Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (1 iulie 2018)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia din această duminică (cf. Mc 5,21-43) prezintă două minuni făcute de Isus, descriindu-le aproape ca un fel de marș triumfal spre viață.

Mai Întâi evanghelistul relatează despre un anumit Iair, unul dintre conducătorii sinagogii, care vine la Isus și Îl imploră să meargă la casa lui pentru că fiica de 12 ani este pe moarte. Isus acceptă și merge cu el; Însă, de-a lungul drumului, vine vestea că fata a murit. Putem să ne imaginăm reacția acelui tată. Însă Isus Îi spune: „Nu te teme, crede numai!” (v. 36). Ajunși la casa lui Iair, Isus Îi scoate afară pe oamenii care plângeau – erau și femeile bocitoare care urlau puternic – și intră În cameră numai cu părinții și cei trei discipoli, și adresându-se răposatei spune: „Fetiță, Îți spun, scoală-te!” (v. 41). Și imediat fata s-a ridicat, parcă trezindu-se dintr-un somn profund (cf. v. 42).

În spatele relatării acestei minuni, Marcu inserează altă relatare: vindecarea unei femei care suferea de hemoragie și este vindecată imediat ce atinge mantia lui Isus (cf. v. 27). Aici uimește faptul că credința acestei femei atrage – mie Îmi vine să spun „fură” – puterea mântuirea divină care este În Cristos, care, simțind că o putere „a ieșit din el”, caută să Înțeleagă cine a fost. Și când femeia, cu atâta rușine, se prezintă și mărturisește totul, el Îi spune: „Fiică, credința ta te-a mântuit” (v. 34).

Este vorba despre două relatări Îmbinate, cu un centru unic: credința; și Îl arată pe Isus ca izvor de viață, ca acela care redă viața celui care se Încrede pe deplin În el. Cei doi protagoniști, adică tatăl fetiței și femeia bolnavă, nu sunt discipoli ai lui Isus și totuși sunt ascultați datorită credinței lor. Au credință În omul acela. Din asta Înțelegem că pe drumul Domnului sunt admiși toți: nimeni nu trebuie să se simtă un intrus, un abuziv sau unul care nu are dreptul. Pentru a avea acces la inima sa, la inima lui Isus, există o singură condiție: a simți că avem nevoie de vindecare și a ne Încredința lui. Eu vă Întreb: fiecare dintre voi simte că are nevoie de vindecare? De ce anume, de vreun păcat, de vreo problemă? Și, dacă simte asta, are credință În Isus? Sunt cele două condiții pentru a fi vindecați, pentru a avea acces la inima sa: a simți că avem nevoie de vindecare și a ne Încredința lui. Isus merge să descopere aceste persoane prin mulțime și le scoate din anonimat, le eliberează de frica de a trăi și de a Îndrăzni. Face asta cu o privire și cu un cuvânt care le repune pe drum după atâtea suferințe și umiliri. Și noi suntem chemați să Învățăm și să imităm aceste cuvinte care eliberează și aceste priviri care redau, celui care este lipsit, voința de a trăi.

În această pagină evanghelică se Împletesc temele credinței și vieții noi pe care Isus a venit să o ofere tuturor. Intrând În casă unde zace moartă fetița, el Îi alungă afară pe cei care se agită și plâng (cf. v. 40) și spune: „Fetița nu a murit, ci doarme” (v. 39). Isus este Domnul, și În fața lui moartea fizică este ca un vis: nu există motiv de disperare. Alta este moartea de care trebuie să ne fie frică: aceea a inimii Împietrite de rău! De aceea da, trebuie să ne fie frică! Când noi simțim că avem inima Împietrită, inima care se Împietrește și, Îmi permit cuvântul, inima mumificată, trebuie să ne fie frică de asta. Aceasta este moartea inimii. Dar și păcatul, și inima mumificată, pentru Isus nu este niciodată ultimul cuvânt, pentru că el ne-a adus milostivirea infinită a Tatălui. Și chiar dacă am căzut În jos, glasul său duios și puternic ajunge la noi: „Eu Îți spun: scoală-te!” Este frumos să auzim acel cuvânt al lui Isus adresat fiecăruia dintre noi: „Eu Îți spun: scoală-te! Mergi. Scoală-te, curaj, scoală-te!” Și Isus redă fetiței viața și redă femeii vindecate viața: viață și credința amândurora.

Să cerem Fecioarei Maria să Însoțească drumul nostru de credință și de iubire concretă, În special față de cel care este În nevoie. Și să invocăm mijlocirea sa maternă pentru frații noștri care suferă În trup și În spirit.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

ReÎnnoind rugăciunea mea pentru iubitul popor din Nicaragua, doresc să mă unesc cu eforturile pe care le fac episcopii din țară și atâtea persoane de bunăvoință, În rolul de mediere și de mărturie pentru procesul de dialog național În desfășurare pe drumul democrației.

Rămâne gravă situația În Siria, Îndeosebi În provincia Daraa, unde acțiunile militare din aceste ultime zile au lovit și școli și spitale, și au provocat mii de noi refugiați. ReÎnnoiesc, Împreună cu rugăciunea, apelul meu pentru ca populația, deja Încercată dur de mulți ani, să fie scutită de alte suferințe.

În mijlocul atâtor conflicte, este necesar de semnalat o inițiativă care se poate defini istorică și se poate spune și că este o veste bună: În aceste zile, după 20 de ani, guvernele din Etiopia și Eritreea vorbesc din nou Împreună despre pace. Fie ca această Întâlnire să aprindă o lumină de speranță pentru aceste două țări din Cornul Africii și pentru Întregul continent african.

Asigur rugăciunea mea și pentru tinerii pierduți de peste o săptămână Într-o grotă subterană din Thailandia.

Sâmbăta viitoare voi merge la Bari, Împreună cu mulți conducători de Biserici și comunități creștine din Orientul Mijlociu. Vom trăi o zi de rugăciune și reflecție despre situația dramatică din acea regiune, unde atâția frați și surori ai noștri În credință continuă să sufere, și vom implora Într-un singur glas: „Pacea să fie asupra ta!” (Ps 122,8). Cer tuturor să Însoțească acest pelerinaj de pace și de unitate cu rugăciunea.

Adresez salutul meu vouă tuturor, romani și pelerini. Salut Îndeosebi pe credincioșii veniți din Portugalia și preoții de la Institutul Sacerdos de la Ateneul Pontifical Regina Apostolorum; precum și Surorile Franciscane ale Pocăinței și Carității Creștine din Polonia și pe credincioșii din Irak.

Salut grupurile parohiale și asociațiile; Surorile Misionare ale Stăpânei Noastre a Apostolilor, grupul tinerilor din Unitatea pastorală din Gallio, dieceza de Padova, pe tinerii candidați la Mir din Parohia „Maria Himmelfarhrt” din Schattdorf și familia spirituală a Preaprețiosului Sânge al lui Cristos, căruia Îi este dedicată În mod special luna iulie.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat