Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luizi-Călugăra: Prima sfântă Liturghie a pr. Cristinel Gal

Ziua de duminică, 1 iulie 2018 a fost motiv de mare bucurie pentru comunitatea noastră locală din Luizi-Călugăra, întrucât un membru al ei a fost învrednicit cu ministerul sacru a prezbiteratului. Este vorba despre pr. Cristinel Gal care aparține Ordinului Fraților Minori Conventuali, Provincia "Sfântul Iosif" din România, și care, după o lungă perioadă de pregătire și formare în seminariile de la Roman, Huși, Prăjești și Roma (Italia) a fost hirotonit preot la 24 iunie 2018, prin impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare a PS Petru Gherghel în catedrala romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, iar acum a venit în comunitatea natală pentru a celebra prima sfântă Liturghie.

Alături de preotul primițiant au sosit numeroși oaspeți și invitați din țară dar și din străinătate, i-a avut aproape de asemenea pe membrii familiei sale și prietenii săi. Ceremonia primirii a avut loc la orele 10.30 în fața bisericii acolo unde pr. paroh alături de ceilalți preoți, de familie și de comunitate, l-au întâmpinat dorindu-i "Bun venit" în comunitatea natală.

La sfânta Liturghie i-a avut aproape pe pr. Daniel Gal, fratele său, pe pr. provincial al Ordinului Fraților Minori Conventuali, Provincia "Sfântul Iosif" din România Teofil Petrișor, pe preoții aparținând comunității noastre dar și pe ceilalți preoți sosiți pentru acest moment de sărbătoare.

Cuvântul de învățătură a acestei primiții l-a ținut pr. Cristian Blăjuț care a insistat asupra sacramentului preoției, asupra identității și misiunii preotului în societatea actuală, evidențiind rolul său de păstor și exemplu în mijlocul comunității.

La sfârșitul sfintei Liturghii, copiii au pregătit un moment de felicitare părintelui primițiant prin câteva cuvinte, cântece și poezii. De asemenea din familia proprie au participat la aceste momente de felicitare cu un cântec și o poezie, care toate împreună au făcut ca această sărbătoare și bucurie a celebrării primei sfinte Liturghii în comunitatea natală să fie într-adevăr un moment deosebit care să rămână în amintirea tuturor prin intensitatea trăirilor ei.

Pr. Cristinel a mulțumit apoi pentru toată această copleșire de har lui Dumnezeu în primul rând, familiei care l-a primit prin darul colaborării la planul lui Dumnezeu, Ordinului Fraților Minori Conventuali, Provincia "Sfântul Iosif" din România, tuturor preoților, persoanelor consacrate, copiilor, tinerilor și corului.

A fost într-adevăr sărbătoare la Luizi-Călugăra, motiv de a mulțumi încă odată Domnului care cheamă în continuare noi slujitori în secerișul său, cerând ca asemenea exemplului pr. Cristinel să cheme alți fii pe drumul preoției.

Felicitându-l pe pr. Cristinel Gal, îi dorim mult har pe drumul consacrării și al preoției iar Domnul să îl ocrotească mereu cu binecuvântarea și ajutorul Său.

Pr. Marius Cătălin Alistar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Luizi-Călugăra: Prima sfântă Liturghie a pr. Cristinel Gal, OFMConv.
 


lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat