Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Dezbatere pe marginea "Strategiei naționale de educație parentală"

Luni 9 iulie 2018, la ora 18.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Mihai Eminescu" din Iași, a avut loc dezbaterea publică pe marginea "Strategiei naționale de educație parentală", propusă de către Platforma civică "Împreună", prin organizatorii locali Apor Iasi și Ascor Iași.

De menționat că în ziua de 11 iunie 2018, Ministerul Educației Naționale a pus în dezbatere publică "Strategia națională de educație parentală 2018-2025", propunere care, în mare parte, din cele 35 de pagini pe care le are, vine cu intenții bune, doar că pe alocuri are anumite indicații prin care părinții trebuie să-și educe copii astfel încât aceștia să știe că sunt și alte modele de familie decât cea naturală, ceea ce a stârnit multe controverse, atât în lumea intelectuală, academică, cât și în rândul oamenilor de rând, care au totuși anumite valori morale la care țin.

La scurt timp după ce documentul a fost publicat pe site-ul Ministerului Educației, acesta a fost retras în urma numeroaselor scrisori, memorii, opinii, primite ca urmare a supunerii consultării publice a acestui proiect.

Ministerul Educației Naționale precizează că a retras proiectul în urma opiniilor primite și că a trimis documentul înapoi la inițiatori, cu precizarea că nu își poate asuma forma pusă în dezbatere publică.

Moderatorul dezbaterii a fost prof. dr. Rodica Pop.

Argumentele dezbătute au fost din sfera științelor educației, invitată fiind prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, inspector școlar general Iași, argumentând că educația parentală este fundamentală în zilele noastre, în acest sens, părinții trebuind să fie ajutați și pregătiți în conformitate cu problemele pe care le ridică contextul cultural actual.

O altă invitată a fost doamna prof. univ. dr. Carmen Mihaela Crețu, de la Departamentul de Științe ale Educației, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Iași, care a venit cu o abordare de politici educaționale și a teoriei, a dezvoltării curricumului din antichitate, cu modele și paradigmele care ne-au adus unde suntem astăzi.

Din partea Facultății de Teologie Ortodoxă "Dumitru Staniloaie" Iași, a fost invitat diac. lect. dr. Sorin Adrian Mihalache, scoțând în evidență faptul că de ceva timp trăim într-o societate în care combustibilii dezvoltării nu mai sunt cei obișnuiți, nu mai avem parte de o societate interesată de cunoaștere, ci avem parte de o societate interesată de progresul economic, astfel ne lipsește educația integratoare, integrală și deplină care să vizeze și profesia și raportarea noastră la semeni, și modul de a ne comporta în anumite situații ale vieții, dar și dezvoltarea spirituală a persoanei.

Din partea Episcopiei Romano-Catolice Iași a fost invitat pr. dr. Felician Tiba, director al Oficiului pentru Pastorația Familiei. Părintele Felician a împărtășit celor prezenți din experiența pe care o are din munca de teren pe care o face, mergând personal în comunități pentru familii, mai ales pentru familiile rănite.

Nu putem aștepta să vină alții să ne rezolve problemele, spunea părintele, și nici nu putem să ne plângem de fiecare dată. Avem nevoie să contracarăm invazia anomaliilor cât privește familia printr-o muncă susținută în favoarea familiei. O familie solidă, bazată pe valori, fundamentată pe credință, nu are de ce să se teamă. Trebuie să stăm alături de familie, să o încurajăm și să o susținem în nevoile sale, mai ales educaționale. Dacă în familii, soții, părinții, au grijă să-și trăiască fiecare menirea încredințată de Creator, dacă sunt un exemplu pentru copii, aceștia vor învăța partea frumoasă a ceea ce numim familie și o vor duce mai departe, în caz contrar vor apărea tot felul de anomalii sau inepții, precum unele din cele exprimate în "Strategia națională de educație parentală".

Dezbaterea s-a desfășurat într-o manieră destul de echilibrată, participanții putând să pună întrebări și să primească răspunsuri.

Într-un final cu toții au căzut de acord că documentul propus de Ministerul Învățământului, structural vorbind, este foarte bine întocmit, dar că anumite indicații nu-și au locul în el, fiind nevoie de o revizuire în care să se țină cont de valorile perene umane și creștine.

Eugenia Dămătăr
Oficiul pentru Pastorația Familiei

 


lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat