Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Întâlnirea de la Bari. Tawadros al II-lea: "Vă rugăm, nu vă amestecați în problemele interne ale țărilor noastre"

De M. Chiara Biagioni

"Am vrea ca toți din lume să înțeleagă că creștinismul este profund înrădăcinat în regiunea din Orientul Mijlociu, deci este important ca să vă cerem să înțelegeți tradițiile noastre și principiile după care trăim. Vă rugăm, nu vă amestecați în problemele interne ale țărilor noastre. Noi putem rezolva problemele noastre în spiritul iubirii, al dialogului și al înțelegerii". Acesta este "mesajul" pe care patriarhii din tot Orientul Mijlociu în ansamblul lor vor să-l lanseze de la Bari lumii și comunității internaționale în numele națiunilor lor și al popoarelor lor. O spune asta pentru SIR papa Tawadros al II-lea, patriarh al Bisericii copte-ortodoxe de Alexandria, în ajunul Zilei de reflecție și de rugăciune pentru pacea în Orientul Mijlociu. Papa Tawadros este unul din patriarhii care a răspuns la invitația papei Francisc.

- Sanctitate, pentru ce este așa de importantă această întâlnire? Ce reprezintă pentru această regiune fără pace?

Pentru că "unde doi sau trei sunt reuniți în numele meu, eu sunt în mijlocul lor" (Mt 18,20). Faptul de a fi împreună este un semn al iubirii noastre unul față de altul, și acesta este lucrul cel mai important în întâlnirea noastră. A ști că suntem acolo pentru a ne ruga unii pentru alții în aceste momente de dificultate cu siguranță va aduce întărire celor care suferă. A ne prezenta toți împreună drept conducători ai Bisericilor pentru a ne ruga cu un singur glas pentru toți cei care luptă este o mare încurajare pentru cel care a pierdut speranța și umple și inimile noastre de iubire și grijă față de alții în timp ce mijlocim pentru ei. Domnul ne-a spus: "Iarăși vă spun: Dacă doi dintre voi pe pământ se vor uni să ceară orice lucru, le va fi dat de Tatăl meu care este în ceruri. Căci unde doi sau trei sunt adunați în numele meu, sunt și eu acolo în mijlocul lor" (Mt 18,19-20), deci ne vom reuni împreună pentru a ne ruga punând deoparte dorințele noastre și căutând dorința lui Dumnezeu.

- Ce anume poate face "puterea" rugăciunii pentru un viitor de pace și reconciliere în Orientul Mijlociu?

Domnul nostru ne-a învățat: "Bucurați-vă întotdeauna! Rugați-vă fără încetare! Mulțumiți pentru toate, căci aceasta este voința lui Dumnezeu în Cristos Isus cu privire la voi!" (1Tes 5,16-18). Noi credem în puterea rugăciunii. Dincolo de toate rezolvările conflictelor, noi ne încredințăm rugăciunii și avem încredere că Domnul va transforma orice conflict spre binele nostru. Psalmul 46 afirmă că "Dumnezeu este pentru noi refugiu și putere, ajutor mereu aproape în durere" și, pe aceeași linie, noi credem și avem încredere că rugăciunea constituie cea mai mare putere pentru a ne scoate afară din orice problemă, pentru a rezolva conflictele și pentru a lumina viitorul nostru în pace și în reconciliere.

- Poporul copt-ortodox a trăit ani de persecuție și martiriu. Care este astăzi mărturia voastră adusă lumii? Cine sunt creștinii din Orientul Mijlociu?

Orientul Mijlociu este locul de naștere a creștinismului, deja începând din primul secol, și din ținuturile noastre s-a răspândit după aceea în toată lumea. Creștinii din Orientul Mijlociu sunt martori autentici ai lui Cristos. În pofida tuturor anilor de persecuții, au rămas puternici și nu s-au temut niciodată de moartea în numele lui Isus Cristos. Creștinii din Orientul Mijlociu au înfruntat diferite forme de persecuție și s-au încredințat mereu rugăciunii. Aceste persecuții au întărit ulterior credința credincioșilor noștri și au menținut puternică relația lor cu Biserica și cu Dumnezeu.

- Cum se poate obține obiectivul păcii într-o situație așa de dificilă ca în Orientul Mijlociu?

Pentru a obține pacea, fiecare individ trebuie să aibă pacea interioară în el însuși. În afară de asta, toate învățăturile greșite de ură și de neacceptare a celuilalt trebuie să fie eliminate. Noile generații trebuie învățate să se iubească reciproc, să accepte diferențele și să trăiască într-o comunitate plină de diversitate.

- Dumneavoastră veți veni în Italia. Veți avea și posibilitatea de a întâlni comunitățile copte-ortodoxe care trăiesc în țara noastră? Ce vreți să le spuneți lor?

Da, voi celebra sfânta Liturghie cu comunitatea coptă-ortodoxă duminică dimineața la Roma. Mesajul meu pentru ei este să-și amintească să se roage unii pentru alții și să se mențină în raporturi bune cu Biserica, în special copiii.

Ce-i veți spune papei Francisc când îl veți întâlni la Bari?

Mulțumiri pentru această invitație gentilă și pentru că ne-a dat oportunitatea de a ne întâlni drept conducători ai Bisericii. Îl considerăm un pas pozitiv care-i place inimii Domnului nostru.

(După agenția SIR, 4 iulie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat