Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Misionarele Carității, un scandal în pericol de instrumentalizări

De Giorgio Bernardelli

Un urât moment local, care în India naționalismului hindus riscă să se transforme într-un act de acuzare generalizată împotriva surorilor Maicii Tereza. De circa zece zile Misionarele Carității sunt în vizorul ciclonului printr-o acțiune judiciară care la Ranchi a dus în spatele gratiilor pe una dintre ele, împreună cu o colaboratoare laică, fiind acuzate de trafic de adopții ilegale.

Faptele ar fi avut loc într-o casă pentru mame necăsătorite pe care călugărițele o duc înainte în capitala statului Jharkhand, unde dintre cele 243 de structuri în slujba celor din urmă pe care surorile cu sari alb cu marginile albastre le țin deschise în fiecare zi în toată India. Autoritățile judiciare au acceptat denunțul unui cuplu indian care a dat 120 de rupii (circa 1.500 de euro) pentru a avea în adopție pe unul dintre copiii mamelor necăsătorite. Și conform investigațiilor n-ar fi vorba despre un episod izolat în acea structură. În afară de asta, trebuie adăugat că din 2015 Misionarele Carității - ca politică generală - au încetat să dea copii în adopție în India pentru că nu acceptă liniile directoare ale guvernului din New Delhi care le fac posibile și pentru single și cupluri de același sex.

La 5 iulie 2018, la știrea directoarei centrului din Ranchi sora Concilia, casa mamă a Misionarelor Carității a difuzat imediat o distanțare foarte clară: "Suntem absolut șocate pentru ceea ce s-a întâmplat în una dintre casele noastre - a scris superioara, sora Mary Prema -. N-ar fi trebuit să se întâmple niciodată: merge împotriva convingerilor noastre morale. Verificăm cu atenție episodul. Vom adopta toate precauțiile necesare pentru ca un incident de acest fel să nu se mai întâmple niciodată".

Însă între timp, Misionarele Carității trebuie să se confrunte și cu o serie de acțiuni puse în aplicare de guvernul local din Jhakhand care - de la cazul specific - par că vor să lărgească acuzele la activitatea întregii familii călugărești întemeiate de Maica Tereza. De fapt, șeful poliției a cerut guvernului central de la New Delhi să poprească toate conturile bancare ale Misionarelor Carității, pentru a controla existența de încălcări în finanțările din străinătate. Totul în timp ce în opinia publică indiană revin la modă vechile teze ale jurnalistului englez Christopher Hitchens, care o acuza pe Maica Tereza că exploatează sărăcia din India. În timp de la RSS - mișcarea naționaliștilor hinduși, foarte apropiată de premierul Narendra Modi - a ajuns cererea de a-i revoca fondatoarei Misionarelor Carității Bharat Ratna, cea mai prestigioasă distincție indiană, acordată ei în 1980.

În fața acestui val care are tot aspectul unei instrumentalizări, episcopul auxiliar de Ranchi, Telesphore Bilung, îndreaptă degetul împotriva guvernului local, care tocmai sub conducerea naționaliștilor hinduși a introdus anul trecut și în Jharkhand contestatele legi anti-convertire. "Avem știri despre percheziții în diferite districte ale statului - a declarat la agenția UcaNews -. Încearcă să dovedească faptul că creștinii sunt legați de activități ilegale". Și purtătorul de cuvânt al Misionarelor Carității, Sunita Kumar, vorbește despre o tentativă de "a amenința și a sufoca financiar" ordinul călugăresc fondat de Maica Tereza, "a cărei lucrare în India din 1950 până astăzi este sub ochii tuturor".

A influențat acest eveniment și apropierea alegerilor politice programate în India în mai 2019: naționaliștii hinduși din partidul BJP, la guvernare cu Modi, au fost acuzați în mod repetat în acești ani că își construiesc propriul consens și prin acte de ostilitate tot mai grave față de minorități. Și în acest cadru este semnificativ că în apărarea Misionarelor Carității s-a aliat în acest ore Mamata Banerjee, guvernatoare din Bengala Occidentală, statul Calcutta: "În mod malițios încearcă să defăimeze numele Maicii Tereza luându-le în vizor pe surori - a scris într-un tweet -. BJP nu cruță pe nimeni și trebuie condamnat cu fermitate. Lăsați ca Misionarele Carității să continue să desfășoare slujirea lor în favoarea celor mai săraci dintre săraci".

(După Vatican Insider, 14 iulie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat