Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Întâlnirea de la Bari. Cardinal Sako (Bagdad): "Înapoi nu ne întoarcem. Mare mesaj de unitate pentru Orient și Occident"

de Daniele Rocchi

"Eram în autobuz, cu papa Francisc și ceilalți patriarhi și conducători ai Bisericilor, și în timp ce parcurgeam țărmul de la Bari pentru a merge la rugăciune, oamenii ne salutau și strigau «unitate, unitate, unitate». Pentru un moment am văzut în acel mic autobuz descoperit imaginea navei Bisericii care navighează spre acea țintă dorită de toți care este unitatea". Este cuprinsă în întregime în această imagine întâlnirea papei Francisc și a conducătorilor și patriarhilor Bisericilor creștine din Orientul Mijlociu care s-a desfășurat la Bari, orașul sfântului Nicolae, la 7 iulie 2018.

Dar nu este singura imagine pe care patriarhul caldeean de Bagdad, cardinalul Louis Raphael Sako, o duce cu sine din această zi cu profundă semnificație ecumenică. Există și cea de pe esplanada bazilicii "Sfântul Nicolae" - la sfârșitul întâlnirii cu ușile închise - încă o dată toți împreună, în jurul papei Francisc care citea salutul, urmat apoi de zborul porumbeilor ca semn de pace. Venerarea relicvelor sfântului Nicolae, rugăciunea pe țărm și întâlnirea cu ușile închise: totul în cinci ore. "A fost un timp al Duhului în timpul căruia fiecare dintre noi a vorbit, s-a confruntat, a ascultat și mai ales s-a rugat - relatează cardinalul Sako - totul cu extremă familiaritate. Aceeași cu care papa Francisc a cerut patriarhului Bartolomeu să conducă rugăciunea pentru masa oferită de arhiepiscopul de Bari, Mons. Francesco Cacucci".

Între frică și speranță. Adunați în jurul mesei rotunde, pictată în alb, pusă în centrul bazilicii "Sfântul Nicolae", "am prezentat fricile, suferințele și așteptările credincioșilor noștri și ale țărilor noastre". Un Orient Mijlociu fără creștini pare să fie cea mai mare frică a patriarhilor. Războaiele, integralismele, instabilitățile sunt principalele cauze. "Există preocupare - spune patriarhul caldeean - dar și multă speranță. Am văzut că există înțelegere între noi, problemele sunt politice. Politica murdară creează războaiele prin procură care amenință supraviețuirea țărilor noastre. Este nevoie de un glas profetic pentru a spune gata, pentru a cere respectarea drepturilor omului, libertatea, dreptul de cetățenie. De ce să dăm jos regimuri pentru a crea altele mai rele?".

Orientul Mijlociu, pământ fertil. În pofida a toate, afirmă cardinalul, "Orientul Mijlociu rămâne pământ fertil pentru că este udat, de două mii de ani, de sângele a mii de martiri din toate Bisericile. Acest sânge nevinovat va duce la pace. Am făcut propuneri concrete pentru a promova pace și reconciliere. Eu însuși - revelează el - am înaintat ideea unui document oficial între creștini, evrei și musulmani în care se condamnă incitarea la ura religioasă, atacurile împotriva celor nevinovați și împotriva celui care practică o credință diferită. O fatwa musulmană împotriva atacurilor față de alți credincioși poate să fie utilă. Situația pare să se îmbunătățească acum în Irak unde rar auzi un imam vorbind rău împotriva creștinilor".

Un mesaj pentru Occident. Pe calea solidarității și a păcii drumul pentru unitate se face mai vioi. "Oamenii noștri acum așteaptă ceva de la noi, motiv pentru care este important ca această întâlnire să nu rămână izolată. Nu ne putem întoarce înapoi - admite cardinalul - rugăciunea lui Isus pentru unitate ne va duce departe. Probabil că unitatea există deja, ceea ce lipsește este curajul pentru a o exprima. Trebuie făcute unele renunțări, unele jertfe". Întâlnirea de la Bari, spune cu glas ferm cardinalul, a lansat "un mare mesaj de unitate nu numai Orientului ci și Occidentului ai căror creștini sunt chemați să vestească Evanghelia fără rușine, fără a se acomoda în indiferență. Angajarea pentru creștinii din Occident este să reînnoiască propria credință, să-i redescopere rădăcinile. Suferința creștinilor din Orientul Mijlociu este și pentru Occident". De la Bari, oraș de graniță care ține împreună Orientul și Occidentul, nu putea să vină un mesaj diferit.

(După agenția SIR, 9 iulie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat