Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Întâlnirea de la Bari. Papa și patriarhii, două ore de dialog despre Orientul Mijlociu sub semnul unei "sinodalități deschise la lume"

De M. Chiara Biagioni

Trebuia să fie o masă rectangulară, dar până la urmă s-a optat pentru o masă enormă rotundă în jurul căreia sunt poziționate 20 de scaune și 20 de microfoane. Aici, în inima bazilicii "Sfântul Nicolae", cu navata complet eliberată de bănci, papa Francisc cu conducătorii Bisericilor și comunităților creștine din Orientul Mijlociu se vor întâlni mâine pentru o sesiune de dialog și reflecție cu ușile închise și de două ore despre provocările păcii și ale creștinilor care trăiesc în aceste ținuturi martirizate.

Scaunele sunt toate egale, semn - voit - că toți au același drept de cuvânt. Este imaginea unei sinodalități "deschise la lume" care, pentru prima dată în istoria Bisericii moderne, să se realizeze aici, la Bari, în orașul sfântului Nicolae, în solidaritate cu creștinii persecutați și cu toate popoarele victime în ținuturile martirizate din Orient. Este un eveniment ecumenic istoric: conducătorii Bisericilor au fost de acord să pună deoparte disputele teologice care le despart, și nu numai atât, să se așeze unii alături de alții uniți în aceeași preocupare pentru victimele războaielor și pentru soarta creștinilor din Orientul Mijlociu și mai ales să ceară pacea cu un singur glas în lume.

Așezați la masă vor fi "numai" conducătorii sau delegații Bisericilor Ortodoxe, Ortodoxe Orientale, Orientale și Catolice Orientale; reprezentantul Bisericii Luterane și reprezentanta, o femeie, a Consiliului Ecumenic al Bisericilor Creștine din Orientul Mijlociu. Alături de papa se vor așeza Monseniorul Pierbattista Pizzaballa, administrator apostolic al patriarhiei de Ierusalim care va avea misiunea de a ține conferința care va deschide după aceea dialogul. În bazilică, nu va intra nimeni. Toți vor trebui să iasă afară. Discuția este protejată de o circumspecție maximă. Sunt admiși numai asistenții patriarhilor (așezați în spatele lor); traducătorii (sunt cinci limbi care vor fi folosite: italiană, arabă, greacă, engleză și franceză), cei care se ocupă de telecamere cu circuit închis (pentru a permite traducătorilor să urmărească și mimica) și, în sfârșit, sunt patru scaune pe care vor sta cardinalii Pietro Parolin, Angelo Becciu, Leonardo Sandri și Kurt Koch.

Rugăciune și reflecție. Pe această direcție, relatează la agenția SIR părintele Giovanni Distante, rector al bazilicii "Sfântul Nicolae", se va desfășura Ziua pentru pacea în Orientul Mijlociu pe care papa Francisc și patriarhii au voit-o cu putere. De fapt, sesiunea de dialog este precedată de două momente forte de rugăciune. Primul este venerarea în cripta bazilicii a relicvelor sfântului Nicolae. După ce i-a primit pe patriarhi, papa Francisc va coborî cu ei în cripta și va aprinde candela uni-flacără. "Candela - afirmă părintele Distante - este în formă de barcă ce reprezintă Biserica. Și pe barcă se evidențiază mărturia lui Nicolae". De fapt, pe umerii sfântului sunt două cupe care reprezintă una Biserica din Orient și cealaltă pe cea din Occident cu înscrisul, în greacă și în latină, rugăciunii lui Isus adresate Tatălui, înainte de a muri, "ca să fie una". Aceste cupe sunt alimentate de uleiuri diferite și vrea să demonstreze diversitatea de rituri din care se compune Biserica. "Reprezintă bogăția Bisericii"; explică rectorul. "Din punct de vedere simbolic este semnul unității în diversitate. Cu toate că este alimentată de uleiuri diferite, rezultatul este aprinderea unei singure flăcări".

După venerarea patriarhilor la mormântul sfântului Nicolae și aprinderea candelei cu o singură flacără, conducătorii religioși vor ajunge la rotonda din Largo GIannella unde a fost pregătită o scenă pe care se va desfășura un moment de rugăciune. După aceea, papa Francisc și patriarhii se vor întoarce în bazilică unde va fi sesiunea de reflecție cu ușile închise. La sfârșitul întâlnirii, toți vor ieși pe platoul bazilicii și papa Francisc va citi un mesaj de încheiere. După aceea, un grup de copii va da drumul la niște porumbei ca semn de pace.

Bazilica este centrul cultului lui Nicolae. Mii de pelerini vin din toată lumea în acest loc pentru a-l venera pe sfântul Nicolae. Se calculează că în fiecare an trec pe aici peste un milion de pelerini și turiști. Cripta poate să primească până la 250 de persoane și joia când ortodocșii ruși celebrează Dumnezeiasca Liturghie cripta se umple. Pelerinii ruși sunt cei mai numeroși. Urmează românii, grecii și georgienii. Dar și credincioși ortodocși care provin din Eritreea și Etiopia.

"Mediterana - mai comentează părintele Distante - este leagănul religiilor monoteiste și nu mai poți fi membru al uneia dintre aceste religii și să poți gândi la un Dumnezeu bun, milostiv, la un Dumnezeu al păcii. Nu putem să-l prezentăm în ochii lumii ca un Dumnezeu diferit de cel care este. Tot ceea ce este contrar are loc în Mediterana astăzi, rod al îndepărtării noastre de Dumnezeu și al păcatului nostru. Papa suferă pentru această regiune martirizată de război și de terorism și ne invită să reflectăm asupra celor care pot să fie responsabilitățile noastre și condițiile pe care le să le stabilim pentru ca să revină pacea. Astăzi într-un moment așa de trist al istoriei nu putem să ne prezentăm dezbinați. Ci trebuie să ne unim în rugăciune, să ne însușim suferința acestui popor și să invocăm de la Dumnezeu darul păcii. Și forța necesară pentru a-l lăsa ca moștenire lumii care vine, lumii viitoare".

(După agenția SIR, 6 iulie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat