Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Studii de drept canonic și reforma procesului matrimonial

Modificat un paragraf al Instrucțiunii Congregației pentru Educația Catolică

De Giuseppe Versaldi

Congregația pentru Educația Catolică la data de 29 aprilie 2018 a publicat o instrucțiune adresată facultăților și institutelor de drept canonic din competența sa cu care vrea să favorizeze aplicarea reformei voite de papa Francisc cu motu proprio Mitis iudex Dominus Iesus și Mitis et misericors Iesus.

După cum se știe, papa Francisc a intenționat să inițieze reforma procesului matrimonial în numele carității și milostivirii care "cer ca Biserica însăși ca mamă se să apropie de copiii care se consideră separați", care "deși doresc să aibă grijă de propria conștiință, prea des sunt îndepărtați de structurile juridice ale Bisericii din cauza distanței fizice sau morale" (Mitis iudex Dominus Iesus). Dispozițiile conținute în documentul pontifical sunt date pentru ca "să se favorizeze nu nulitatea căsătoriilor, ci rapiditatea proceselor, nu mai puțin decât o justă simplitate, pentru ca, din cauza definirii întârziate a judecății, inima credincioșilor care așteaptă clarificarea propriei stări să nu fie îndelung oprimată de întunericul îndoielii" (ibid.).

Congregația pentru Educația Catolică se adresează așadar propriilor instituții academice, la care vin numeroase cereri de formare, pentru ca să se pună în sintonie cu acest spirit al reformei prestând propriile structuri pentru formarea de persoane experte în drept matrimonial chiar fără a ajunge la titlurile academice. În acest scop, după ce a descris situația actuală a instituțiilor noastre de drept canonic, instrucțiunea trasează o hartă a diferitelor roluri implicate în procesul matrimonial în lumina noilor dispoziții canonice.

În afară de figurile tradiționale descrise și normate de dreptul canonic (episcopul, instructorul sau auditorul, asesorul, moderatorul cancelariei, notarul, avocații), instrucțiunea se oprește în special asupra figurii consultanților, ca aceia care demarează procesul de nulitate prin investigația prealabilă înainte de începerea formală a procesului. Sunt persoanele care sunt mai mult în contact direct cu cuplurile aflate în criză, de care adesea depinde rezultatul bun al procesului și al credibilității Bisericii. Instrucțiunea prezintă trei categorii, aproape niște cercuri concentrice în jurul adevăratului proces canonic: parohii (primul nivel), membrii unei structuri stabile precum consultanții în care lucrează și experți în științe umane (al doilea nivel) și avocații care după aceea pot însoți și în timpul procesului (al treilea nivel).

Pentru toate aceste persoane instrucțiunea invită să se predispună parcursuri formative diferențiate în raport cu scopul specific al fiecărei categorii fără a pretinde pentru toți aceeași competență, dar și fără a lăsa să lipsească o pregătire adecvată fie teologică fie canonistă: "lista oficiilor nu aplatizează pe unul și același nivel gradul de pregătire cerut varietății de persoane care trebuie să le ocupe, ci diversitatea rolurilor cere o diferențiere de parcursuri formative pentru diferitele categorii indicate". Această competență proporționată are ca scop să se evite dublul extremism: cel al unei rigidități formale care nu este însuflețită de finalitatea binelui sufletelor și cel al unui pragmatism care ajunge să distrugă valoarea indisolubilității sacramentului căsătoriei.

Urmează apoi Normele pentru a structura și a reglementa parcursul formativ așa de diferențiat. Sunt norme, trebuie precizat acest lucru, care se referă la instituțiile care se află sub competența Congregației, așadar nu se referă la alte instituții care sunt libere să facă cursuri de formare în funcție de scopurilor lor proprii. Rămânând neschimbate normele referitoare la titlurile academice (licență și doctorat), documentul se oprește asupra cursurilor care pot să se termine cu simple diplome în drept matrimonial și procesual la care pot să aibă acces consultanții din cele trei niveluri. În acest scop instrucțiunea oferă atașat orientările de posibile conținuturi pentru eliberarea diplomelor așa încât să se asigure o competență adecvată în respectivele roluri distincte.

Este important de precizat că toate dispozițiile din instrucțiune au ca funcție să-i ajute înainte de toate pe episcopi în funcția lor primară și de neînlocuit de responsabili ai procesului de nulitate, în special în ceea ce privește procesul mai scurt (art. 5 Mitis iudex Dominus Iesus). De fapt, în virtutea hirotonirii sacramentale și a mandatului canonic episcopul dobândește competența și dreptul-obligația de a judeca în materie matrimonială, chiar dacă se poate folosi de colaboratori. Can. 378 § 1 din CIC, nr. 5, nu cere pentru episcop în mod absolut titluri academice în Sfânta Scriptură, teologie sau drept canonic, ci "să fie cu adevărat expert în aceste discipline". Așadar, trebuie să se presupună că, în afară de harul sacramental, fiecare episcop are această competență generală în științele sacre. În acest context trebuie interpretat ceea ce afirmă instrucțiunea cu privire la procesul mai scurt: "Cel puțin exercitarea oficiului de judecător în processus brevior cere în episcopul diecezan o reală cunoaștere a disciplinei canonice substanțiale și procesuale matrimoniale". Cu alte cuvinte, de vreme ce pentru numirea ca episcop se cere o competență în științele sacre (chiar fără titlul academic), rezultă că trebuie să se presupună că fiecare episcop diecezan este dotat cu cunoștințele canonice necesare pentru a instaura procesul matrimonial canonic. Și dacă acest lucru este valabil la nivel formal, nu trebuie uitat că, fiind chemat să fie păstor al poporului său, episcopul posedă mai mult decât oricine harul și funcția de a intenționa și urmări adevăratul bine al sufletelor, așadar capabil să readucă dreptate și caritate și în acest domeniu matrimonial în care mulți experimentează fragilitatea condiției umane. Asta nu înseamnă că, așa cum afirmă instrucțiunea, prudența poate să-l sfătuiască pe episcopul diecezan să se folosească de colaboratori și mai experți în drept canonic. Totuși, acest lucru este lăsat la aprecierea sa deplină în funcție de circumstanțele fiecărui caz.

Totuși, cu scopul de a alunga orice îndoială cu privire la competența deplină a fiecărui episcop diecezan în a instrui personal procesul matrimonial, și în forma mai scurtă, am cerut și am obținut de la pontif în audiența pe care mi-a acordat-o la 5 iunie 2018, să se modifice paragraful din instrucțiune referitor la rolul episcopului (nr. 2).

De aceea, paragraful de la nr. 2 din instrucțiune cu privire la figura episcopului trebuie înlocuit cu următorul text care trebuie considerat definitiv și autentic:

"Se pot menționa persoane care direct sau indirect intervin în cadrul judiciar eclezial, la diferitele niveluri de activități legate cu procesele canonice pentru cauzele de nulitate matrimonială:

- Episcopul, pentru care can. 378 § 1, nr. 5 cere ca "să fi obținut doctoratul sau cel puțin licența în Sfânta Scriptură, teologie sau drept canonic într-un institut de studii superioare aprobat de Sfântul Scaun sau să fie cel puțin cu adevărat expert în aceste discipline" [Cf. can. 180, nr. 6 CCEO]. Această cunoaștere a științelor sacre (chiar și fără grade academice), împreună cu harul sacramental al hirotonirii episcopale, este suficient pentru a-l face pe fiecare episcop prin natura sa pe deplin apt să instruiască procesul matrimonial, și pe cel mai scurt [Dacă acesta este singur la nivel de drept formal, nu trebuie uitat că episcopul, fiind trimis de Dumnezeu să fie păstor al turmei încredințate lui, posedă mai mult decât oricine harul și oficiul de a intenționa și a urmări adevăratul bine al sufletelor, așadar capabil să readucă dreptate și caritate și în acest domeniu matrimonial în care mulți experimentează fragilitatea condiției umane]. Asta nu înseamnă că, așa cum afirmă instrucțiunea, prudența poate să-l sfătuiască pe episcopul diecezan să se folosească de colaboratori și mai experți în drept canonic. Totuși, acest lucru este lăsat la aprecierea sa deplină în funcție de circumstanțele fiecărui caz".

Întregul text al instrucțiunii, reformate numai în paragraful indicat, se găsește pe internet (www.educatio.va) pe situl Congregației pentru Educația Catolică.

(După L'Osservatore Romano, 6 iulie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 48.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat