Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Lefebvrienii, noul superior este italian. Acord mai îndepărtat

de Andrea Tornielli

Fraternitatea "Sfântul Pius al X-lea" are de miercuri, 11 iulie 2018, un nou superior general: este preotul Davide Pagliarani, 47 de ani, italian, preot din anul 1996, care a exercitat slujirea sa la Rimini, la Singapore și a fost numit apoi superior al districtului de Italia. Din 2012 era director al Seminarului "Stăpâna Noastră Corăscumpărătoare" din La Reja, în Argentina.

L-au ales, la 11 iulie 2018, în cursul capitlului general al Fraternității aflat în desfășurare la Ecône, în Elveția, cei 41 de membri cu drept de vot. Pentru a deveni superior era necesar să obțină două treimi din preferințe. Pagliarani va fi superior general timp de 12 ani. Imediat ce a acceptat alegerea, a rostit mărturisirea de credință și jurământul antimodernist. Fiecare membru al capitlului i-a promis respect și ascultare.

Joi 12 iulie 2018, capitlul va trece la alegerea celor doi noi asistenți ai superiorului: exceptând surprizele aceștia vor fi episcopul Alfonso De Gallareta (unul dintre cei patru episcopi hirotoniți de Monseniorul Lefebvre fără mandatul papei în anul 1988, act care a provocat mini-schisma și excomunicarea, apoi întoarsă pentru că a fost revocată de Benedict al XVI-lea în anul 2009); și părintele Christian Bouchacourt, superior al districtului de Franța.

Numirea lui Pagliarani surprinde pentru că până astăzi nu se evidențiase ca figură de prim plan și apoi pentru că procentul de italieni în Fraternitatea "Sfântul Pius al X-lea" este foarte scăzut. Aproape de De Gallareta, a fost ales probabil grație sprijinului acestuia din urmă. Și dacă va fi confirmată desemnarea aceluiași De Gallareta ca asistent, legătura și dependența va fi și mai puternică și mai evidentă.

De Gallareta în ultimii ani, de când a început drumul lung și obositor al dialogului cu Sfântul Scaun, a reprezentat mereu o linie mai intransigentă, mai puțin înclinat spre acordul cu Roma. Va trebui să se aștepte declarațiile oficiale pentru a verifica atitudinea pe care o va avea noua conducere lefebvriană, dar se poate face deja ipoteza unei răciri a contactelor pentru a ajunge să vindece poziția iregulară a episcopilor și a preoților din Fraternitate.

Și posibilă alegere ca asistent a părintelui Bouchacourt, figură mai vizibilă și mai cunoscută, ar reprezenta un semnal: nici el nu trebuie înscris în curentul mai dialogant al Fraternității, cu toate că în anul 2017 a reacționat în mod foarte dur față de unii preoți lefebrieni din Franța care refuzau să accepte decizia papei Francisc de a reglementa - pentru binele credincioșilor tradiționaliști - căsătoriile celebrate de preoții din Fraternitate. Bouchacourt îl cunoaște foarte bine pe Bergoglio, pentru că a fost mult timp superior în Argentina și pentru că a avut mai multe colocvii cu cardinalul arhiepiscop de Buenos Aires de atunci.

Într-un interviu de acum șapte ani, părintele Pagliarani a spus: "Situația canonică în care se află acum Fraternitatea este consecință a rezistenței sale în fața erorilor care infestează Biserica; prin urmare, posibilitatea pentru Fraternitate de a se apropia la o situație canonică regulamentară nu depinde de noi ci de acceptarea din partea ierarhiei a contribuției pe care Tradiția o poate furniza pentru restaurarea Bisericii. Dacă nu se apropie de nicio reglementare canonică, înseamnă pur și simplu că ierarhia încă nu este suficient de convinsă de necesitatea și de urgența acestei contribuții. În acest caz va trebui să se mai aștepte câțiva ani, sperând într-o creștere a acestei conștiințe, care ar putea să fie co-extensivă și paralelă cu accelerarea procesului de autodistrugere a Bisericii".

Era anul 2011, papa era Benedict al XVI-lea, care a eliminat excomunicarea și a liberalizat liturghia preconciliară: două condiții preliminare dialogului cerute cu insistență de lefebvrieni. Cu toate acestea, de atunci întâlnirile au continuat fără a se apropia (încă) de nimic.

(După Vatican Insider, 11 iulie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat