Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Funeraliile lui Tauran. Sodano: "A slujit Biserica în mod curajos în pofida bolii"

"Mare preot, episcop, cardinal care și-a dedicat viața Sfântului Scaun, Bisericii și dialogului cu toți oamenii de bunăvoință. A urmat linia Conciliului Ecumenic al II-lea din Vatican". Cu aceste cuvinte, cardinalul Angelo Sodano, decan al Colegiului Cardinalilor, a amintit figura cardinalului Jean-Louis Tauran celebrându-i în această dimineață funeraliile la altarul catedrei din bazilica "Sfântul Petru". Cardinalul, președinte timp de un deceniu al Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios, a decedat la 75 de ani, la 5 iulie 2018, în Statele Unite, unde a mers pentru a se îngriji de boala Parkinson de care suferea de mulți ani.

"Cu profundă emoție ne-am adunat pentru a-i spune la revedere cardinalului nostru de neuitat", a spus Sodano în omilia de la celebrarea înmormântării, la care erau prezenți cardinali, arhiepiscopi și episcopi, dar și numeroși ecleziastici și ambasadori. "Păstrez o amintire recunoscătoare a cardinalului Tauran, a slujit în mod curajos Biserica în pofida greutății bolii".

Amintind că "fericirile au luminat drumul" cardinalului, decanul a spus că a fost "martor timp de mai mulți ani al marelui său spirit apostolic în anii de slujire comună. Este figura mare a unui cardinal care și-a dedicat viața slujirii Bisericii, a Sfântului Scaun, a dialogului cu toți oamenii de bunăvoință". El "a urmat linia Conciliului al II-lea din Vatican" în angajarea trasată de Gaudium et spes de "a fi frați și de aceea chemați la o singură vocație umană și divină evidentă", lucrând împreună "fără violență, fără înșelăciune la construirea lumii în pacea adevărată".

La sfârșitul celebrării a venit papa Francisc care a prezidat ritul Ultima commendatio și Valedictio (ultima recomandare și rămas-bun). Tauran va fi îngropat la Roma în bazilica "Sant'Apollinare alle Terme Neroniane-Alessandrine" al cărei titular era. După moartea sa, Colegiul Cardinalilor este compus din 225 de cardinali, dintre care 124 electori și 101 non-electori în cazul unui eventual conclav.

(După Vatican Insider, 12 iulie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat