Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

În Irlanda care-l așteaptă pe papa, între măsuri de securitate neobișnuite și bilete epuizate în câteva ore

de Francesca Lozito

Un elicopter este în zbor pentru a inspecta zonele verzi în jurul Sanctuarului din Knock. Aici în județul Mayo suntem în plină campanie. Două persoane îl privesc și spun: "Este pentru securitate pentru vizita papei". De câteva zile și o mașină a poliției, Garda, a început să stea în capătul străzii principale care duce la sanctuar.

În Irlanda de vest problema securității care a dus la redimensionarea numărului de participanți la Angelus de duminică, 26 august 2018, în sanctuar la numai 35.000 de persoane, față de cele 400.000 care l-au primit în anul 1979 pe papa Ioan Paul al II-lea, care a iubit Knock și a lăsat un semn profund în inima irlandezilor, pare să fie argumentul care domină îndeosebi în zilele de așteptare. Și biletele pentru a intra în zona sanctuarului s-au epuizat în câteva ore. Până acolo încât unele persoane, numai să-l salute pe Francisc au decis să înfrunte călătoria și cozile pentru a intra la Phoenix Park din Dublin duminică după-amiază unde biletele tipărite au fost jumătate de milion.

Nu sunt obișnuiți cu măsurile de precauție irlandezii: nici la concerte aici nu funcționează antiterorismul. Michael care vinde gadget pe o mică stradă ascunsă este un domn bătrân și afabil. El nu se lasă cuprins de pesimism. "Credeți că veți reuși să-l vedeți pe papa?". Răspunde "da" cu un zâmbet emoționat.

Sanctuarul este un adevărat loc de unire a Nordului cu Sudul: din Donegal la Cork, din nord în sud, de duminică dimineață sunt toți aici. Cilian are 11 ani și a venit cu bunica Mary și alte 30 de persoane chiar din orașul din sudul Irlandei. Este prima sa dată la sanctuar și când îl întrebăm ce este acest loc nu are o clipă de ezitare: "Un loc sfânt!", exclamă cu zâmbetul pe față și entuziasmul vârstei sale.

Acest copil are într-adevăr dreptate: în anul 1879 toată familia Byrne, care locuia în această zonă a văzut-o pe Sfânta Fecioară Maria având alături pe sfântul Iosif și pe sfântul Ioan evanghelistul. Pe o stâncă, mielul surmontat de cruce. Au chemat locuitorii din sat și toți au putut să vadă apariția: 50 de persoane au fost martore ai evenimentului fără să se ude, chiar dacă erau sub o ploaie năprasnică. O muncă rapidă pentru cele două comisii de investigație: cine a văzut n-a avut îndoieli.

Particularitatea care distinge Knock de orice alt loc de apariție este că totul s-a petrecut în tăcere: niciun mesaj verbal n-a fost încredințat martorilor. Rectorul de la Knock, părintele Richard Gibbons, explică faptul că "în aceasta se află complexitatea de la Knock: tăcerea face trimitere la Cuvântul lui Dumnezeu mărturisit de prezența nu numai a Sfintei Fecioare Maria, care aici ca la Loreto, Fátima, Lourdes are un rol central. Dar și a sfântului Ioan evanghelistul, simbol al Cuvântului, și a sfântului Iosif, tatăl Bisericii. Mielul este Euharistia în centru".

Un sanctuar pentru toți, unde se obișnuiește să se spună că "nu există străini, numai alți pelerini". Și cu o atenție specială față de familie. Ca aceea a lui Michael și Sharon, care vin din Donegal cu cele două fetițe ale lor. În timp ce copilele se joacă în jurul fântânii de la noua bazilică povestesc că pentru Sharon este prima dată în timp ce Michael a venit de atâtea ori. "Am venit pentru ele - spun ei ținându-le sub control în timp ce încearcă să se ude într-o zi neobișnuită de caniculă irlandeză - chiar dacă sunt mici își vor aminti că au venit".

În jurul bazilicii sunt piloni: 32 dintre aceștia sunt făcuți cu pietrele din fiecare județ. Un mod pentru a aminti cât de fundamental este acest loc pentru toți irlandezii. Istoria este amintită și în cadrul muzeului. Monseniorul Horan a cărui față zâmbitoare se impune într-o gigantografie din interiorul aeroportului și este reprodusă într-o statuie pusă pe stradă între aeroport și sanctuar a crezut cu adevărat împotriva tuturor: guvernul nu voia să-l construiască, erau ani de criză, finanțările întârziau să vină: "Ce credeți că facem?", răspunde unui jurnalist într-un documentar de la Rte, "construim un aeroport. Nu avem bani și nici permisiuni dar mergem înainte".

Astfel s-a născut un caz singular de fundraising aeroportuar care merge înainte și astăzi: cine pleacă de la West Airport lasă o taxă de cinci sau zece euro, depinde dacă este cetățean irlandez sau nu. Și nimeni nu se plânge: acest aeroport leagă această parte a insulei cu Spania, cu Marea Britanie. În afară de Lourdes și Medjugorje. "Dacă n-ar exista am fi scoși afară de tot și constrânși la o oră și jumătate de călătorie de fiecare dată pentru a ajunge la Dublin", spun toți la aeroport. Fraza Monseniorului Horan care se citește pe murales dă măsura acțiunii: "Au spus că nu vom reuși". Ca mărturie că în aceste părți provocările imposibile nu provoacă frică.

(După Vatican Insider, 9 iulie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat