Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Înființarea Centrului de Îngrijire la Domiciliu în Tămășeni

Comunicat de presă

Nr. 762 / 02.07.2018

Centrul Diecezan Caritas Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Sărărie nr. 134, având CF 4488681, reprezentat de pr. Egidiu Condac în calitate de director general, anunță înființarea Centrului de Îngrijire la Domiciliu în comuna Tămășeni, județul Neamț începând cu 1 iulie 2018.

Centrul de Îngrijire la Domiciliu Tămășeni este un proiect integrat Domeniului Vârstnici și Persoane cu Dizabilități al Centrului Diecezan Caritas Iași, înființat în cadrul parteneriatului public-privat dintre Centrul Diecezan Caritas Iași și Consiliul Local Tămășeni conform HCL nr. 40 din 18.06.2018 și contractului pentru acordarea de servicii social-medicale nr. 741 din 26.06.2018.

Centrul Diecezan Caritas Iași este o asociație fără scop patrimonial, de utilitate publică, non-profit, de tip umanitar care acționează de peste 27 ani în domeniul serviciilor sociale comunitare, având drept scop caritatea creștină.

Centrul Diecezan Caritas Iași este furnizor de servicii sociale acreditat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, în conformitate cu prevederile HG nr. 118/2014 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale, cu modificările ulterioare și este autorizat să acorde servicii sociale.

Misiunea asociației este aceea de a promova caritatea și dreptatea socială prin programele de asistență socială complexă sub formă de: ajutoare sociale directe, programe cu și pentru copii, programe pentru îngrijirea vârstnicilor, programe medicale, programe pentru persoane cu handicap și sprijin în caz de dezastre.

Unul din principalele programe pe care le desfășurăm în prezent este Programul "Servicii de Îngrijiri la domiciliu". Acesta este constituit dintr-o rețea de 9 Centre de Îngrijire la Domiciliu: în județul Iași: CID Iași, CID Iugani, CID Oțeleni; în județul Neamț: CID Roman, CID Săbăoani; în județul Suceava: CID Suceava; în județul Vaslui: CID Huși; în județul Bacău: CID Faraoani și CID Pârgărești. Prin intermediul acestora se oferă servicii în peste 30 locații diferite din județele Moldovei.

Scopul Programului "Servicii de Îngrijiri la Domiciliu" este acela de a acorda asistență socială și îngrijire medicală la domiciliu persoanelor care prin condiția lor fizică și/sau psihică sunt izolate la pat sau la domiciliu.

Serviciile acordate sunt reprezentate de îngrijire medicală la domiciliu, și anume: injecții, pansamente, tratamentul și profilaxia escarelor, clisme, perfuzii, monitorizări tensiune arterială, puls, glicemie, recoltări de analize, spălături vezicale, acordarea de materiale sanitare, și dispozitive medicale, etc., executate la stricta indicație și supraveghere a medicului curant al beneficiarului.

Serviciile socio-medicale constau în ajutor în realizarea igienei corporale, ajutor la îmbrăcare-dezbrăcare, sprijin la deplasarea în interior, ajutor în alimentație, comunicare.

Serviciile sociale constau în ajutor la cumpărături, ajutor în activitățile vieții zilnice. La acestea se adaugă și alte servicii, cum ar fi: consiliere juridică și administrativă, sfaturi în îngrijire, acordarea de mijloace de îngrijire, organizarea de activități și serbări pentru asistați.

În activitatea lor Centrele de Îngrijire la Domiciliu colaborează cu Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, Serviciile de Asistență Socială din cadrul primăriilor, parohiile romano-catolice și ortodoxe, spitale, cabinete medicale, Casele de Asigurări de Sănătate Județene precum și alte instituții implicate în activități de asistență socială.

Criteriile de selecționare a persoanelor asistate sunt următoarele:
- persoane vârstnice (peste 65 de ani);
- imobilizarea la pat sau la domiciliu din cauza vârstei sau a altor handicapuri fizice și/sau psihice;
- singurătatea, gradul de izolare socială;
- starea materială precară.

În perioada iulie-decembrie 2018 vor fi selectate minim 25 de beneficiari care corespund criteriilor de selecție. Acestea vor fi asistate de o echipă pluridisciplinară formată din asistent social, asistent medical, îngrijitoare bătrâni la domiciliu.

Mai multe informații referitoare la activitatea CID Tămăseni se pot obține de la Maricica Andaraș, coordonator CID Roman - tel. 0233/742365, 0729/292851.

Mulțumim Consiliului Local Tămășeni pentru sprijinul și deschiderea acordată!

Centrul Diecezan Caritas Iași
 


lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat