Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Întâlnirea de la Bari. Aplauzele Patriarhiei de Moscova: "Dacă vrem să salvăm Orientul Mijlociu, trebuie să acționăm rapid"

de M. Chiara Biagioni

Întâlnirea de sâmbătă 7 iulie 2018 a papei Francisc cu toți conducătorii Bisericilor creștine din Orientul Mijlociu pentru a se ruga și a discuta despre pace, primește și aplauzele Patriarhiei de Moscova. "Impresie pozitivă", recunoștință față de papa, sprijin deplin al cuvintelor rostite de papa Francisc: este ceea ce exprimă mitropolitul Hilarion, președinte al Departamentului Relațiilor Externe al Patriarhiei de Moscova și delegat al patriarhului Kiril la Bari într-un interviu dat la SIR, Avvenire și Radio inBlu, la sfârșitul intensei Zile de Rugăciune și Discuție în orașul sfântului Nicolae. Situația creștinilor din Orientul Mijlociu se află în mod deosebit la inima Bisericii Ortodoxe Ruse. La 14 aprilie, patriarhul Kiril a avut o serie de convorbiri telefonice cu papa Francisc și cu toți patriarhii ortodocși din Orientul Mijlociu și tema a fost Siria. După câteva zile, un grup destul de mare de patriarhi ai Bisericilor Ortodoxe din Orientul Mijlociu se face promotor al unui apel de pace. Adresându-se liderilor politicii, ei scriu: "Îi implorăm, în numele lui Dumnezeu, să depășească dezacordurile lor și să lucreze împreună pentru pacea în lume. Împreună le cerem liderilor politici să evite o ulterioară escaladare a tensiunilor, să renunțe la calea confruntării și să îmbrățișeze dialogul". Ideea de a convoca la Bari pe toți conducătorii Bisericilor creștine din acea regiune a avut așadar multe stimulente. Așa cum a explicat cardinalul Leonardo Sandri jurnaliștilor, Ziua de la Bari "vine de departe și vine de la mai multe glasuri: diferite Biserici sau patriarhi au adresat-o direct Sfântului Părinte în cursul vizitei lor la Roma". Există și un apel scris în februarie 2016 al patriarhului maronit Béchara Boutros Rai în numele celorlalți patriarhi catolici din Orientul Mijlociu, în care exprimă disponibilitatea lor de a interveni și cu unii conducători de Biserici necatolice din aceeași regiune. Și cardinalul Kurt Koch vorbește despre o întâlnire "îndelung pregătită" și tot jurnaliștilor le precizează că telefonul dat de patriarhul Kiril papei Francisc "a fost un moment ulterior. Nu motivul acestei întâlniri ci un motiv ulterior pentru a o face". De fapt, la Bari, la invitația papei Francisc au răspuns toți.

* * *

- Mitropolit Hilarion, ne puteți spune impresia dumneavoastră la sfârșitul zilei de la Bari?

Am avut o impresie pozitivă despre rugăciune și despre discuție. Discuția a fost foarte deschisă, desigur s-a desfășurat cu ușile închise, deci ceea ce a reieșit este confidențial. De aceea nu pot dezvălui conținuturile discuției, dar pot să vă spun că a fost sinceră, deschisă. Reprezentanții Bisericilor din Orientul Mijlociu au împărtășit speranțele lor, durerile lor, preocupările lor și am evaluat împreună ce se poate face pentru a rezolva problemele care există în Orientul Mijlociu.

- Ce preocupă mai mult Bisericile creștine?

În ultimii 15 ani suntem martori ai unui genocid al creștinilor în Orientul Mijlociu. A început în Irak, a continuat în Libia și continuă în Siria unde, numai după intervenția rusească, situația a început să se schimbe. Dar încă sunt probleme și situații care ne preocupă mult și suntem recunoscători papei Francisc pentru că ne-a implicat în această întâlnire. Aș vrea să amintesc că în urmă cu câteva săptămâni, patriarhul Kiril l-a sunat pe papa Francisc. A fost primul telefon pe care patriarhul de Moscova îl dădea papei. Și obiectul conversației a fost situația din Orientul Mijlociu. Patriarhul Kiril a vorbit și cu patriarhii de Constantinopol, Alexandria, Antiohia și Ierusalim și, în aceeași zi, eu personal am vorbit cu patriarhul copt și cu patriarhul siro-ortodox. Și cred că după acest schimb de opinii la telefon a reieșit ideea întâlnirii de astăzi și sunt foarte bucuros că a avut loc.

- Care este mesajul pe care liderii Bisericilor creștine din întregul Orient Mijlociu au voit să-l lanseze liderilor politici?

Cred că mesajul a fost exprimat bine de papa Francisc în discursul său final pe care l-a citit după discuția noastră în bazilica "Sfântul Nicolae". Cred că mulți dintre participanții la această întâlnire împărtășesc viziunea sa și opiniile sale. Dacă vrem să-i salvăm pe creștinii din Orientul Mijlociu, dacă vrem să nu fie șters creștinismul de pe harta geografică a Orientului Mijlociu, trebuie să acționăm rapid.

(După agenția SIR, 9 iulie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat