Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

La trei ani de la Laudato si', nicio pauză pentru îngrijirea creației

De Maria Teresa Pontara Pederiva

La distanță de o săptămână de la ultima intervenție a papei Francisc cu privire la salvgardarea creației, un alt glas s-a ridicat cu hotărâre din sud-estul asiatic, cel al cardinalului Charles Maung Bo din Myanmar. "Ritmul de consum, de risipă și de alterare a mediului a depășit posibilitățile planetei, în așa manieră încât stilul actual de viață, fiind nesustenabil, se poate termina numai în catastrofe, cum de fapt se întâmplă periodic în diferite regiuni", a afirmat pontiful primindu-i în audiență pe participanții la Conferința internațională cu titlul "Saving our Common Home and the Future of Life on Earth", care s-a desfășurat în Vatican.

"În 2050, vor fi 150 de milioane de persoane disperate din cauza lipsei unui pahar de apă. Zone vaste din Asia și din Africa vor avea o încălzire globală la nivel apocaliptic, care va provoca războaie pentru apă, războaie pentru hrană", a părut că face ecou într-o notă trimisă la agenția Fides arhiepiscopul de Yangon care a continuat: "Săracii vor fi victimele principale. Viața democrațiilor va fi în pericol din cauza războaielor pentru resurse în cadrul țărilor și prin continente. Refugiații ecologici vor fi milioane. Am ascultat aceste previziuni. Însă stilul de viață nesustenabil din țările bogate nu se schimbă. Țări bogate, cu o populație de abia 6% din lume, produc 30% din gazele cu efect de seră".

Lui Bo nu-i este teamă să introducă expresii cu aspecte sumbre ca aceea de "holocaust", "terorism", "genocid" și "crimă împotriva umanității" făcând aluzie la responsabilitatea țărilor bogate care, în cea mai totală indiferență, duc stiluri de viață care ajung să aibă grave repercusiuni asupra celor sărace.

"Suntem într-o conjunctură critică a istoriei umane. Credința fără acțiune este o credință goală, avertizează apostolul Iacob. Toate convingerile noastre pioase cer acțiuni reale. Martin Luther King spunea: «Unii sunt vinovați și toți sunt responsabili». Tăcerea noastră, inacțiunea noastră, poate să fie o coluziune. Enciclica Laudato si' cheamă la acțiune, nu la noi întâlniri. Acesta este momentul acțiunii. Trebuie să acționat acum, și trebuie acționat împreună pentru ca lumea să înfrunte holocaustul ecologic. Lumea a văzut mari holocausturi în istoria sa, ultimul a fost holocaustul nuclear din Japonia. Acum există primele avertismente ale unui holocaust ecologic. Nu aș vrea să par alarmist: îmi bazez declarația pe datele de la Banca Mondială și de la institutele științifice cu privire la încălzirea globală".

Se gândește în primul rând la Myanmarul său arhiepiscopul de Yangon subliniind că "țara este a doua în lista riscului global. Suntem a doua națiune cea mai vulnerabilă la încălzirea globală. Suntem în pericol de cicloane, cutremure, inundații. Am îngropat în ultimul deceniu peste 200 de mii de victime ale calamităților naturale. Mulți erau săraci. Suntem victime ale încălzirii globale. Acesta este terorism ecologic. Puțini puternici din această lume decid cine ar trebui să trăiască și cine ar trebui să moară. Acest atac asimetric la adresa națiunilor sărace din partea națiunilor bogate este un terorism, este un genocid și trebuie definit ca o crimă împotriva umanității".

"Biserica - a explicat cardinalul Bo cu o privire la responsabilitatea primară a creștinilor - este gardiana demnității umane. Biserica este o comunitate care vorbește pentru cei slabi și cei vulnerabili. A vorbi despre adevăruri incomode face parte din mandatul de a fi Biserică astăzi. Laudato si' este o chemare clarvăzătoare pentru un nouă război mondial împotriva avidității multinaționalelor, a guvernelor și a minorității bogate care distruge creația lui Dumnezeu pentru bani și putere. Creștinismului nu-i este frică să vorbească cu puterile. Trebuie acționat acum împreună cu toți oamenii de bunăvoință, cu societatea civilă, cu celelalte religii. Trebuie dezvoltată o teologie despre «păcatele ecologice» precum și despre «sacramentele naturii»: apă, pământ, aer și foc ca darurile cele mai sacre ale Creatorului".

Este semnificativă concluzia care vrea să zdruncine conștiințele: "Biserica trebuie să dezvolte o alianță împotriva axei rele a banului și a aroganței. Avem acest mandat etic. Avem împrumutat acest pământ și suntem datori față de dreptatea intergenerațională". "Reducerea gazelor de seră cere onestitate, curaj și responsabilitate, mai ales din partea țărilor mai puternice și mai poluante", a afirmat pontiful rezervând un spațiu special la "două grupe de persoane care sunt în prima linie în provocarea ecologică integrală și care vor fi în centrul următoarelor două sinoade ale Bisericii catolice": tinerii și popoarele indigene, începând de la cele din Amazonia.

Și chiar din America Latină vine știrea despre o inițiativă menită să responsabilizeze persoanele, îndeosebi cele mai tinere: la 22 iunie a fost lansat un serial de desene animate produs de Rețeaua Eclezială Panamazoniană (REPAM) și realizat de Yaku Audiovisual, o echipă multidisciplinară și multiculturală, cu sprijinul agențiilor catolice precum CAFOD britanică și CRS nord-americană (în scurt timp va fi lansat în limba engleză și portugheză). Cu intenția de "a apăra viața și casa comună" pe care popoarele indigene o numesc "Mama Pământ" un prezentator de excepție: un Francisc de Assisi foarte dinamic care în primul desen animat încercă prin acțiuni alternative să comunice cu numeroșii trecători distrași de smartphone-urile lor într-un oraș nu prea ipotetic din secolul al XXI-lea. "Nu înțeleg pentru ce oamenii cumpără atât de mult!", exclamă uimit dându-și seama descurajat că interacționează numai cu un coș de gunoi care este umplut la refuz cu o enormă cantitate de gunoaie.

Serialul, cu referințe explicite la Laudato si', va fi difuzat înainte de toate în școli, dar mare încredere este acordată valenței comunicative de masă a lui YouTuber, social media, în timp ce sunt în desfășurare contacte cu unele canale de televiziune. Cel care este numit "călătorul din Assisi" conduce în opt capitole de trei minute fiecare câteva "istorii latinoamericane de rezistență, speranță, forță și apărare a ecologiei integrale și a dreptății" conversând cu "creaturile surori" care locuiesc acolo. Călătoria începe cu episodul "Reciclând rebutul": un mediu citadin unde Sărăcuțul vine în contact, nu fără uimire, cu moderna "cultură a rebutului" până acolo încât exclamă "Cultură?".

În schimb de la prietenul său Bergoglio învață și relansează reutilizarea inteligentă a gunoaielor bazându-se pe funcția ecologică și socială a cooperativelor de reciclatori: sud-americanii "cartoneros".

Dar, în afară de neînlocuita operă de sensibilizare a conștiințelor, la trei ani de la prima enciclică socială despre îngrijirea creației se înmulțesc și acțiunile concrete puse în aplicare în domeniul catolic cam în toate părțile lumii. Între cei mai activi chiar confrații papei Bergoglio, iezuiții, care, întăriți de o lungă tradiție în materie de îngrijire a creației, figurează și printre promotorii declarației "We are still", luarea de poziție care s-a ridicat puternic dincolo de ocean pentru a reafirma voința atâtora - foarte numeroși creștinii, persoane singulare și instituții - de a rămâne fideli față de acordurile semnate la Paris, Cop21, în pofida retragerii oficiale a Statelor Unite prin voința președintelui.

Pentru a rămâne pe teren american, în mai, Departamentul pentru Educație din Statele Unite a acordat lui St. Louis University High School (SLUH), care sărbătorește anul acesta bicentenarul, titlul de "Green Ribbon School 2018", unic institut din Missouri și primul al iezuiților care primește premiul. Green Ribbon Schools sunt semnalate pentru "eforturile lor inovatoare pentru a reduce impactul ambiental și costurile energetice de gestionare, pentru a îmbunătăți sănătatea și a garanta o educație eficace la sustenabilitate".

Un team de studenți și profesori s-au angajat în pregătirea de alimente sustenabile și materii prime cultivate local, în timp ce hrana neutilizată este donată Centrului "Sfântul Patriciu", refugiu pentru cei fără adăpost. Colaborând apoi cu partenerii locali, team-ul a reușit în intenția de a certifica școala Energy Star, mărind spațiul verde în jurul școlii cu plante autohtone și reducând risipele. St. Louis University High School a proiectat și a lansat noi opțiuni de cursuri transversale cu scopul de a se alinia atât cu Laudato si' cât și cu Obiectivele de dezvoltare sustenabilă ale Națiunilor Unite. Ca să dăm un exemplu: un curs de geografie umană, dezvoltat în cadrul departamentului de studii sociale, acum este centrat pe temele sustenabilității, în timp ce cursurile disciplinelor umaniste subliniază importanța de a ne îngriji de creație contribuind la un curriculum școlar îndreptat la 360o spre ecologia umană integrală.

Între numeroasele proiecte în țări de misiune se evidențiază în schimb cel pentru reîmpădurirea Madagascarului, o insulă foarte bogată în biodiversitate cu un nivel de endemisme care ajunge la 85%, cum semnalează Societatea lui Isus pe portalul dedicat în mod specific mediului, Ecojesuit (care în aceste săptămâni a pus în rețea materialul video "Living LS").

De-a lungul secolelor unele practici de agricultură tradițională au produs o puternică despădurire până acolo încât nu mai poate fi găsită o schimbare a direcției: practica lui "tavy", explică iezuiții, se concentra pe tăierea și pe distrugerea prin foc a plantelor pentru a face loc cultivărilor care, însă, pot să fie exploatate numai pentru o perioadă și populația este constrânsă să se mute pentru a supraviețui. Oameni de știință din diferite instituții mondiale estimează că cel puțin 4/5 din pădurea de odinioară a dispărut, fără a uita comerțul ilegal de lemn de palisandru exploatat cu abilitate de câțiva cu complicitatea occidentală.

Pentru a remedia o situație aproape dezastruoasă - accentuată de construirea de resorturi turistice care exploatează populația cu taxe - dieceza de Fianarantsoa, în colaborare cu ONG-ul sud-american "Fe y Alegría", a demarat de anul trecut un proiect de reîmpădurire și promovare a unei agriculturi sustenabile cu introducerea de noi plante de portocali, mango și eucalipți. În paralel, școlile gestionate de iezuiți duc înainte o acțiune educativă pentru a construi o sensibilitate ecologică.

În mod asemănător în Ciad, unde Rețea Misiunilor Societății (MAGIS), de mulți ani, a demarat proiecte de puieți de reîmpădurire în paralel cu formarea tinerilor, îndeosebi femei tinere, pentru a introduce o nouă cultură agrară menită să oprească deșertificarea care înaintează în Sahel. Și tot în Amazonia unde, în afară de a promova și a ocroti culturile indigene, tot mai amenințate de globalizare, se intenționează să se favorizeze în tineri o sensibilitate ambientală într-unul dintre contextele cele mai amenințate. Fără a uita urgențele locale, cum ar fi ajutorul care continuă în Filipine în reproiectarea reconstrucției după venirea taifunului Yolanda în 2013.

"Laudato si' vorbește despre viață - explică iezuiții în materialul video -. Este un mesaj de bucurie și simplitate care prevalează asupra și împotriva tuturor preocupărilor personale și a problemelor globale. Dar este și un stimulent la angajare pentru îngrijirea mediului. O angajare care pornește de la lucrurile cele mai mici, ca paharul de apă pe care-l beau. Și într-un pahar de apă, subliniază iezuiții, există reflexia întregii lumi, există un mesaj de reconciliere și vindecare". Un mesaj care nu are pauze, nici concedii.

(După Vatican Insider, 15 iulie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat