Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Vara împreună, cu Marcelin, pâine și vin

În perioada 2-7 iulie 2018, Iosefinii lui Murialdo au adus un plus de zâmbet pe fața copiilor romașcani, prin organizarea tradiționalei veri împreună care l-a avut ca protagonist pe Marcelin, pâine și vin; suflet nobil în căutarea adevărului.

Această săptămână, pe care copiii o așteaptă cu nerăbdare, se organizează din anul 2002 și, an după an, atrage cu sine mulți copii. Poate la început din curiozitate, dar pe parcurs înțeleg modul educativ (altfel decât la școală), prin care pot să-și petreacă vacanța mare, în modul cel mai benefic. Astfel, copiii acaparează atât cunoștințe umane (prin jocuri de autocunoaștere care, îi fac să fugă de timiditate; prin teatrul propus în fiecare zi care le întărește caracterul etc.), cât și cunoștințe spirituale (prin momentul de cateheză). Marcelin, personajul nostru principal, ce a găsit adevărul, pe cel mai bun prieten: Isus.

Anul acesta, am avut un număr record de copii înscriși, peste 450 de copii de confesiuni diferite, deoarece nu s-a ținut cont de religie, etnie sau rasă, ci toți au fost primiți cu brațele deschise de către organizatori și animatori. Animatorii, în număr de 80, s-au simțit părinți pentru aproape o săptămână, iar copii s-au simțit unul cu altul frați și surori, fiind uniți între ei de un zâmbet inocent, întipărit pe față.

În ziua de 5 iulie 2018, ne-au vizitat cei de la Scout din Adjudeni care, în colaborare cu viitorii cercetași din Roman, au împărtășit din priceperea și îndemânarea lor și astfel mulți copiii au dorit să participe la Scout și s-au înscris. Centrul se va deschide în luna septembrie, la Roman, prin inițiativa iosefinilor, va fi un centru Scout catolic, cu deschidere spre toate confesiunile.

Eu m-am întrebat deseori în timpul verii împreună: "Oare de unde vine această putere a tinerilor animatori? Oare nu era mai comodă canapeaua de acasă sau mai liniștitoare o plimbare prin parc?"

Dar se vede o colaborare foarte bună cu tinerii care au dorit să fie voluntari, și nu atât să se îngrijească de copiii, cât și să le ofere totul din iubire. Dar au făcut acest lucru pentru că la rândul lor au primit iubire, pentru că în fiecare an, cei care odată erau copii, doresc să devină animatori. Aceștia, cât și vechii animatori, înaintea verii împreună, au o perioadă de pregătire intensă. Ei au pus la punct toate detaliile, fiind foarte disponibili, pentru ca "Vara împreună" să decurgă conform planului.

La sfârșit, în ziua a patra, copiii erau, pe de o parte, bucuroși (pentru că s-au organizat jocuri cu apă), dar, pe de altă parte, se observa și puțină tristețe pe chipul lor pentru că a fost ultima zi de "Vara împreună". Dar aceștia au plecat optimiști spre casele lor, cu gândul la următoarea vară pe care o să o petreacă împreună.

Ionuț (animator la "Vara Împreună")

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2-7 iulie: Roman: Vara împreună, cu Marcelin, pâine și vin


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat