Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mons. Henryk Hoser: "Medjugorje în vizorul mafiilor"

de Andrea Tornielli

La Medjugorje "pătrund mafiile", semn al "acțiunilor demonice care încearcă să facă totul pentru a ruina acel loc". Este o denunțare serioasă aceea a Monseniorului Henryk Hoser, arhiepiscop emerit de Warszawa-Praga din Polonia, numit de papa Francisc la 31 mai 2018 "vizitator apostolic cu caracter special pentru Parohia Medjugorje, pe timp nedeterminat" și la dispoziția Sfântului Scaun. Prelatul a vorbit despre infiltrări mafiote în mica localitate din Herțegovina devenită de decenii țintă a milioane de pelerini datorită aparițiilor prelungite și încă neîncheiate relatate începând din vara anului 1981 de un grup de vizionari. A făcut asta în timpul omiliei de la Liturghia celebrată la 4 iulie 2018 în capela aeroportului Chopin din Varșovia: darea de seamă a fost prezentată de săptămânalul catolic polonez Niedziela și de Radio EM, preluată în Italia de Tv2000.

Vorbind despre lupta dintre bine și rău, Mons. Hoser a spus: "Și vedem cu se mobilizează forțele rele pentru a deranja totul. Va trebui să mă confrunt cu acele forțe la Medjugorje. Acolo unde au loc convertiri masive, mulțimi enorme care se spovedesc, unde duhovnicii nu sunt niciodată suficienți. În acel loc există și acțiuni demoniace care încearcă să facă totul pentru a ruina acel loc".

"Acolo deja pătrund mafiile - a adăugat vizitatorul apostolic - nu numai prin fluxul de pelerini ci și prin victimele lor, care trebuie să plătească pentru a sta acolo, mafie de exemplu napolitană, am auzit deja că este acolo, precum și alta. Deci așa cum s-a întâmplat la Czestochowa, când era comunismul, alături de intrarea principală a sanctuarului din Jasna Gora era clinică pentru avorturi. O secție ginecologică ce făcea mai ales întreruperi de sarcină. Aceasta este realitatea și nu trebuie să fim naivi în fața acestei realități".

Arhiepiscopul polonez a vorbit așadar despre mafii: cea napolitană, camorra, "precum și alta" neprecizată. La ce anume se referea? După cum scrie cotidianul "Il Mattino" din Napoli, referința lui Hoser ar privi rezultatele investigației Procuraturii din Santa Maria Capua Vetere despre un preot exorcist abuziv arestat în februarie și acuzat că a maltratat și abuzat sexual cel puțin trei femei, între care o fetiță de 13 ani. Investigând cu privire la el și la rudele sale ar fi reieșit suspiciuni cu privire la un business comorrist pentru gestionarea pelerinajelor.

Conform lui "Il Mattino" ar putea să fie umbra camorrei și în gestionarea a trei hoteluri - mereu aceleași - care i-ar primi pe pelerinii care vin din Napoli și Caserta, precum și gestionarea ghizilor abuzivi și în gestionarea tarabelor care vând marfă de orice fel pelerinilor. Toate sunt elemente care încă trebuie dovedite, dar care poate că l-au impresionat pe Monseniorul Hoser, care, în pasajul scurt din omilie, nu voia să fure munca magistraților ci mai degrabă să sugereze cum răul încearcă să acționeze și să se infiltreze chiar acolo unde au loc convertiri semnificative.

(După Vatican Insider, 10 iulie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat