Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Motivele numirii lui Ruffini, primul laic conducător de dicaster

De Andrea Tornielli

Tatăl său Attilio, antifascist și demo-creștin de prima oră, a fost de mai multe ori ministru. Pro-unchiul său, de origine din Mantova, a fost arhiepiscop de Palermo numit de Pacelli și membru al sacrului colegiu din 1945 până în 1967. Paolo Ruffini, căsătorit, jurnalist și director de radio și de programe de televiziune (Rai3 și Tv2000) prin voința papei Francisc primul laic în fruntea unui dicaster din Curia Romană. Dicasterul pentru Comunicație, unde Ruffini a fost numit prefect, este o realitate nouă care cuprinde și coordonează toate realitățile editoriale, informative, comunicative și multimediale al Sfântului Scaun împreună cu acela care odinioară era Consiliul Pontifical al Comunicațiilor Sociale.

Cu desemnarea lui Ruffini în fruntea unui dicaster al Vaticanului dintre cele mai semnificative - cât privește numărul de persoane angajate - se face un pas cu totul nou în istoria Sfântului Scaun, care până astăzi a avut ca laic în funcțiile de vârf numai pe actualul responsabil al vicepreședinției Comisiei Pontificale pentru America Latină, profesorul Guzman Carriquiry, fost număr trei al vechiului Consiliu Pontifical pentru Laici. Așadar pentru prima dată un bărbat căsătorit, nu episcop și nici preot, asumă un rol echivalabil cu acela al cardinalilor și al arhiepiscopilor conducători de dicaster, adică "miniștri" ai papei și colaboratori ai săi în Curie.

Care sunt motivele deciziei lui Francisc? Papa a avut ocazia de a cunoaște și de a aprecia munca noului prefect în anii petrecuți la Tv2000 (însuși Ruffini, împreună cu Lucio Brunelli, director al Tg de la televiziunea episcopilor l-a intervievat pe papa Francisc cu ocazia încheierii marelui Jubileu Extraordinar al Milostivirii, în noiembrie 2016). Curriculum al lui Ruffini vorbește de la sine: jurnalist, expert în televiziune, a fost director al Rai3 în anii în care al treilea program al televiziunii publice italiene a produs câteva dintre programele de calitate mai mare (e suficient de amintit Marea Istorie). Așadar sunt cunoscute și recunoscute capacitatea și competența în domeniul comunicativ.

Cea mai ascunsă caracteristică, pentru că este cunoscută numai de cel care a avut ocazie de a lucra cu Ruffini, este capacitatea sa de a-i asculta și de a-i valoriza pe toți, incluzând și niciodată excluzând. Trăsătura umană inconfundabilă a unei persoane transparente: nu este o întâmplare că la amiaza zilei de 5 iulie 2018, când numirea în Vatican a fost făcută publică, au fost diferiți colaboratori, jurnaliști și tehnicieni în lacrimi în birourile de la Tv2000.

Mass-media vaticane trăiesc o fază de tranziție care nu este ușoară: drumul reformei întreprins de prefectul precedent, Monseniorul Dario Edoardo Viganò - care și-a dat demisia ca urmare a incidentului scrisorii lui Benedict al XVI-lea făcută publică numai parțial, dar menținut de Francisc cu rolul de "asesor" în dicaster - mai trebuie parcurs. Nu au lipsit tensiuni și neînțelegeri. Venirea unei persoane care oriunde a trebuit să ocupe roluri de responsabilitate a știut să-i facă pe toți colaboratorii săi să lucreze bine, valorizând capacitățile fiecăruia, reprezintă așadar o alegere semnificativă, departe la ani lumină de mentalitatea antreprenorială și funcționalistă care uneori pare să contagieze și Biserica atunci când urmărește modelele marilor major și ajunge să considere sigur conținutul a ceea ce comunică.

(După Vatican Insider, 5 iulie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat