Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Migranții: Părintele Luis Okulic (CCEE), "acest scurt circuit al clasei conducătoare europene este îngrijorător"

De M. Chiara Biagioni

"Problema a devenit tot mai complexă tocmai pentru că, la nivel de politică europeană, există diferențe care sunt greu conciliabile". Cu această "cheie de lectură" în întregime europeană, părintele Luis Okulik, secretar al Comisiei Afaceri Sociale din CCEE (Consiliul Conferințelor Episcopale Europene), comentează debarcarea de la Pozzallo a 450 de migranți, rămași pe mare în așteptarea unei debarcări autorizate. "Asta face în așa fel încât - continuă preotul în analiza sa - alegerile care sunt făcute probabil că tind să strice această stagnare. Totuși poate că ar trebui să se dea mai multă atenție asupra faptului că orice alegere politică este făcută ea atinge viața persoanelor care vin deja având în urma lor experiență de suferință foarte mare". Și tocmai despre migrația în Europa și despre modul de a o comunica opiniei publice s-a vorbit la Stockholm la întâlnirea anuală a episcopilor și a delegaților responsabili pentru pastorația migranților din Conferințele Episcopale din Europa. Contactat telefonic de agenția SIR la încheierea întâlnirii, părintele Okulik lansează imediat o propunere: "A privi această realitate fără a ne pierde cumpătul dar și fără să ne obișnuim cu ceea ce se întâmplă. Obișnuința ar putea duce și la o indiferență care nu este proprie creștinilor".

O indiferență sau, mai degrabă, o ignorare a realităților din care vin migranții?

Ambele lucruri. A vedea în mod repetat un fapt care se întâmplă în cultura modernă duce adesea și la indiferență pentru că pierde aspectul noutății. Adesea nu există o viziune completă a fenomenului. Se crede că problema migrațiilor se referă numai la momentul debarcării în Europa, uitând tot ceea ce se întâmplă, uneori timp de mulți ani, înainte ca o persoană să poată ajunge pe coastele Mediteranei. Adică sunt persoane care vin din țări care sunt practic fragmentate, sau cu sisteme politice în colaps sau și din contexte de violență foarte puternică, ce durează de mult timp. La asta în ultima vreme trebuie adăugate și toate schimbările climatice care au forțat atâtea popoare să se mute tocmai pentru că pământul nu mai produce nimic.

La scrisoarea premierului Conte, care cerea Uniunii Europene să se ocupe de o parte dintre cele 450 de persoane debarcate la Pozzallo, premierul ceh Andrei Babis a scris pe Twitter: "O astfel de abordare este drumul spre iad". Există o parte din Europa care continuă să ridice ziduri.

Nu am citit tweet-ul. Desigur acest scurt circuit al clasei conducătoare europene este îngrijorător pentru că demonstrează că există o promptitudine în accentuarea propriilor poziții, pentru a arăta de care parte este fiecare. Ceea ce se vede mai puțin este angajarea de a înfrunta în mod deplin și de a gestiona această situație. Se pare că astăzi, în Europa, am căzut într-un soi de somnolență a conștiinței care nu mai permite să înțelegem dramatismul acestui fenomen uman care lovește nu numai Europa ci milioane de persoane în toată lumea. Atât timp cât nu se va înțelege că viziunea trebuie să fie mult mai amplă și integrală, multe dintre soluțiile care sunt prezentate vor avea o scurtă durată pentru că tind să înfrunte urgența dar nu reușesc să atingă cu adevărat motivele.

Și chiar în aceste zile responsabilii cu migrațiile din Conferințele Episcopale Europene s-au întâlnit la Stockholm. Despre ce ați vorbit?

În ultimii ani am observat că se evidenția tot mai des problema comunicării. Ne-am întrebat cum relatează mass-media fenomenul migrațiilor și cum se creează opinia publică, adesea foarte negativă cu privire la această problemă. Dar, în același timp, ne-am confruntat și despre modul de a comunica în mod cât mai pozitiv posibil lucrarea care se face. Biserica catolică lucrează cu privire la migrații din timpuri memorabile. Și dacă nu este comunicat ceea ce se face pe teren, se riscă să se influențeze într-un mod, uneori, ambivalent, dacă nu negativ, chiar asupra comunităților creștine.

Cu privire la frica față de fenomenul migrator se construiesc strategii politice. Cum se poate face contra-informație?

Nu este misiunea Bisericii să contrasteze orice intervenție politică. Ține cont de ele, pentru că este important. Însă, fiind pe teren, Biserica catolică știe că realitatea care este prezentată este mereu foarte limitată. Dau câteva exemple: s-a vorbit multe zile despre nava Aquarius și despre debarcarea din Spania, dar nimeni n-a luat în considerare că, în timp ce acele persoane ajungeau la Valencia, exista o intrare de circa 2.500 de persoane prin Ceuta. Sau că în timp ce astăzi se discută despre acești 450 de migranți la Pozzallo, fluxul dintre frontiera turcă și greacă este susținut. Motiv pentru care realitatea este mult mai amplă și mult mai complexă. Cel care lucrează în parohie știe despre perplexitățile care există și în mulți dintre credincioșii noștri. Este o frică de înțeles, care trebuie să fie ascultată și însoțită. Ceea ce se încearcă să se facă în fața valului de negativitate care însoțește acest fenomen este pur și simplu să se informeze ceea ce se face, deci să se relateze istoriile care se află în spate dar mai ales să se favorizeze ocazii de întâlnire. Sunt spații care din punct de vedere uman schimbă perspectiva.

De ce?

Întâlnindu-i pe migranți ne dăm seama înainte de toate dc suferința umană care poate să marcheze pentru totdeauna viața persoanei. Întâlnește o privire de frică și de incertitudine pentru viitor. Cine le întinde o mână, este adesea unica salvare umană pe care o găsesc pe un drum care încă este lung. Biserica se străduiește să mențină această umanitate care a caracterizat mereu munca sa și de asistență. După aceea există desigur și efortul de a menține mereu dialogul strâns și deschis cu instituțiile, cu guvernele, pentru că suntem convinși că este nevoie de o implicare a tuturor celor care sunt deputați civil în slujba persoanelor. Trebuie să fie clar că ceea ce se face nu se face din urgență, ci în slujba demnității persoanei umane.

(După agenția SIR, 16 iulie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat