Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Editura "Sapientia": Trei noi cărți istorice

La Editura "Sapientia" au apărut recent cărțile: Episcopul Anton Durcovici (1888-1951), martor al lui Cristos. Mărturia până la martiriu în timpul comunismului din România, de pr. Isidor Iacovici, Centenar. Dieceza de Iași În vremea Marii Uniri. Album foto (1916-1918), de pr. Ștefan Lupu, și Pro memoria. Dieceza Romano-Catolică de Iași În anii Primului Război Mondial, de Dănuț Doboș. Cele trei cărți sunt prefațate de PS Petru Gherghel, prefețe pe care le redăm în continuare.

*

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea Episcopul Anton Durcovici (1888-1951), martor al lui Cristos. Mărturia până la martiriu În timpul comunismului din România, scrisă de pr. dr. Isidor Iacovici. Cartea apare În colecția „Disertații doctorale”, În formatul 17x24, are 344 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 30 lei.

Lucrarea de față este rodul muncii depuse de pr. dr. Isidor Iacovici pe parcursul mai multor ani de studiu la Roma și constituie o dizertație doctorală În care autorul a analizat profilul spiritual al vrednicului nostru păstor, episcopul Anton Durcovici, chemat să slujească și să se jertfească pentru noi, catolicii din România.

În Vechiul Testament, Între diferitele jertfe pe care Domnul le-a prescris poporului ales să i le aducă, se află și „arderea de tot”, „mireasmă plăcută Înaintea Domnului” (cf. Lev 1,1-17). Parcurgând cu viu interes informațiile prezentate În acest studiu despre viața, opera și moartea fericitului Anton, putem să Înțelegem mai bine sacrificiul pe care el l-a adus Domnului pentru poporul ce i-a fost Încredințat spre păstorire.

Drumul vieții fericitului Anton Durcovici a Început la Bad Deutsch Altenburg, a continuat la Iași, unde a venit Împreună cu mama sa, Maria, și cu fratele său, Francisc, apoi s-a mutat la București și Roma, unde a primit marea demnitate de preot, după care a revenit la București pentru a lucra În școlile arhidiecezei și, În cele din urmă, a ajuns din nou la Iași, ca episcop. Acest drum l-a făcut să Înțeleagă că trebuie să se ofere, să se jertfească zilnic, ca o „mireasmă plăcută Înaintea lui Dumnezeu”, răspândind În jur parfumul și lumina iubirii lui Dumnezeu.

Bucurându-se de o atmosferă familială În școlile prin care a trecut, odată ajuns preot, slujitor al altarului, a răspândit În jur bucuria unui suflet În care nu mai era loc decât pentru Dumnezeu, pentru alumni și pentru poporul creștin, tuturor oferindu-le cu generozitate din Înțelepciunea sa și jertfindu-se pentru cei Încredințați grijii lui pastorale. Convingerea cu care s-a pregătit, a muncit, a studiat și a lucrat În via Domnului și În grădina Maicii Domnului a fost că fără sacrificiu, fără iubire, nu există adevărată demnitate, fericire și mântuire. Doar sacrificiul, rugăciunea și munca pot aduce pe altarul slujirii și al iubirii roade bogate.

Ales episcop de Iași, a răspuns din nou cu un „Da” generos și cu o disponibilitate totală de a aduce pe altarul lumii jertfa iubirii și a dăruirii În rugăciune și muncă. Timpurile tulburi care s-au abătut asupra țării și poporului nostru cereau o astfel de viață de rugăciune, de sacrificiu și de dăruire și el era pregătit pentru aceasta.

Știind la ce Îl cheamă Dumnezeu, deseori se retrăgea În fața tabernacolului, În care Îl vedea pe Isus, cel care s-a jertfit pe sine pentru Întreaga omenire. La „Prizonierul din iubire” a văzut că acesta, prin viața și dăruirea sa, a Îndeplinit ceea ce Domnul i-a cerut lui Moise: jertfa cea mai mare, „arderea de tot”. S-a convins că doar prin rugăciune poate rămâne statornic și liber pentru sacrificiu, că jertfele din Vechiul Testament erau doar o proiecție a ceea ce trebuia să se Împlinească În Mântuitorul omului, Fiul Tatălui. Isus, luminat de Duhul Sfânt, a primit de bunăvoie crucea și moartea, ca pe o adevărată ardere de tot, iar sacrificiul său a Împăcat cerul cu pământul și ne-a adus iertarea și fericirea. Este exemplul bobului de grâu, care numai dacă moare poate aduce rod (cf. In 12,24).

Autorul lucrării de față ne ajută să descoperim sensul vieții, operei și jertfei fericitului Anton Durcovici. Prin credința sa de nezdruncinat, el a avut curajul să meargă pe urmele lui Cristos, până la sacrificiul suprem, și, astfel, a devenit exemplu și Încurajare pentru credincioși În momentele grele ale prigoanei comuniste. Privind la el, Învățăm și noi, cei de azi, să rămânem fideli iubirii lui Cristos, care s-a ridicat victorios din mormânt și, ca o candelă strălucitoare, luminează pe toți oamenii.

Considerăm că această lucrare reprezintă o binecuvântată inițiativă și constituie un bun ajutor pentru oricine dorește să descopere profilul spiritual al episcopului nostru, fericitul Anton. Lucrând și ca postulator al cauzei fericitului Anton Durcovici, pr. dr. Isidor Iacovici a Îmbogățit lucrarea sa de doctorat cu numeroase informații, adunate cu multă migală, despre viața, opera și jertfa marelui Păstor. De aceea, ne bucurăm că acum o putem citi și În limba română.

Un gând de prețuire pentru autor, pentru traducător și pentru toți cei ce vor parcurge această carte și vor continua să aprofundeze profilul spiritual al fericitului Anton. Împreună cu el, spunem și noi: „Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul” (Ps 143,15).

Binecuvântat să fie Dumnezeu În sfinții săi!

PS Petru Gherghel, episcop de Iași

*

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea Centenar. Dieceza de Iași În vremea Marii Uniri. Album foto (1916-1918), scrisă de pr. dr. Ștefan Lupu. Cartea apare În colecția „Istoria Bisericii”, În formatul 210x297, are 340 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 123 lei.

Răsfoind paginile lucrării „Centenar. Dieceza de Iași În vremea Marii Uniri. Album foto (1916-1918)”, autor pr. dr. Ștefan Lupu, prima impresie este aceea că ne aflăm În fața unui demers cultural al cărui țel a fost restituirea documentar-fotografică a epocii Unirii de la 1918, la care a participat și Dieceza Romano-Catolică de Iași.

Apreciem drept binevenită ideea autorului și a membrilor Departamentului de Cercetare Istorică „Fericitul Anton Durcovici” de a valorifica, În acest mod, patrimoniul nostru istoric, concretizat În acest caz prin publicarea, pentru prima dată În mod unitar, a tezaurului fotografic al Diecezei, care datează chiar din anul Unirii – 1918.

Aflăm din introducerea lucrării faptul că aceste fotografii au fost realizate În vara anului 1918, la inițiativa conducerii Episcopiei de Iași, În perioada de pace atât de mult așteptată de toți românii, după anii grei ai războiului.

Se spune că o fotografie valorează cât o mie de cuvinte și că fotografiile te pot ajuta să descoperi mai ușor fapte, oameni și evenimente din trecutul Îndepărtat. O imagine de pe o fotografie materială se transformă Într-o Înregistrare intelectuală ce Îi dă celui care o privește posibilitatea Întoarcerii În timp pentru a cunoaște și descoperi adevăruri trecute, adevăruri ce devin actuale. Este și cazul acestei interesante lucrări, care poate fi asemuită cu un muzeu de istorie, dar și cu un memorial al faptelor istorice și creștine petrecute În satele și comunitățile catolice din Moldova de acum o sută de ani.

„Albumul foto (1916-1918)”, pe care ni-l pune la dispoziție pr. dr. Ștefan Lupu, va păstra În memoria colectivă imaginile lăcașurilor de cult ale Diecezei de Iași din vremea Unirii de la 1918, dar și chipurile celor care, preoți și credincioși deopotrivă, au avut privilegiul de a fi contemporani cu marele act istoric de la Începutul secolului al XX-lea și care au participat, ei Înșiși, la evenimentul Întregirii Țării.

Parcurgând paginile acestui volum, vom descoperi fapte și realități trăite din plin de păstorii acestor credincioși, realități spirituale, dar și trăiri cetățenești, toate destinate cinstirii Înaintașilor noștri care ne-au lăsat un adevărat tezaur de valori sufletești, dăltuit cu multă iubire spre slava Dumnezeului istoriei și cinstirea poporului credincios al comunităților catolice din binecuvântata regiune a Moldovei și Bucovinei.

Lucrarea „Centenar. Dieceza de Iași. Album foto (1916-1918)” trebuie evidențiată ca o contribuție istoriografică valoroasă și necesară, o sursă documentară pentru toți cercetătorii istoriei Bisericii noastre locale.

Implor de la Domnul istoriei, prin mijlocirea Maicii Domnului, ocrotitoarea României, și a fericiților noștri martiri și mărturisitori, binecuvântare generoasă pentru autorul acestei lucrări, ca și asupra tuturor celor care o vor parcurge și o vor folosi la aprofundarea cunoașterii vieții credincioșilor catolici din dieceza noastră. Cinste tuturor celor ce au crezut și cred În Dumnezeul părinților noștri și și-au oferit toată slujirea lor pentru binele țării noastre la acest mare eveniment.

PS Petru Gherghel, episcop de Iași

*

La Editura „Sapientia” a apărut recent cartea Pro memoria. Dieceza Romano-Catolică de Iași În anii Primului Război Mondial, scrisă de dr. Dănuț Doboș. Cartea apare În colecția „Istoria Bisericii”, În formatul 17x24, are 188 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 80,5 lei.

Departamentul de Cercetare Istorică „Fericitul Anton Durcovici” al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, Împreună cu Editura „Sapientia”, ne oferă o plăcută surpriză o dată cu publicarea mult așteptatei istorii a Episcopiei Romano-Catolice de Iași În anii Primului Război Mondial.

Lucrarea, intitulată „Pro memoria. Dieceza Romano-Catolică de Iași În anii Primului Război Mondial”, a domnului dr. Dănuț Doboș, ne ajută să Înțelegem mai bine faptele istorice petrecute acum o sută de ani, felul În care Biserica noastră locală s-a racordat la realitățile istorice unice pe care România le-a trăit atunci, faptele de vitejie și sacrificiul soldaților catolici care au răspuns cu entuziasm chemării Patriei, activitatea meritorie a păstorului Diecezei din acea perioadă, administratorul apostolic Ulderico Cipolloni, și a tuturor preoților, precum și mobilizarea exemplară a zecilor de mii de credincioși catolici pentru „efortul de război”.

Suntem bucuroși să constatăm faptul că preoții și credincioșii catolici din „generația anului 1918” au fost un exemplu de acțiune, eroism și devotament față de Patrie, acasă, pe front și În desfășurarea actelor istorice ale Unirii și Întregirii neamului românesc. Prin aceste fapte ale Înaintașilor noștri, recunoscute atunci de mai-marii conducători ai Țării, catolicii din Moldova au scris una dintre cele mai frumoase pagini ale istoriei lor, câștigându-și, totodată, și pentru totdeauna un loc demn și respectat În istoria noastră națională și În viața Țării.

Lucrarea conține și câteva capitole pline de dramatism, care ilustrează cele afirmate mai sus, subliniind lupta pe care generația de la 1918 a trebuit să o poarte pentru a-i fi recunoscute drepturile și libertățile În cadrul Statului Român, precum și dreptul poporului nostru credincios la identitatea sa românească.

Ultimul capitol al lucrării este dedicat eroilor catolici care acum o sută de ani și-au jertfit viața pentru apărarea pământului strămoșesc, eroi pe care timp de un secol generațiile ce i-au succedat i-au cinstit așa cum se cuvine, inclusiv prin ridicarea de monumente comemorative, primele din țară, după cum aflăm din această lucrare.

Centenarul Unirii de la 1918 este pentru toți un bun prilej de a rememora sacrificiul eroilor și făuritorilor Statului Român reÎntregit, dar și de a medita la ceea ce ne leagă de acele vremuri eroice și a Înțelege ce se Întâmplă cu societatea noastră astăzi și cum valorificăm noi marile idei și marile valori ale epocii Unirii.

În acest fericit an al Centenarului, să nu procedăm la niște acțiuni comemorative formale, ci să ne Însușim cu adevărat cât mai mult din patrimoniul lăsat nouă moștenire de Înaintașii noștri, cei care au fost părtași la actul istoric al Unirii de la 1918. Exemplul lor de dăruire și iubire față de Țară și popor ne obligă nu numai la o adâncă prețuire, ci să ne Însuflețească tot mai mult În Împlinirea misiunii noastre În fruntea bunilor noștri credincioși, pentru ca Împreună cu ei să putem contribui la crearea unei condiții umane și creștine demne de Înaintașii noștri În credință și iubire. Trăirea și viața lor ne impresionează și ne obligă la un drum binecuvântat ce să-l lăsăm și noi generațiilor viitoare.

Este știut că după anul 1918, timp de trei decenii, România a cunoscut cea mai prosperă și fericită perioadă din istoria sa, iar resortul acestei fericiri a fost explicat cel mai bine de fericitul Anton Durcovici, la 1 decembrie 1936, În Catedrala „Sfântul Iosif” din București, În fața intelectualilor catolici bucureșteni:

„În dimineața acestei zile, acest lăcaș sfânt În care ne aflăm a răsunat de cântarea sărbătorească a imnului Te Deum Laudamus (Pe tine, Dumnezeule, te lăudăm). A fost prinos de laudă și mulțumire către Cel Atotputernic pentru toate darurile pământești pe care el le-a hărăzit țării noastre, Între care daruri nu a fost nicidecum cel mai mic stăpânirea liniștită a Întregului teritoriu al României Mari. Dacă, așa cum spune așa de frumos deviza țării Nihil sine Deo (Nimic nu este fără Dumnezeu), nici acest mare dar nu ne-a venit fără Dumnezeu… Se cade deci să-i mulțumim și să-l lăudăm”.

Gândul exprimat de viitorul episcop de Iași, Anton Durcovici, cu atâta seninătate și convingere, În Catedrala din București, nu s-a oprit doar la acel moment, ci a continuat și la Iași, În mijlocul poporului lui Dumnezeu, prin exemplul său de dăruire, de iubire față de cei Încredințați spre păstorire, față de locuitorii Episcopiei de Iași, pe care Îi dorea fericiți Într-o țară liberă și unită. Așa se explică Încurajarea pe care o Îndrepta spre cei ce se aflau În Închisoare, către poporul credincios din Întreaga țară și Îndeosebi spre cei care sufereau.

Este cunoscută declarația lui chiar din Închisoarea din Sighetu Marmației, unde suferea pentru dreptate și libertate, oferind și rugăciunile sale și moartea sa ca un Îndemn la speranță și credință in triumful binelui. Vor veni zile fericite și pentru acest popor atât de Încercat.

Fericitul Anton Durcovici ne transmite, așadar, un mesaj foarte clar, și anume acela că există o legătură directă Între Dumnezeu și fericirea adevărată a țării noastre.

Lucrarea de față ne face să ne Întoarcem În timp, să admirăm eroii, să le vedem exemplul și să ne Întrebăm asupra misiunii noastre În lumea În care trăim.

Mă bucur, de aceea, să exprim bucuria mea și a noastră autorului acestei lucrări, o lucrare cu caracter istoric din partea istoricului Dănuț Doboș, pentru acest document evocativ al implicării comunității catolice din Moldova la desăvârșirea actului Marii Uniri de acum 100 de ani și, În același timp, să implor răsplată veșnică pentru toți eroii noștri care și-au oferit viața pentru binele Întregului popor.

Tuturor celor care vor parcurge aceste pagini spre informare și edificare, le dorim să prindă din nou curaj În iubirea lui Dumnezeu, stăpânul istoriei, și a celor ce fac parte din poporul nostru credincios. Așa vrem să Înălțăm spre ceruri imnul nostru de preamărire și slavă:

Te Deum laudamus! Pe tine, Dumnezeule, te lăudăm!

În veci amintirea eroilor noștri.

PS Petru Gherghel, episcop de Iași

* * *

Isidor Iacovici, Episcopul Anton Durcovici (1888-1951), martor al lui Cristos. Mărturia până la martiriu în timpul comunismului din România, ,Iași 2018, 344 p., 17x24, ISBN 978-606-578-335-5, 30 lei.

Ștefan Lupu, Centenar. Dieceza de Iași În vremea Marii Uniri. Album foto (1916-1918), Iași 2018, 340 p., 210x297, ISBN 978-606-578-332-4, 123 lei.

Dănuț Doboș, Pro memoria. Dieceza Romano-Catolică de Iași În anii Primului Război Mondial, Iași 2018, 188 p., 17x24, ISBN 978-606-578-331-7, 80,5 lei.

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

  • prin poștă: Librăria Presa Bună, Bd. Ștefan cel Mare, 26; 700064-Iași;
  • prin fax: 0232/211527
  • prin telefon: 0232/212003, interior 41: de luni până vineri, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria; www.catholica.ro


 

lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat