Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (catedrală): Liturghie de mulțumire, prezidată de PS Petru Gherghel (29 iunie 2018)

În solemnitatea Sfinților Petru și Paul, 29 iunie 2018, care reprezintă sărbătoarea numelui și aniversarea zilei sfințirii întru Preoție a PS Petru Gherghel, s-a celebrat în catedrala romano-catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iași, la ora 18.30, o Liturghie pontificală prezidată de Preasfinția Sa. La această Liturghie de mulțumire au participat PS Aurel Percă, colegi de promoție ai PS Petru Gherghel, preoți din Iași, de la seminarul diecezan, dar și din alte comunități, precum și mulți credincioși.

La începutul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel i-a salutat pe cei prezenți, exprimându-și bucuria de a avea alături un număr atât de mare de preoți și de credincioși.

Predica a fost ținută de pr. Viorel Ababei, poenitentiarius magnus la catedrala din Iași, care spunea că „sfinții Petru și Paul sunt fondatorii Bisericii Romei, părinți ai credinței și stâlpi neclintiți”. Până să ajungă sfinți, ei au fost oameni simpli, așa cum suntem și noi, cu bune și cu rele. Petru a avut un caracter dur, „colțuros”, avea mereu întrebări de pus, avea multe inițiative și, spre deosebire de fratele său, Andrei, el a fost mereu vioara întâi. I-a plăcut să fie mereu primul, iar Isus a găsit în el piatra de care avea nevoie pentru a clădi Biserica. În privința lui Paul, părintele predicator a arătat că Dumnezeu a scos un sfânt dintr-un prigonitor. Noi i-am mai fi dat o șansă lui Saul, când sub ochii lui, a fost ucis cu pietre Ștefan? Dar Dumnezeu nu gândește ca noi. Credem că Dumnezeu poate scoate un sfânt și din noi? El poate, dacă nu ne împotrivim.

La finalul sfintei Liturghii, PS Aurel, în numele preoților și al credincioșilor din dieceză, i-a urat PS Petru multă sănătate, har îmbelșugat din partea lui Dumnezeu prin mijlocirea sfinților Petru și Paul și mult curaj în apostolat. PS Petru Gherghel, la rândul său, a ținut să le mulțumească tuturor pentru prezență și pentru rugăciune, asigurându-i de rugăciunea sa.

Alin-Corneliu Sabău

***

Înregistrarea transmisiunii în direct a Liturghiei

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 iunie: Iași: Liturghie de mulțumire, prezidată de PS Petru Gherghel


 

lecturi: 38.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat