Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Săbăoani: Campusul de vară "Micii apostoli pe autostrada cerului" în Parohia "Sfântul Mihail Arhanghelul"

În perioada 9-14 iulie 2018, în Parohia "Sfântul Mihail Arhanghelul" din Săbăoani s-a desfășurat mult așteptatul campus de vară, având tema "Micii apostoli pe autostrada cerului" la care au participat aproximativ 200 de copii și 40 de animatori.

În această săptămână atât tinerii, cât și copiii au fost provocați permanent să dea tot ce e mai bun din ei, atât fizic, cât mai ales sufletește, pentru ca împreună să parcurgă cât mai bine începutul de drum pe autostrada lui Isus. Programul din acest timp minunat a fost structurat pe două părți ale zilei: dimineața, între 9.00 și 12.30, iar seara între orele 18.00 și 20.00. Astfel, copiii care s-au înscris, împreună cu animatorii au avut parte de zile pline de activități antrenante, ce le-au pus la încercare energia, abilitățile cât și dedicarea pentru ca totul să iasă deosebit, asemenea lucrărilor lui Dumnezeu.

Începând de luni și până în prima jumătate a zilei de vineri, programul nostru s-a desfășurat astfel: la ora 8.00, noi, tinerii, ne adunam în biserică și, împreună cu părintele Tiberiu Iancu, începeam ziua cu o rugăciune. După acest moment, mergeam în capelă pentru a pregăti ultimele detalii necesare zilei respective și repetam bansurile, foarte importante pentru tot parcursul zilei, deoarece prin ele stârneam interesul copiilor și eram cu toții binedispuși. În prima zi, începând cu ora 9.00, copiii au fost împărțiți în patru grupe, pe care le reprezentau prin șepcuțele primite la venire, care aveau culoarea grupei respective; animatorii au primit tricouri, pentru a fi mai ușor recunoscuți de către participanți. Deoarece tematica a cuprins ideea unei autostrăzi, grupele au fost denumite după mărcile unor mașini, fiindu-le specifice o anumită culoare: Dacia - albastru, Audi - galben, Opel - roșu și BMW - verde. După aceea, startul se dădea cu o rugăciune, urmată de imnul de anul acesta, numit Oriunde aș merge, care ne uneau vocile și ne încărcau pozitiv pentru a avea zâmbetul pe buze toată ziua. În continuare, părintele Tiberiu ne explica tuturor semnul de circulație al zilei, cât și concordanța acestuia cu viața noastră de credință în Isus, aspect dezvoltat în sceneta și cateheza care urmau.

În timpul scenetei cu toții eram transpuși în satul Cerulești, în pauzele dintre orele de curs ale Liceului Teoretic "Ciprian Porumbescu", unde protagoniștii noștri hazlii, Anca (Adriana Ciobanu) și Dodo (Alexandru Mârț), se confruntau cu tensiunea dată de ultimele testări școlare dinaintea vacanței, cât și cu emoțiile și încântarea dată de concursul muzical pentru care se pregăteau împreună. Povestea lor a stârnit atât uimire, cât și foarte multe zâmbete, la care au contribuit și alte personaje, cum ar fi prietenul lui Dodo, pe nume Gogo, șmecherul - sau clovnul - școlii (Rareș Lorenț), sau Shaggy (Ștefan Gherguț) - zis și băiatul cu: cip, cip, cip, cirip, ce fac porumbeii în pauză?. Situațiile prin care cei doi colegi au trecut au avut și o notă educativ-spirituală, fiind o legătură între semnele de circulație și învățătura lui Dumnezeu, așa cum am mai menționat, cât și educațională, indicând câteva situații greșite ce nu ar trebui să aibă loc în cadrul unei școli - cele mai multe au fost reprezentate de acțiunile carismaticului Gogo.

Cateheza a fost un alt moment important al zilei. În cadrul primelor cinci zile cu toții am învățat să ne încredem în Dumnezeu și în planul său divin, pe care-l are cu fiecare dintre noi, urmărind povestea plină de peripeții a lui Iosif din Vechiul Testament, fiul lui Iacob. Vândut de frații săi ca sclav în Egipt, el a trecut prin foarte multe suferințe înainte de împlinirea planului pe care Dumnezeu îl avea cu el. Deoarece mereu s-a supus voinței divine, cu toată încrederea sa în Domnul, Dumnezeu i-a salvat familia de foamete prin funcția lui Iosif de prim ministru al Egiptului, în care fusese pus după tot acel chin îndurat ani de zile. La fel ca și Iosif, noi am înțeles că, dacă ne supunem voinței Domnului și ascultăm de cuvântul său, el ne va binecuvânta în drumul nostru spre cer, ținându-ne de mână în tot acest timp.

După acest moment, grupele se reîntorceau în capelă pentru un concurs de întrebări pe baza povestirii de la cateheză, unde ne mândream cu cei mai atenți copii, care răspundeau fiecărei întrebări cu încredere, câștigând puncte pentru echipa pe care o reprezentau, cât și o tură cu mașina cerului, una dintre atracțiile noastre principale în acest campus frumos.

Grupele, împărțite în grupe mari (clasele V-VIII) și grupe mici (grupa o - clasa a - IV), participau apoi la jocuri, câte două la număr în fiecare zi, ce antrenau spiritul de echipă și competiția într-un mod constructiv, dându-le posibilitatea grupelor învingătoare să asigure întregii echipe un plus de puncte, care-i urcau, țineau pe loc sau coborau în clasament. Între cele două jocuri animatorii distribuiau mâncarea, oferită de câțiva sponsori generoși, care au răspuns afirmativ invitației de a fi alături de participanții campusului.

După jocuri, ne adunam pentru ultima oară în capelă, unde bansam sau făceam jocuri de interior, ca apoi, la final, să ne amintim versurile și pașii imnului și să încheiem cu o rugăciune.

Seara, începând cu ora 1800, ne revedeam pentru repetiția la cor, unde ne pregăteam pentru momentul central al zilei, sfânta Liturghie. În fiecare seara, în cadrul Liturghiei, părintele paroh Irinel-Iosif Iosub ne-a învățat, prin predicile sale prezidate de exemple frumoase, unele chiar din viața dumnealui, că fiecare există și își duce existența cu și pentru un scop divin, valorând exact cât a valorat sângele lui Isus care s-a jertfit pentru noi, cât și că putem fi sfinți, așa cum își dorește Cristos pentru noi, deoarece "un sfânt este un om păcătos care se spovedește". Sfânta Liturghie a reprezentat un moment unic, ce ne-a unit mai mult decât orice altă activitate, prin rugăciune, credință și cântece. A fost minunat să fim împreună în acel moment, făcând ca biserica să arate mai însuflețită datorită prezenței tuturor copiilor și animatorilor, ce a depășit numărul 200.

În ziua de joi, 12 iulie, ne-am bucurat și de prezența Preasfințitului nostru Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, care a avut dorința, împreună cu doi oaspeți din Franța, de a ne vizita și de a ne oferi binecuvântarea din partea lui Dumnezeu pentru ca restul călătoriei noastre către cer să decurgă tot mai bine.

Vineri seară, după sfânta Liturghie, ne-am adunat pentru o ultimă dată în capelă și fiecare copil a primit câte un bilețel cu un număr, ce le-a asigurat un premiu la tombola care a urmat. Premiile au constat în jucării și multă bucurie și tensiune, și toți copiii au fost învingători. După acest moment frumos, s-a tras linie la punctele fiecărei echipe și s-au anunțat locurile câștigătoare: pe primul loc s-au aflat grupele Dacia și Audi, iar pe al doilea Opel și BMW. Datorită tombolei, niciun copil nu a plecat trist acasă, indiferent de locul pe care echipa lui s-a clasat.

Sâmbătă, ultima zi de campus, a fost un program mai special, deoarece, începând cu ora 8.00, participanții campusului de la parohia noastră, împreună cu alte două parohii ale comunei, Regina Sfântului Rozariu și Sfânta Cruce, am pornit spre Târgu Neamț, pentru a vizita câteva obiective turistice. Fiecare animator a avut în grijă câțiva copiii din grupa sa, un ultim test al răbdării și responsabilității noastre, așa că totul a decurs într-un ritm plăcut, deși puțin alert. Mai întâi, ne-am folosit imaginația pentru a ne reîntoarce în timp, pe vremea domnitorilor, între zidurile masive de piatră ale Cetății Neamț. Apoi, ne-am aventurat în mijlocul căprioarelor semețe și al zimbrilor impozanți, cât și a unui urs prietenos și a câtorva specii de păsări, plimbându-ne prin Parcul Natural Vânători - Neamț. Deoarece am pornit în această călătorie alături de Dumnezeu, am celebrat o sfântă Liturghie la biserica catolică din Târgu Neamț, prin care am mulțumit Domnului pentru aceste zile minunate. Plimbarea s-a încheiat cu vizitarea unor struți curioși, a căror gâturi se lungeau printre garduri pentru a ne privi mai îndeaproape, așa că i-am admirat fiind atenți să păstrăm o distanță sigură. Pe la ora 17.45, autocarele s-au oprit în apropierea bisericii, așa că a trebuit să ne luăm la revedere unii de la alții, pentru a ne îndrepta puțin obosiți, dar bucuroși, spre casele noastre, deja cu gândul la următorul campus care să ne aducă din nou împreună într-un număr atât de mare.

Orice zi din campus a fost o poartă către noi trăiri și momente care se vor păstra în suflet și memorie sub forma unor amintiri ale unei copilării trăite din plin. În aceste zile cu toții am învățat să fim mai uniți și mai buni unii față de alții, deoarece iubirea lui Dumnezeu ne apropie asemenea unei îmbrățișări calde. De asemenea, a fost o ocazie de a lega noi prietenii și de a ne ajuta asemenea unei numeroase și frumoase familii plină de credință în Cristos.

Ca animatoare, pot spune că am învățat să fiu mai răbdătoare cu cei din jur, să fiu mereu dispusă să sar în ajutorul aproapelui și să fiu mai sensibilă la problemele celorlalți. M-a surprins plăcut relația frumoasă pe care am avut-o toți animatorii, indiferent de preocupările și pasiunile noastre diverse - am reușit să dăm de la noi pentru bunăstarea celuilalt și să lucrăm astfel încât să le oferim un campus de neuitat copiilor pe care i-am avut în jurul nostru. La această comuniune părintele Tiberiu a avut o contribuție extraordinară, deoarece a încercat să mulțumească așteptările tuturor și să ne apropie prin diferite moduri, cât și să calmeze orice tensiune dintre noi, atunci când acestea au existat. Și, cred că, pe lângă această experiență a unei relații bazată pe disponibilitate și solidaritate, toți animatorii s-au bucurat alături de copii, având ocazia să-și trăiască din nou copilăria într-un mod cu totul aparte.

Din punctul meu de vedere, această săptămână a fost un prilej de a crește spiritual și în maturitate, redescoperind totodată clipele magice ale copilăriei alături de un Tată ceresc iubitor, ce ne-a însoțit de-a lungul începutului călătoriei noastre de a deveni mici apostoli, pe autostrada infinită a cerului.

Alicia Cobzaru

* * *

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9-14 iulie: Săbăoani "Sfântul Mihail": Campusul de vară "Micii apostoli pe autostrada cerului"


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat