Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Cei 14 noi cardinali ai Bisericii Catolice

Louis Raphaël I Sako

Patriarh de Babilonia al caldeilor

Vine din martirizatul Irak, din Zakho, un oraș pus la limita de nord a țării, la granița dintre Turcia și Siria, patriarhul de Babilonia al caldeilor Louis Raphaël I Sako. Este călăuza spirituală a celei mai mari Biserici orientale prezente În țara irakiană care, conform tradiției, a fost Întemeiată de apostolul Toma. Și a trăit Îndelung și În alte localități care, din păcate, au redobândit notorietate datorită devastărilor, războiului și atrocităților comise de așa-numitul Stat Islamic: e suficient să amintim Mosul și Kerkuk.

Născut la 4 iulie 1948, s-a transferat după aceea de la Zakho chiar la Mossul, unde a făcut studiile primare. După aceea a intrat În seminarul local „Saint Jean” ținut de părinții dominicani. Hirotonit preot la 1 iunie 1974, a desfășurat slujirea pastorală la catedrala din Mosul, unde a rămas până În 1979, an În care a fost trimis la Roma pentru a completa formarea. A frecventat Institutul Pontifical Oriental, unde În 1983 a obținut doctoratul În patrologie orientală. În 1984 a obținut și licența În jurisprudență islamică la Institutul Pontifical de Studii Arabe și de Islamistică.

După aceea s-a transferat la Paris, la Universitatea din Sorbona, unde În 1986 a obținut doctoratul În istorie. Întors la Mossul În același an, a devenit paroh la „Ajutorul veșnic”. Din 1997 până În 2002 a ocupat funcția de rector al seminarului patriarhal din Bagdad. Întors din nou la Mosul, a reluat conducerea parohiei „Ajutorul veșnic” până la alegerea din partea sinodului Bisericii caldee ca arhiepiscop de Kerkuk, la 24 octombrie 2002. Ioan Paul al II-lea a acordat asentimentul pontifical numirii la 27 septembrie 2003.

La 14 noiembrie În același an a fost consacrat episcop Într-un loc simbol din Mossul: mănăstirea „Sfântul Gheorghe” a călugărilor antonieni ai sfântului Ormisda al caldeilor, a cărei fațadă a fost devastată de milițienii ISIS În 2015 din cauza configurației sale arhitectonice deosebite: de fapt, a fost construită cu cărămizi și deschideri În așa fel Încât să reprezinte o mare cruce. Consacratorul principal a fost arhiepiscopul emerit de Kerkuk, André Sana, Împreună-consacratori arhiepiscopul de Mosul, Paulos Faraj Rahho și episcopul Shlemon Warduni, titular de Anbar al caldeilor. Începuse de puțin timp războiul În Irak, care s-a terminat abia În decembrie 2011, când arhiepiscopul Sako a trebuit să Înfrunte problemele legate de violența răspândită, de ură și de sărăcirea populației. Cu venirea și proclamarea Statului Islamic, situația creștinilor, În special În zonele din nordul țării, a devenit tot mai dură. În afară de atacurile teroriste și de persecuții, a trebuit să se facă față exodului masiv al caldeilor. Prelatul a Încercat mereu dialogul și pacea cu majoritatea islamică, și În momentele de tensiune mai mare, ca atunci când biserici și instituții au fost obiectiv de atentate sângeroase. Deschideri la dialog reafirmate și cu ocazia primei Liturghii duminicale prezidate În noua biserică „Sfântul Paul”, ridicată la zece kilometri de Kerkuk, care a fost primul loc de cult creștin construit În Irak de la căderea lui Saddam Hussein În 2003.

La 31 ianuarie 2013, În cursul sinodului Bisericii caldee convocat la Roma de Benedict al XVI-lea după renunțarea cardinalului Emmanuel al III-lea Delly, a fost ales patriarh de Babilonia. Și apoi la 1 februarie, papa Ratzinger i-a acordat ecclesiastica communio, care a fost semnificată public prin celebrarea euharistică publică În bazilica vaticană la 4 februarie.

De când este la conducerea caldeilor, acțiunea sa s-a concentrat asupra exortației la speranță și la conviețuire, cu numeroase intervenții publice În apărarea creștinilor irakieni. Președinte al adunării episcopilor catolici din Irak, este membru al celui de-al paisprezecelea consiliu ordinar al secretariatului general al Sinodului Episcopilor, al Congregației pentru Bisericile Orientale și al Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios.

A dedicat studii și articole despre părinții Bisericii, despre care a publicat și unele cărți.

 

Luis Francisco Ladaria Ferrer

Prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței

Mai Întâi a promova și după aceea, dacă este necesar, a tutela credința catolică: acesta este spiritul cu care iezuitul Luis Francisco Ladaria Ferrer a trăit și a acționat mereu, ca student, ca profesor și În funcțiile la care pontifii l-au chemat datorită pregătirii sale teologice și stilului său deschis de ascultare și de atenție.

Spaniol, s-a născut la 19 aprilie 1944 la Manacor, al doilea oraș din insula Mallorca după Palma. A frecventat liceul de la colegiul iezuit antic și prestigios „Nuestra Señora de Montesión” din Mallorca. Întâlnirea cu acea comunitate de iezuiți l-a făcut să intre, la 17 octombrie 1966, În Societatea lui Isus – depunând voturile În 1968 – după ce a obținut doctoratul În jurisprudență la Universitatea din Madrid.

În capitala spaniolă, la Universitatea Pontificală Comillas, a făcut studiile de filozofie, Înainte de a se transfera la Frankfurt, În Germania, pentru a aprofunda teologia În Facultate din Sankt Georgen. Acolo, Între alții, i-a avut ca profesori pe Alois Grillmeier, devenit după aceea cardinal, Otto Semmelroth și Herman Josef Sieben. La 29 iulie 1973 a fost hirotonit preot de episcopul de Mallorca, Teodoro Ubeda. După aceea a obținut doctoratul În teologie În 1975 la Universitatea Pontificală Gregoriana, cu teza despre „Duhul Sfânt În sfântul Ilariu de Poitiers”, urmând Învățătura patrologului Antonio Orbe, precum și a lui Juan Alfaro și Zoltan Alszeghy.

Întors În Spania, Între 1975 și 1984 a fost profesor de teologie dogmatică la Facultatea de Teologie de la Universitatea Pontificală Comillas. După aceea, din 1984, a fost profesor ordinar al Facultății de Teologie de la Universitatea Pontificală Gregoriana, unde din 1986 până În 1994 a desfășurat și rolul de vice-rector.

A ocupat numeroase și importante funcții la nivel internațional. Îndeosebi, Între 1992 și 1997 a fost membru al Comisiei Teologice Internaționale, devenind secretar general al ei din 2004 până În 2009. La 9 iulie 2008, Benedict al XVI-lea l-a numit arhiepiscop titular de Tibica și secretar al Congregației pentru Doctrina Credinței, unde a fost consultant Încă din 1995. A primit consacrarea episcopală la 26 iulie 2008, În bazilica „San Giovanni in Laterano”, de la cardinalul Tarcisio Bertone, care a ocupat aceeași funcție a sa În timpurile În care era prefect cardinalul Ratzinger.

Președinte al Comisiei de studiu despre diaconatul femeilor de la 2 august 2016, la 1 iulie 2017 a fost pus de papa Francisc la conducerea fostului Sfânt Oficiu. În afară de asta este președinte al Comisiei Pontificale Ecclesia Dei, al Comisiei Pontificale Biblice și al Comisiei Teologice Internaționale.

În cadrul Curiei Romane este consultant al Congregației pentru Episcopi, al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și face parte din comitetul științific al fundației vaticane Joseph Ratzinger – Benedict al XVI-lea.

A publicat șaisprezece cărți, dintre care multe traduse În diferite limbi, și peste o sută cincizeci de articole În reviste teologice. I-au fost conferite doctorate honoris causa de Universitatea Pontificală din Salamanca la 19 mai 2014, de Institutul Pontifical „Ioan Paul al II-lea” pentru Studii despre Căsătorie și Familie din Roma la 28 noiembrie 2012 și de Facultatea Pontificală de Teologie din Varșovia la 4 octombrie 2010.

 

Angelo De Donatis

Vicar general al Sanctității Sale pentru dieceza de Roma

și arhipăstor al bazilicii papale „San Giovanni in Laterano”

„Preot roman până la măduvă”, portret În care se recunoaște pe deplin, Angelo De Donatis, este esențialmente om al rugăciunii și al interiorității, foarte apropiat de clerul din Roma prin rolul său de formator și de părinte spiritual al mai multor generații de seminariști și de preoți. Un privilegiat punct de observație pe care papa Francisc l-a ales să-l valorizeze chemându-l să desfășoare slujirea de vicar general pentru dieceza sa.

Originar din Salento, s-a născut la 4 ianuarie 1954 la Casarano, În provincia Lecce și În dieceza de Nardò-Gallipoli. A fost elev al seminarului din Taranto și apoi al Seminarului Pontifical Roman Major. A făcut studiile filozofice la Universitatea Pontificală Laterană și pe cele teologice la Universitatea Pontificală Gregoriana, unde o obținut licența În teologie morală.

La 12 aprilie 1980 a fost hirotonit preot pentru clerul din Nardò-Gallipoli. Și din 28 noiembrie 1983 este Încardinat În dieceza de Roma, deși menține o puternicăÎ legătură cu rădăcinile sale, așa Încât În 2017 primește și distincția de cetățean de onoare de Casarano. Tot În 1980 a Început slujirea romană În parohia „San Saturnino”, mai Întâi colaborator, apoi ca vicar parohial, desfășurând și activitatea de profesor de religie.

După aceea, Între 1988 și 1990, a fost atașat la secretariatul general a vicariatului și, În același timp, vicar parohial la „Santissima Annunziata a Grotta Perfetta”. În 1989 a fost admis În Ordinul ecvestru al Sfântului Mormânt din Ierusalim cu gradul de cavaler și a fost arhivar al secretariatului colegiului cardinalilor, ocupând funcția până În 1991.

Între timp, În 1991 a Început să conducă oficiul pentru cler de la vicariatul de Roma (rămânând acolo până În 1996) și să desfășoare slujirea ca director spiritual la Seminarul Pontifical Roman Major, unde, timp de treisprezece ani, a avut ocazia să cunoască de aproape parcursul de formare și de creștere al preoților.

În 2003 a fost numit paroh de „San Marco evangelista al Campidoglio” și, În același timp, a asumat activitatea pentru formarea permanentă a clerului, unde a devenit responsabil În 2014. În cadrul vicariatului a fost și membru al consiliului prezbiteral diecezan și al colegiului consultanților. În afară de asta, a avut funcția de asistent pentru dieceza de Roma al asociației naționale familiale a clerului și de asistent spiritual al asociație „Don Andrea Santoro”, preotul roman fidei donum ucis În Turcia În 2006.

În Postul Mare din 2014, papa Francisc i-a cerut să țină meditațiile pentru exercițiile spirituale ale Curiei Romane, la casa „Divin Maestro” din Ariccia, despre tema „purificării inimii”.

La 14 septembrie 2015 a fost ales episcop titular de Mottola și numit auxiliar de Roma, cu funcția de a se ocupa de formarea clerului. La 9 noiembrie a primit consacrarea episcopală de la papa Francisc În bazilica „San Giovanni in Laterano”. Ca motou a ales Nihil caritate dulcius („Nimic nu este mai dulce decât iubirea”), luat din De officiis ministrorum al sfântului Ambroziu.

Din 2016 rector al bisericii „San Sebastiano al Palatino”, la 26 mai 2017 a fost numit de pontif vicar general al său pentru dieceza de Roma și ridicat la demnitatea arhiepiscopală. A Început slujirea la 29 iunie, În solemnitatea patronală a sfinților Petru și Paul, cu o rugăciune de Încredințare pentru dieceză compusă personal. În această funcție este, printre altele, arhipăstor al bazilicii „San Giovanni in Laterano”, mare cancelar al Universității Pontificale Laterane și președinte al Operei Romană Pelerinaje. În afară de asta, prezidează Conferința Episcopală din Lazio.

 

Giovanni Angelo Becciu

Substitut pentru Afacerile Generale de la Secretariatul de Stat

și delegat special la Ordinul Militar Suveran de Malta

Reprezentant al papei În patru continente, după aceea apropiatul său colaborator ca substitut din 2011 până În 2018 și apoi ca prefect al Congregației Cauzelor Sfinților: acesta este În sinteză itinerarul biografic al lui Angelo Becciu, născut la Pattada (Sassari) din Antonio și Antonia Curzu la 2 iunie 1948. Primul născut din cei cinci frați, după parcursul liceal, a studiat filozofia și teologia În Facultatea de Teologie din Cuglieri, condusă de iezuiți, petrecând ultimul an formativ În seminarul și În facultatea din Cagliari.

Hirotonit preot În biserica parohială „Santa Sabina” la Pattada de episcopul Francesco Cogoni la 27 august 1972, a desfășurat timp de șapte ani slujirea pastorală În dieceza sa de Ozieri. După aceea a fost trimis la Roma, a frecventat Academia Pontificală Ecleziastică și a obținut doctoratul În drept canonic la Universitatea Pontificală „Sfântul Toma de Aquino” (Angelicum).

A intrat În serviciul diplomatic al Sfântului Scaun la 1 mai 1984, și timp de peste șaisprezece ani a prestat propria lucrare În șapte reprezentanțe pontificale din patru continente (Republica Centrafricană, Sudan, Noua Zeelandă, Liberia, Marea Britanie, Franța, Statele Unite ale Americii). La 15 octombrie 2001, Ioan Paul al II-lea l-a numit nunțiu apostolic În Angola și arhiepiscop titular de Roselle, veche dieceză din Etruria, și o lună mai târziu, la 15 noiembrie, i-a Încredințat și reprezentanța pontificală din São Tomé e Principe. La 1 decembrie din același an la Pattada a fost hirotonit episcop de secretarul de stat, cardinalul Angelo Sodano. Lunga sa misiune În Angola, În timpul căreia printre altele a vizitat diecezele din marea țară africa, a culminat cu vizita la Luanda, de la 20 la 23 martie 2009, a lui Benedict al XVI-lea, găzduit În nunțiatura apostolică.

Patru luni mai târziu, la 23 iulie 2009, pontiful l-a numit nunțiu apostolic În Cuba, unde a promovat dezvoltarea raporturilor Sfântului Scaun cu autoritățile civile, susținând acțiunea episcopatului și angajarea catolicilor.

La 10 mai 2011, Benedict al XVI-lea l-a chemat În Secretariatul de Stat ca substitut pentru afacerile generale, numindu-l, la 15 iunie 2011, și consultant al Congregației pentru Doctrina Credinței. În slujba directă a doi papi, l-a Însoțit pe Benedict al XVI-lea În ultimele sale călătorii internaționale (Croația, Spania, Germania, Benin, Mexic și Cuba, Liban). După renunțarea lui Benedict al XVI-lea la pontificat, În timpul scaunului vacant, ca substitut a asigurat conducerea Secretariatului de Stat și a fost primul care a primit știrea alegerii noului episcop de Roma. Confirmat În funcție la 31 august 2013 de papa Francisc, l-a urmat În călătoriile internaționale și În cele italiene. Între altele, În cei șapte ani petrecuți ca substitut În Secretariatul de Stat a Înfruntat cu fermitate perioada dificilă a sustragerii de documente rezervate și În diferite intervenții a demonstrat apreciere pentru munca desfășurată de Întregul personal, subliniind slujirea tăcută și eficace a marii majorități a angajaților, atât ecleziastici cât și laici.

Pentru a urmări reforma Ordinului Militar Suveran de Malta, la 2 februarie 2017 pontiful l-a numit delegat special al său la acest Ordin.

După anunțarea numirii sale de cardinal, la 26 mai papa l-a ales ca prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților și a dispus că va lua În posesie noua funcție la 1 septembrie.

 

Konrad Krajewski

Elemosinier al Sanctității Sale

„Nu vei fi un episcop de birou, nici nu vreau să te văd În spatele meu În timpul celebrărilor. Vrea să te știu mereu printre oameni. Tu va trebui să fii prelungirea mâinii mele pentru a duce o mângâiere săracilor, celor dezmoșteniți, celor din urmă”. Din acea zi, când papa Francisc i-a comunicat decizia de a-l numi elemosinier al său – numire făcută publică la 3 august 2013 – părintele Konrad Krajewski (pentru că „părinte” este unicul titlu cu care Îi place să fie numit) umblă În lungul și În latul Romei și În Împrejurimi pentru a duce solidaritatea directă a pontifului celor din urmă și celor „rebutați”.

Născut la 25 noiembrie 1963 la ŁódŸ, În Polonia, din părinți ambii profesori, de copil avea un caracter viu, așa Încât cateheta sa, o soră, a decis să amâne un an prima sa Împărtășanie. Crescut În mișcarea catolică, și astăzi Îi trăiește spiritualitatea, participând punctual În fiecare an la pelerinajul tradițional pe jos la Czêstochowa.

După ce a terminat studiile liceale, În 1982 a intrat În seminarul din dieceza natală. La 13 iunie 1987 l-a Întâlnit pentru prima dată pe Ioan Paul al II-lea: În acea zi, În timpul celei de-a treia călătorii În Polonia, papa Wojtyła a făcut oprire la ŁódŸ, observându-l pe acel tânăr seminarist căruia Îi fusese Încredințată animarea liturgică a celebrării și, Îndeosebi, momentul Întâlnirii cu 1500 de copii care primiseră prima Împărtășanie.

La 11 iunie 1988, după ce a obținut bacalaureatul În teologie la Universitatea Catolică din Lublin, a fost hirotonit preot. Timp de doi ani a desfășurat munca pastorală ca vicar parohial, mai Întâi la Rusiec și apoi la ŁódŸ. Din 1990 a continuat studiile la Roma, obținând la 5 martie 1993 licența În liturgie sacră la Institutul Liturgic „Sfântul Anselm” și la 10 martie 1995 doctoratul În teologie, cu specializare În liturgie, la Universitatea Pontificală „Sfântul Toma de Aquino”. În acei ani a Început să colaboreze cu Oficiul Celebrărilor Liturgice al Suveranului Pontif. Și, Întărit de experiența sa de capelan Într-un spital psihiatric din ŁódŸ, a fost și asistent spiritual În clinica ortopedică și traumatologică a Universității „La Sapienza”.

Întors În Polonia În 1995, a fost ceremonier al arhiepiscopului său și a predat liturgie În seminarul diecezan – unde era prefect – și În cele franciscan și salezian. În 1998 a Început slujirea la Sfântul Scaun, la Oficiul Celebrărilor Liturgice, devenind ceremonier pontifical la 12 mai 1999. În acel rol a avut ocazia de a-l urma de aproape, și În numeroase călătorii internaționale, pe Ioan Paul al II-lea, pe Benedict al XVI-lea și pe papa Francisc.

Între timp a organizat o rețea de solidaritate și o „masă zburătoare” pentru săraci, mai ales cei care trăiesc pe stradă În zona „Sfântul Petru” și În gările feroviare, Împreună cu câțiva voluntari din Garda Elvețiană la bordul furgonetei sale albe. O activitate care a crescut treptat. Ajungând să atragă atenția papei Francisc, care la 3 august 2013 i-a Încredințat funcția de elemosinier – numindu-l În același timp arhiepiscop titular de Benevento – cu un mandat explicit: „La Buenos Aires ieșeam adesea seara pentru a merge să-i vizitez pe săracii mei. Acum nu mai pot: Îmi este greu să ies din Vatican. Așadar, tu vei face asta pentru mine, vei fi prelungirea inimii mele care ajunge la ei și le duce zâmbetul și milostivirea Tatălui ceresc”.

Milostivire este motoul esențial ales În momentul hirotonirii episcopale, care a avut loc la 17 septembrie 2013. Cu o surpriză: pontiful a participat personal la celebrarea prezidată de cardinalul Giuseppe Bertello, așezându-se În băncile credincioșilor și impunând mâinile sale pe capul noului prelat.

Elemosineria a devenit cu el un vulcan de inițiative de caritate și milostivire. A mers, printre altele, la Lampedusa printre migranți și În locurile cutremurelor din Italia centrală pentru a duce binecuvântarea și solidaritatea pontifului. Sunt continue și mereu originale inițiativele de primire a celor mai săraci și Îndeosebi a celor fără locuință, pentru a le da lor „demnitate și chiar ocazii de destindere”: de la dușuri la serviciul de bărbierit sub coloanele lui Bernini, de la ambulatoriile medicale itinerante la distribuirea de mâncare, saci de dormit și cartele telefonice. În afară de excursiile la mare, la circ și chiar la stadion.

 

Joseph Coutts

Arhiepiscop de Karachi (Pakistan)

Când s-a născut, la 21 iulie 1945, Amritsar, oraș sacru pentru sikh, făcea parte din India britanică. Și Pakistanul Încă nu exista. Astăzi municipiul care a dat naștere lui Joseph Coutts este dincolo de graniță, În teritoriu indian, În dieceza Jullundur. Pentru aceasta arhiepiscopul „cu barbă albă”, cum le place credincioșilor pakistanezi să-l numească În mod afectuos, țintește toată slujirea sa asupra „armoniei”, cuvânt pus În centrul motoului episcopal. Trecând prin fazele diferite și chinuite ale istoriei națiunii sale, a văzut cu ochii săi pe de o parte creșterea micii comunități catolice și pe de altă parte islamizarea progresivă a țării, care nu a avut loc fără violențe.

A Învățat acest stil de prezență pastorală centrat pe armonie și dialog din mărturia evanghelică a lui James Cornelius van Miltenburg, misionarul olandez prim episcop de Karachi, care a celebrat căsătoria părinților săi și care l-a Însoțit spiritual pe Joseph de tânăr preot.

Format În seminarul mare „Cristos Rege” din Karachi și hirotonit preot la 9 ianuarie 1971, pentru clerul din Lahore, a perfecționat după aceea studiile la Roma Între 1973 și 1975. Întors la Karachi, a fost profesor de filozofie și sociologie În seminarul mare și rector al seminarului mic din Lahore, precum și vicar general la Karachi, Între 1986 și 1988.

La 5 mai 1988 a fost numit episcop coadiutor al diecezei de Hyderabad, În provincia Sindh, În Pakistanul de sud. A primit hirotonirea episcopală la 16 septembrie același an. A urmat ca episcop la Hyderabad la 1 septembrie 1990 și a stabilit imediat propria misiune cu obiectivul de a construi pacea În societate, conform spiritului evanghelic, și de a contribui la creșterea și la dezvoltarea poporului, prin opere sociale, școli și spitale care sunt „exprimare concretă a carității creștine”. Un proiect pastoral relansat și În dieceza de Faisalabad – la conducerea cărei a fost transferat la 27 iunie 1998 – care i-a adus recunoașteri internaționale precum premiul Shalom, conferit lui În 2007 de Universitatea Catolică din Eichstätt-Ingolstadt În Germania. Și care a fost repropus apoi la Karachi când, la 25 ianuarie 2012, a fost promovat arhiepiscop al orașului portuar și metropolitan cu douăzeci de milioane de locuitori, unde catolicii sunt În creștere mai ales În periferii. Aici s-a angajat În construirea de noi biserici și școli, mereu cu intenția de a da o contribuție la dezvoltarea armonioasă a națiunii și cu o atenție deosebită față de cei mai săraci. Președinte al Conferinței Episcopale Pakistaneze din 2011 până În 2017, a desfășurat mereu un rol de prim plan mai ales În Caritas pakistaneză, coordonând personal și inițiativele de ajutor cu ocazia calamităților naturale.

Această acțiune a sa i-a adus aprecierea și a necreștinilor. O stimă care i-a permis să promoveze acțiuni de Întâlnire cu musulmanii. În fruntea comisiei episcopatului din Pakistan pentru dialogul interreligios, a promovat o muncă de cunoaștere reciprocă dusă Înainte fie la nivel de bază, pentru a-i sensibiliza pe oamenii obișnuiți, fie cu liderii religioși și politici.

Puternic susținător al respectării drepturilor umane, glasul său este unul autoritar mereu gata să se ridice Împotriva folosirii improprii a legii controversate cu privire la blasfemie, adesea instrumentalizată pentru a lovi minoritățile religioase. În acest sens n-a ezitat să ia poziție În apărarea comunităților creștine agresate pe nedrept – așa cum s-a Întâmplat de mai multe ori cu consecințe tragice – exprimând preocupare profundă față de creșterea intoleranței și a extremismului. La violență a răspuns construind punți de Încredere, respect și toleranță Între persoane din toate religiile pentru a dărâma zidurile de discriminare. Și cerând ca În Pakistan creștinii să nu mai fie considerați cetățeni de categoria a doua din cauza credinței lor.

 

António Augusto dos Santos Marto

Episcop de Leiria-Fátima (Portugalia)

Păstor de spiritualitate și de doctrină, António Augusto dos Santos Marto a legat În mod indisolubil propria misiune cu Fátima: ca episcop l-a primit În sanctuarul marian pe Benedict al XVI-lea În 2012 și pe Francisc În 2017 pentru Încheierea centenarului aparițiilor Fecioarei, care au avut loc Între 13 mai și 13 octombrie 1917, și canonizarea celor doi păstorași Francisc și Iacinta. Dar și În cotidianitatea de fiecare zi prelatul portughez relansează Încontinuu „noutatea de la Fátima” ca invitație la convertire, cu o atenție deosebită față de cei mai slabi.

S-a născut la 5 mai 1947 la Tronco, comuna Chaves, În teritoriul diecezei de Vila Real. După ce a terminat studiile pregătitoare În seminarul mic local, a urmat cursurile de filozofie și teologie la Universitatea Catolică portugheză, ca student al seminarului mare din Porto. Între 1970 și 1977 a perfecționat pregătirea la Roma, specializându-se În teologie sistematică la Universitatea Pontificală Gregoriana, unde a obținut doctoratul cu teza: „Speranța creștină și viitorul omului. Doctrina escatologică a Conciliului al II-lea din Vatican”. Tot la Roma, la 7 noiembrie 1971, a fost hirotonit preot al clerului de Vila Real.

Întors În Portugalia, a rămas stabil În orașul Porto. Aici a predat În Facultatea de Teologie – ocupând și funcția de vice-director – și În Facultatea de Drept din Universitatea Catolică, unde a fost membru al Societății Științifice. În afară de asta, până În 2000 s-a dedicat formării candidaților la preoție În seminarul mare, ca educator și prefect de studii. Și a fost și responsabil al seminariștilor din dieceza de Vila Real.

Din 1977 a exercitat activitatea de profesor În diferite domenii: a fost profesor de diferite zone ale teologiei În Institutul de Științe Umane și Teologice și În Centrul de Cultură Catolică. În ambele instituții academice cu sediul la Porto a făcut parte din diferite comisii.

Ales episcop titular de Bladia și numit auxiliar de Braga la 10 noiembrie 2000, a primit hirotonirea episcopală la 11 februarie 2001 de la episcopul de Vila Real, Joaquim Gonçalves. A ales motoul paulin: „Colaboratori ai bucuriei voastre” (2Cor 1,24). La 22 aprilie 2004 a devenit episcop de Viseu. Și În 2006, tot la 22 aprilie, a fost transferat la dieceza de Leiria-Fátima, luând-o În posesie canonică la 25 iunie.

Pentru Conferința Episcopală Portugheză – pentru care a fost vicepreședinte În trieniul 2008-2011 și Încă este din 2014 – a ocupat funcția de delegat În Comisia Episcopatelor din Comunitatea Europeană (COMECE) din 2011 până În 2017.

Este autor a numeroase articole de specialitate În diferite publicații periodice, Îndeosebi În revistele «Humanística e teologia», «Communio» și «Theologica». În colaborare cu dom Manuel Pelino, a scris cartea despre formarea creștină a adulților Catequese para o Povo de Deus. Și, devenit episcop, a dat la tipar numeroase volume cu temă pastorală și misionară, aprofundând Îndeosebi mesajul marian: ultima lucrare publicată În 2015 este dedicată Mariei, Mãe da Ternura e de Misericórdia.

 

Pedro Ricardo Barreto Jimeno

Arhiepiscop de Huancayo (Perú)

Are „picioarele În Anzi și inima În Amazonia”. Și glasul său este unul dintre glasurile care astăzi În Biserică Întrupează cu forță mai mare tema apărării mediului ca o cale pentru o dezvoltare respectuoasă a popoarelor indigene. Iată profilul iezuitului Pedro Ricardo Barreto Jimeno, arhiepiscop al orașului andin Huancayo, chiar la granițele cu acea Amazonie peruviană de unde – la Puerto Maldonado În ianuarie anul acesta – papa Francisc a deschis drumul de pregătire pentru sinodul special dedicat acestei zone a lumii, care se va desfășura În octombrie 2019.

Născut la 12 februarie 1944 la Lima, a urmat În capitala Peruului cursurile secundare ca aspirant la viața călugărească În noviciatul iezuiților, În care a intrat În 1961. A făcut studiile filozofice În facultatea Societății lui Isus de la Alcalá de Henares, În Spania, și cele teologice În facultatea pontificală și civilă din Lima, obținând apoi titlul de educador la institutul pedagogic Champagnat.

Hirotonit preot la 18 decembrie 1971, a depus voturile perpetue la 3 octombrie 1976. Și a Început imediat misiunea sa, În cadrul familiei călugărești a sfântului Ignațiu, ca asistent al maestrului de novici, precum și ca profesor și director spiritual al colegiului „Cristo Rey” din Tacna. Apoi a fost paroh și superior al aceleiași comunități din Tacna; responsabil al pastorației vocaționale din provincie; director spiritual al colegiului „Francisco Javier da Lima”; superior al noviciatului, paroh și superior al comunității „Nuestra Señora de los Desamparados” la Lima; colaborator al provincialului și consultant al provinciei; paroh și superior al comunității din Ayacucho; paroh și superior al comunității din Tarma.

La 9 noiembrie 2001 a fost ales episcop titular de Acufida și numit vicar apostolic de Jaén, În nord-estul țării. A primit hirotonirea episcopală la 1 ianuarie 2002. Apoi la 17 iulie a fost promovat arhiepiscop de Huancayo, oraș În munții centrali din țara andină. În contact cu popoarele care locuiesc În pădure a dat viață unui magisteriu curajos despre tema păstrării creației. I se datorează lui ideea unei mese de dialog pentru o „soluție integrală și sustenabilă la problema sănătății ambientale și a muncii” În orașul La Oraya și În bazinul fluviului Mantaro, cu implicarea a peste șaizeci de instituții statale și civile din regiunea Junín, coordonate de el. Între altele a desfășurat rolurile de președinte al mesei de dialog ambiental din Junín (Mediarej), de mediator al mesei de dialog pentru reintrarea populației din Marococha și de coordonator al mesei inter-instituționale de reflecție și acțiune pentru pace. O angajare care n-a fost lipsită de riscuri, așa Încât a primit și amenințări cu moartea.

În cadrul Conferinței Episcopale Peruviene a fost al doilea vicepreședinte din 2015 până În 2018 și a fost ales În acest an prim vicepreședinte, funcție pe care o va menține până În 2021. În afară de asta a ocupat funcția de președinte al comisiei de acțiune socială.

Al cincilea cardinal În istoria Peruului, este o figură foarte cunoscută În America Latină, și pentru rolul său ca membru și apoi președinte al comisiei dreptate și solidaritate din Consiliul Episcopal Latinoamerican (CELAM). În acest rol, a adus contribuția sa la conferința de la Aparecida În mai 2007.

În afară de asta este vicepreședinte și coordonator al Rețelei Ecleziale Panamazoniene (RELAM), Întemeiată și prezidată de cardinalul brazilian Cláudo Hummes. Pentru acest motiv figurează printre membrii Consiliului pre-sinodal ales de Francisc În vederea Întâlnirii din 2019, care va avea ca temă „Amazonia: noi drumuri pentru Biserică și pentru o ecologie integrală”. În Vatican deja a luat parte la adunarea sinodului din 2005 dedicată Euharistiei. Și În 2012 a fost numit membru al Consiliului Pontifical al Dreptății și Păcii.

Pentru acțiunea sa socială i-au fost atribuite numeroase distincții În patrie: Între acestea, premiul național al drepturilor umane „Ángel Escobar Jurado” În 2010, mai ales „pentru sprijinul său hotărât dat săracilor”; medalia de onoare cu titlul de cavaler, a Congresului peruvian În 2011 pentru „tutelarea drepturilor fundamentale ale familiei” și „contribuția la soluționarea conflictelor sociale”; și distincția maximă a Institutului național de dezvoltare și acțiune socială pentru „lupta Împotriva sărăciei” și În favoarea păcii.

 

Désiré Tsarahazana

Arhiepiscop de Toamasina (Madagascar)

Al patrulea cardinal malgaș – după Jerôme Rakotomalala, Victor Razafimahatratra și Gaëtan Razafindratandra – Désiré Tsarahazana – este o figură centrală și un punct de referință pentru așteptările poporului din insula africană. Mărturisește asta și rolul său În Conferința Episcopală, al cărei vicepreședinte a fost Între 2006 și 2012 pentru a fi ales după aceea președinte În 2012, funcție confirmată În 2015.

Născut la 13 iunie 1954 la Amboangibe, În teritoriul arhidiecezei de Antsiranana, este fiul al lui Régis Tsarahazana și a lui Pauline Lahady. Intrat În seminarul mic din Mahajanga, unde a urmat primul ciclu de formare din 1970 până În 1976, a completat al doilea ciclu În cel din Antsiranana din 1976 până În 1978.

După ce a obținut diploma liceală, a intrat În seminarul mare din Antananarivo unde, din 1979 până În 1982, a studiat filozofia. După aceea, Între 1983 și 1986, a dus la capăt și studiile teologice În universitatea din capitala Madagascarului. Și mai târziu s-a specializat În teologie la Universitatea Catolică din Lyon, În Franța. După ce a primit diaconatul la Andapa la 15 august 1985, a fost hirotonit preot În satul său natal la 28 septembrie 1986. Vicar parohial la Mananara-Nord, din 1987 până În 1990 a avut rolul de educator și profesor În seminarul din Diego-Suarez, precum și de corespondent diecezan al seminariștilor și al preoților din Antananarivo și de responsabil al ciclului propedeutic.

Când a fost creată noua dieceză de Fenoarivo Atsinanana, a fost numit acolo prim episcop la 30 octombrie 2000. La 18 februarie 2001 a primit hirotonirea episcopală de la arhiepiscopul de Ansrirananana, Michel Mano. La 24 noiembrie 2008 a fost transferat la Biserica din Toamasina ca al cincilea păstor al diecezei, devenind primul arhiepiscop cu ridicarea la rangul de sediu mitropolitan la 26 februarie 2010.

Întărit de motoul său paulin „A Învinge răul cu binele”, a primit purpura de cardinal ca semn și ocazie pentru „a da mai multă speranță persoanelor care aspiră la o viață demnă” și a deschide noi drumuri pentru „a susține populația suferindă”. Grație și lucrării sale, astăzi Biserica catolică din Madagascar este una „dintre instituțiile cele mai credibile”, așadar, tot mai multe persoane se Îndreaptă spre ea pentru a găsi Întărire. Tocmai pentru aceasta nu Încetează să-i Îndemne pe catolici „să fie demni” că Întrupează Biserica lui Cristos și, Îndeosebi, pe preoți să regăsească motivele interioare pentru a continua să trăiască alături de cei mai săraci, Împărtășind așteptările și slăbiciunile lor.

 

Giuseppe Petrocchi

Arhiepiscop de Aquila (Italia)

O purpură de cardinal care vorbește despre apropiere de suferințele celor sinistrați de la cutremur. Însuși arhiepiscopul de Aquila, Giuseppe Petrocchi, a subliniat asta la anunțarea numirii sale de cardinal: „Este un oraș icoană care exprimă suferința și așteptarea tuturor populațiilor lovite de mișcarea seismică din 2009 până În 2017, care a devastat Italia centrală”; de aceea alegerea papei Francisc „este semn al unei iubiri care dăruiește curaj și deschide perspective de speranță pentru viitor”. Perspective pe care prelatul s-a angajat mereu să le alimenteze grație unei capacități eficace de organizare și unei slujiri trăite În perspectiva unei Biserici misionare apropiate de cei din urmă.

Născut la 19 august 1948 la Venagrande, În localitatea și În dieceza de Ascoli Piceno, a făcut studiile superioare În seminarul episcopal din orașul din Marche, obținând bacalaureatul clasic. În 1967, episcopul Marcello Morgante l-a trimis la Seminarul Mare Pontifical Roman. Și la Universitatea Pontificală Lateran a obținut bacalaureatul În filozofie și licența În teologie dogmatică. După aceea a luat și doctoratul În filozofie la ateneul statal din Macerata și În psihologie la „Sapienza” din Roma.

Hirotonit preot la 14 septembrie 1973 la Ascoli Piceno, a Început slujirea pastorală mai Întâi ca vicar la parohia „Sfinții Petru și Paul” până În 1981 – lucrând În acești ani și În cadrul pastorației tineretului și desfășurând funcția de director al centrului diecezan vocațional – apoi ca paroh În comunități foarte mici din provincie: Cerreto di Venarotta, din 1981 până În 1986, și Trisungo, din 1986 până În 1998. O perioadă lungă În care a abordat o pastorație făcută din apropiere zilnică de fiecare persoană, o angajare formativă și pedagogică În reședința de județ a provinciei, unde a fost, În diferite perioade, profesor la școala diecezană de formare teologică pentru laici, colaborator al consultării familiale de inspirație creștină, membru al consiliilor pastoral diecezan și prezbiteral, animator principal al mișcării diecezane „Opera Mariei”, profesor de religie la liceul științific statal și de filozofie, pedagogie și psihologie la secțiunea magistrală a liceului clasic statal, precum și redactor-șef al buletinului diecezan. Din 15 februarie 1998 până la alegerea episcopală a fost paroh la „Sfinții Petru și Paul”, tot la Ascoli Piceno.

Numit episcop de Latina-Terracina-Sezze-Priverno la 27 iunie 1998, a primit hirotonirea episcopală la 20 septembrie În bazilica „Sfântul Francisc” la Ascoli Piceno. În dieceza din Lazio Încredințată lui prelatul a promovat imediat maturizarea unei spiritualități de comuniune. Un proiect relansat și cu ocazia vizitei În Întreaga dieceză Între 2002 și 2008, care a avut ca obiectiv formarea unei „conștiințe diecezane” Într-un teritoriu caracterizat de o profundă fragmentare. Îndeosebi a Încurajat o mai bună organizare a muncii și o articulare mai eficace a centrului pastoral diecezan. S-a bazat mult pe contactul cu comunitățile și pe schimbul reciproc de informații, favorizând, printre altele, o administrare ordonată a bunurilor și dând naștere la diferite inițiative caritative și la numeroase opere pentru un ajutor concret dat celor mai săraci.

La 8 iunie 2013, la patru ani după seism și În toiul drumului complicat al reconstruirii, papa Francisc l-a promovat arhiepiscop mitropolit de Aquila. Intrarea În arhidieceză s-a desfășurat la 7 iulie, Într-o loc foarte simbolic, bazilica „Santa Maria di Collemaggio”. A rămas administrator apostolic de Latina-Terracina-Sezze-Priverno până la 15 decembrie 2013.

 

Thomas Aquino Manyo Maeda

Arhiepiscop de Osaka (Japonia)

Un preot care se naște la Nagasaki și apoi devine episcop la Hiroshima poartă În sine pentru totdeauna moștenirea suferințelor cauzate de catastrofa atomică, din care scoate forță pentru a intensifica angajarea pentru pace și reconciliere. Și pentru aceasta Thomas Aquino Manyo Maeda a ales ca moto episcopal Milostivire, cuvânt care exprimă bine sentimentul său personal și cel al credincioșilor săi.

Născut la 3 martie 1949 la Tsuwasaki, Kami-Goto, În teritoriul arhidiecezei de Nagasaki, a terminat studiile În liceul Nanzan din orașul martir al nebuniei nucleare. Apoi a intrat În seminarul mare „Sfântul Sulpiciu” la Fukuoka. Și la 19 martie 1975 a fost hirotonit preot la Nagasaki.

A petrecut Începuturile slujirii pastorale În diferite comunități din arhidieceza sa: a fost vicar parohial la Fukue și apoi paroh la Hamawaki, Hoki, Rawara și la „Sfântul Francisc Xaveriu” din Hiradio. Tot la Nagasaki a fost director al buletinului diecezan și responsabil al comisiei pentru comunicații sociale, precum și decan.

Grație și experienței sale În domeniul mass-media, În aprilie 2006 a devenit secretar general al Conferinței Episcopale Japoneze. O slujire desfășurată timp de cinci ani cu atenție deosebită față de problemele educative, ecumenice și a dialogului cu religiile majoritare. Probleme cărora a continuat să le rezerve atenție și când a fost ales episcop de Hiroshima, la 13 iunie 2011. La 23 septembrie a primit hirotonirea episcopală de la episcopul Joseph Atsumi Misue.

După trei ani petrecuți În orașul teatru al primului bombardament atomic din istorie. La 20 august 2014 a fost promovat arhiepiscop mitropolit de Osaka, luând În posesie canonică la 23 septembrie. Din 2016 este și vicepreședinte al Conferinței Episcopale din Japonia.

Deosebit de atent la drepturile și la demnitatea persoanelor cu dezabilități, este un păstor de profundă cultură, precum și un pasionat de pescuit. Este și un maestru al scurtei forme poetice japoneze numite haiku și din poeziile sale se inspiră adesea pentru intervențiile sale publice, pentru articolele sale și omiliile sale.

Din rădăcinile sale, care se Înfig Într-un teren și Într-un popor marcate de tragedia celui de-al doilea război mondial, a luat și motivațiile pentru a lucra la beatificarea „creștinilor ascunși”, așa-numiții kakure kirishitan, care În țara Soarelui Răsare – pornind de la Începuturile secolului al XVII-lea până la jumătatea secolului al XIX-lea – au trăit credința În clandestinitate totală pentru a scăpa de persecuții. O pagină de istorie cu adevărat deosebită, foarte Îndrăgită de papa Francisc, al cărui interpret s-a făcut prelatul pentru a-i relansa conținuturile de actualitate.

 

Sergio Obeso Rivera

Arhiepiscop emerit de Jalapa (Mexic)

A fost mereu un promotor al dialogului și al Întâlnirii, tinzând să valorizeze tot ceea ce unește și respingând ceea ce desparte. Arhiepiscopul Sergio Obeso Rivera a demonstrat asta În timpul celor douăzeci și opt de ani la conducerea scaunului mitropolitan din Jalapa – o realitate dificilă marcată de atâtea contraste – precum și În contribuția oferită pentru reluarea, În 1992, a relațiilor diplomatice dintre stat și Biserica mexicană, Întrerupte de peste o sută de ani.

Născut la Jalapa, În statul Veracruz, la 31 octombrie 1931, fiu al lui Emilio Obeso, originar din Asturia, În Spania, și al lui Estela Rivera, originară din Las Vigas de Ramírez, la sfârșitul instruirii primare, la 23 ianuarie 1944, a fost admis În seminar. După ce a terminat studiile umaniste, a fost trimis pentru formarea filozofică și teologică la Universitatea Pontificală Gregoriana la Roma, oraș unde a locuit În Colegiul Pontifical Pio Latino Americano și unde, după ce a obținut licența În filozofie și doctoratul În teologie, a fost hirotonit preot la 31 octombrie 1954.

La Întoarcerea sa În Mexic, timp de șaptesprezece ani, din 1955 până În 1971, a prestat slujire În seminar ca profesor de filozofie și de teologie, director spiritual și rector. În același timp a fost capelan al conventului călugărițelor capucine ale Preasfântului Sacrament (astăzi misionare euharistice franciscane). La 30 aprilie 1971 a fost numit episcop de Papantla de Paul al VI-lea și la 29 iunie a primit hirotonirea episcopală. După ce a condus dieceza timp de doi ani, la 15 ianuarie 1974 a fost transferat la scaunul titular de Uppenna cu titlu personal de arhiepiscop, drept coadiutor cu drept de succesiune al arhiepiscopului de Jalapa, monseniorul Emilio Abascal y Salmerón, căruia i-a urmat la 12 martie 1979.

La 18 noiembrie 1982 a fost ales președinte al Conferinței Episcopale Mexicane (CEM) pentru trieniul 1983-1985. După expirare a fost reales președinte pentru un al doilea mandat, până În 1988. În acel an a fost numit președinte al comisiei clerului În sânul CEM, desfășurând și această funcție timp de două trienii. Ales pentru a treia oară președinte al episcopatului mexican pentru perioada 1995-1997, În noiembrie 2000 a devenit președinte al comisiei de pastorație socială pentru trieniul 2001-2003 și apoi reales pentru perioada 2004-2006. Din motive de sănătate, În noiembrie 2005 a renunțat la funcție și la 10 aprilie 2007, Benedict al XVI-lea a acceptat renunțarea sa la conducerea pastorală a arhidiecezei de Jalapa pentru ajungerea la limita de vârstă. Actualmente se dedică mai ales să țină reculegeri spirituale și conferințe.

 

Toribio Ticona Porco

Episcop prelat emerit de Corocoro (Bolivia)

A fost mereu În prima linie În apărarea drepturilor minerilor și țăranilor din zonele rurale boliviene. O alegere făcută de Toribio Ticona Porco Încă de la Începuturile preoției sale și continuată cu vigoare mai mare după hirotonirea episcopală În cei douăzeci de ani În care a condus prelatura teritorială de Corocoro.

Născut la 25 aprilie 1937 la Atocha, În dieceza de Potosí, provine dintr-o familie foarte săracă. Părinții lucrau În mine și chiar el de copil a trebuit să-și câștige existența cu meserii umile: lustragiu, vânzător de ziare pe străzi și miner.

Existența sa a fost radical marcat de Întâlnirea cu misionarii belgieni pe care Pius al XII-lea i-a trimis În acele teritorii pentru a susține formarea creștină și a ajuta păturile mai nevoiașe din populațiile indigene. Grație lor, a putut să frecventeze seminarul din Sucre și să se mențină la studiile de filozofie și teologie, la sfârșitul cărora a primit hirotonirea sacerdotală la 29 iunie 1967, În vârstă de aproape 30 de ani. În afară de asta a făcut studii complementare În institutul pastoral al Consiliului Episcopal Latinoamerican (CELAM) și doi ani de pastorație catehetică la centrul Lumen vitae din Bruxelles, În Belgia.

Destinat ca paroh la Chacarilla, a trebuit să fie timp de paisprezece ani și primar al localității la peste trei mii cinci sute de metri deasupra nivelului mării și la o sută șaptezeci de kilometri distanță de La Paz, capitala guvernamentală a Boliviei precum și metropola cu altitudinea cea mai mare din lume. Activitatea sa misionară s-a concentrat Îndeosebi pe promovarea umană și evanghelizarea a circa o mie de persoane constrânse să supraviețuiască Într-o realitate dramatică marcată de mizerie, victime și ale unui neÎncetat exod migrator care s-a accentuat În manieră exponențială după marea secetă din 1982. Duminica el celebra Liturghia pentru toți locuitorii, desfășurând o pastorație centrată pe trei principii: a vedea, a evalua și a acționa. Și În timpul mandatului său „parohul-primarul” a fost și Însărcinat de autoritățile statale să-i apere pe mineri de abuzurile antreprenorialului străin care Îi exploata.

Numit de Ioan Paul al II-lea, la 5 aprilie 1986, episcop titular de Timici și În același timp auxiliar al diecezei de Potosí, la 31 mai a primit hirotonirea episcopală. Transferat la 4 iunie 1992 la prelatura teritorială de Corocoro, a luat În posesie canonică la 1 august. Într-o realitate marcat de distanțele enorme dintre satele indigene, cu foarte puține căi de comunicare, „părintele Toribio” – așa a continuat să fie numit și ca episcop – a Înfruntat numeroase dificultăți numai să mențină contactele și dialogul cu toți. Și pentru aceasta a Învățat toate graiurile amerindienilor vorbite În diferitele comunități. Și În pastorația sa de proximitate cu cei din urmă, a participat la misiunile de Însoțire a  emigraților bolivieni În capitala argentiniană, unde l-a cunoscut pe cardinalul Jorge Mario Bergoglio când era arhiepiscop de Buenos Aires.

Deși a renunțat la conducerea prelaturii la 29 iunie 2012, Încă este considerat astăzi una dintre personalitățile cele mai carismatice ale Bisericii din Bolivia.

 

Aquilino Bocos Merino

Arhiepiscop titular de Urusi

Misionar fiu al acelei Spanii profunde care i-a schițat temperamentul, Aquilino Bocos Merino a fost un neobosit promotor al vieții consacrate și al vestirii evanghelice, Îndeosebi În anii reÎnnoirii conciliare. Reparcurgând carisma sfântului Anton Maria Claret, fondator al congregației Fiilor Inimii Neprihănite, la care aparține, a imprimat un puternic impuls misiunii ad gentes.

Născut la 17 mai 1938 la Canillas de Esgueva, Valladolid, la doisprezece ani a intrat În postulandatul claretian din Segovia și a făcut noviciatul la Ciudad Real, depunând primele voturi În 1956. După ce a studiat filozofia la Sigüenza (1956-19579 și la Segovia (1957-1959), a depus voturile perpetue În 1959. După aceea a completat formarea teologică la La Calzada și la Salamanca, oraș În care a fost hirotonit preot la 23 mai 1963. A predat filozofie la Segovia timp de un an, apoi a trăit la Salamanca, unde a fost director spiritual timp de trei ani al colegiului major maronit, al misionarilor marianiști libanezi (1964-1967) și timp de alți șase ani al teologatului claretian (1967-1973). În timpul acestei perioade a obținut doctoratul În filozofie la Universitatea Pontificală din Salamanca și o diplomă În psihologie clinică.

Între timp din 1971 i-a fost Încredințată conducerea prestigioasei reviste spaniole „Vida Religiosa”, pe care a condus-o până În 1980. Transferându-se la Madrid, a fost co-fondator al Institutului Teologic de Viață Călugărească și inițiator și organizator al săptămânilor naționale de viață consacrată, de care s-a ocupat Între 1972 și 1980. În afară de asta a fost și profesor de filozofie timp de mulți ani În institutele de studii superioare ale congregației sale.

Din 1976 până În 1979 a condus școala de formare teologico-catehetică Regina Apostolorum și din 1981 până În 1985 a fost președinte al Federación española de religiosos de la enseñanza (FERE), actuala Escuelas católicas. Între timp, claretianii Îi Încredințaseră diferite funcții de responsabilitate tot mai mare: superior al comunității „Buen Suceso” la Madrid din 1977 până În 1980 și din nou din 2007 până În 2013; provincial de Castilia din 1980 până În 1985; consilier general din 1980 până În 1991. În acest ultim an a fost ales superior general pentru șase ani, după expirarea cărora funcția i-a fost reÎnnoită pentru un alt mandat până În 2003. În timpul celor doisprezece ani ai conducerii sale a imprimat o cotitură expansivă puternică, ducând congregația În multe țări unde nu era prezentă, În special În Asia, Africa și Europa de Est. A voit să dea o contribuție și formării inițiale și permanente a misionarilor, convins că institutul trebuia „să se angajeze În parcurgerea drumului interculturalității”, considerată ca un „proces În care sunt interesate toate zonele vieții misionare: spiritualitate, vocație, formare”. În căutarea carismei originare, a interpretat misiunea nu numai ca acțiune, ci și contemplație și mulțumire.

Tot din 1991 până În 2003, timp de patru trienii, a fost membru al consiliului Uniunii Superiorilor Generali. În aceeași perioadă, timp de zece ani (din 1994 până În 2004), a fost membru al Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică și a participat la trei Sinoade al Episcopilor: la cel despre viața consacrată (1994), la a doua adunare specială pentru Europa (1999) și la cel despre rolul și despre misiunea episcopului (2001). Din 2007 până În 2012 conferința provincialilor din Iberiaa i-a Încredințat catedra „Sfântul Anton Maria Claret”, la Universitatea Pontificală din Salamanca. Actualmente, este membru al consiliului director al „Vida Religiosa”. Profesor invitat la Institutul de Viață Consacrată din Madrid și conferențiar apreciat, colaborează cu diferite reviste.

După anunțarea consistoriului, la 31 mai i-a fost Încredințat sediul titular de Urusi. Și la 16 iunie a fost hirotonit arhiepiscop În parohia „Sfântul Anton Maria Claret”, În capitala spaniolă. Devine al treilea cardinal claretian În colegiul cardinalilor.

(După L'Osservatore Romano , 28 iunie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 83.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat