Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Zi foarte fericită

Interviu cu prefectul Congregațiilor pentru Bisericile Orientale

de Nicola Gori

Pentru o zi Bari a devenit un alt Assisi. Sfântul Francisc a trecut frățește ștafeta sfântului episcop Nicolae, pentru ca pacea să înfrângă războaiele și violențele. S-a întâmplat sâmbătă, 7 iulie 2018, la întâlnirea de rugăciune și reflecție pentru Orientul Mijlociu care a reunit cu papa Francisc pe conducătorii Bisericilor și comunităților din regiune. A fost o zi memorabilă sub semnul împărtășirii, care a făcut din orașul din Puglia centrul ecumenismului pentru a uni Orientul și Occidentul. Vorbește despre asta în acest interviu la L'Osservatore Romano cardinalul Leonardo Sandri, prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale.

* * *

- Puteți trasa un bilanț al întâlnirii?

Cred că se poate spune cu toată umilința că a fost o zi foarte fericită. Papa împreună cu patriarhii și reprezentanții patriarhilor din Orient a putut să focalizeze atenția întregii Biserici spre această zonă de suferință la un nivel deosebit de ridicat. Chiar fără a neglija suferințele din Africa, din America Latină, din Asia și pe cele pentru care plângem și aproape de noi, mă refer la ceea ce se întâmplă în Mediterana, ceea ce suferă Orientul Mijlociu nu are egal. E suficient să ne gândim la războaiele din Irak și din Siria, la multele conflicte care se sting și reapar ca focul vulcanilor. În această întâlnire, pontiful a putut să spună împreună cu conducătorii Bisericilor și comunităților medio-orientale: noi vrem să susținem pe frații noștri creștini care sunt victime ale războiului, ale persecuțiilor, ale luptei de putere care a izbucnit pentru interese care sunt străine regiunii, poporului. Dar care provoacă acest măcel de refugiați și face o rană teribilă creștinilor care au scăzut ca număr în Orientul Mijlociu încât papa a ajuns să spună: Orientul Mijlociu fără creștini este un alt Orient Mijlociu.

- În timpul momentelor de fraternitate ați adunat senzațiile și reacțiile patriarhilor?

Toți erau foarte mulțumiți și entuziaști, pentru că nu numai că au răspuns cu mare bucurie la această inițiativă a papei, ci au avut confirmarea că această idee a pornit de la mulți dintre ei. Îndeosebi de la episcopii care veneau în vizita "ad limina" cum ar fi caldeenii, precum și de la episcopii ortodocși care îi cereau pontifului să facă ceva. Amintesc că deja episcopii din Orientul Mijlociu au scris papei cerând o reuniune specială a tuturor, catolici și ortodocși, în favoarea creștinilor care trăiesc în zona medio-orientală. A vedea că au fost ascultați și că asta s-a făcut în manieră cu adevărat frumoasă a fost pentru ei o bucurie. Au apreciat mult primirea și participarea orașului și a Arhidiecezei de Bari-Bitonto care i-a găzduit. Unit cu faptul că se simțeau orgolioși să stea alături de papa. Cât privește competența dicasterului nostru, prezența patriarhilor catolici a fost corală. Lipsea numai patriarhul melchit care din motive de forță majoră n-a putut să suspende vizita sa în Statele Unite ale Americii. Totuși, l-a reprezentat un mitropolit foarte important: cel de Alep, arhiepiscopul Jeanbart.

- Se poate considera un pas înainte în ecumenism?

Este de fapt un pas concret înainte, nu decis la masa verde, ci născut din faptul de a fi împreună. Ca și cum s-ar redescoperi o nouă formă de rugăciune și colocviu care să poată arăta lumii o unitate pentru care plângem pentru că n-o mai avem. Acea unitate spre care toți vrem să mergem. De fapt, văzându-ne uniți, toți puteau să spună: "Iată ce frumos și ce bucuros ca frații să stea împreună".

- Chiar fără a revela conținuturilor, ce impresii ați avut din întâlnirea cu ușile închise?

În afară de conferința arhiepiscopului Pierbattista Pizzaballa, toți au putut să intervină și să manifeste propria opinie fie cu privire la conferința însăși, fie oferind idei și sugestii care puteau să fie o contribuție valoroasă pentru a rezolva anumite probleme. Chiar cred că a fost vorba de un fapt unic, pentru că până și papa și toți au intervenit, spunând lucruri care i-au impresionat din conferința administratorului apostolic al patriarhiei latine de Ierusalim. Cred că este un fapt cu adevărat nou că au putut vorbi între ei în acest mod și să adune contribuții, puncte de vedere, aprecieri, care fac să se preguste lucrare comună pentru viitor.

- Ce credeți despre alegerea orașului Bari ca sediu al întâlnirii?

Bari este un loc de pelerinaj mondial, nu numai european, ci și din Orientul Mijlociu și nu numai catolic. Ortodocșii văd în persoana sfântului Nicolae prezența Orientului în Occident. Această devoțiune față de episcopul de Myra explică pentru ce întâlnirea a avut loc în amintirea sa. Însă Bari păstrează și icoana Sfintei Fecioare Maria Odegitria. Duminică am celebrat Liturghia cu arhiepiscopul de Bari-Bitonto, Francesco Cacucci, doi patriarhi orientali și alți episcopi și preoți în cripta catedralei. În față se afla imaginea lui Odegitria, care provine din primele secole și care este cu adevărat programul de viață al ecumenismului. Este Sfânta Fecioară Maria care ne spune cu gestul mâinii spre noi, spre papa, spre patriarhi, iată drumul: Isus. Dacă suntem martori ai lui Isus și vestim Cuvântul său nu numai cu mijloacele, ci cu viața noastră, iată că facem adevăratul ecumenism. Trebuie să spun că organizarea, rugăciunea comună, participarea populară la acest gest într-un loc deschis spre Orient cum este Bari, a fost o inițiativă foarte fericită, despre care putem spune doar că a avut un succes pozitiv.

- Deci se deschid noi perspective?

Din păcate, știrile care vin din Orientul Mijlociu ne lasă fără cuvinte. În fața atâtor suferințe nu știm ce să spunem. Însă putem spera că responsabilii acestor catastrofe ale războiului au ascultat mesajul întâlnirii de la Bari. Mai ales, cu privire la suferințele oamenilor, ale celor mai slabi, ale copiilor, așa cum a amintit și papa înainte de a lansa spre cer porumbeii pe esplanada bazilicii "Sfântul Nicolae". Putem spera ca să audă glasul omenirii care strigă: pace. Pace ție! Nu există alt drum pentru a construi viitorul decât a oferi pace și siguranță, libertate, dreptate și progres acestor regiuni. Sunt convins că și pentru Italia și pentru Bari a fost o zi de mare seninătate. De fapt, toți au văzut rolul pe care ele îl au în construirea unei lumi viitoare de dreptate și de pace în numele lui Cristos.

(După L'Osservatore Romano, 11 iulie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat