Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Parolin despre migranți: "De la UE răspuns comun, nu porților închise"

De M. Chiara Biagioni și Daniele Rocchi

"Noi am vrea ca religiile să devină factori de pace și ca, printr-un dialog interreligios serios și constructiv, să ofere soluții la atâtea conflicte care există în lume, mai ales când sunt instrumentalizate pentru a intensifica diviziunile". Este auspiciul pe care secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, formulează după o întâlnire internațională care s-a ținut la Roma despre libertatea religioasă, organizată de ambasada SUA pe lângă Sfântul Scaun cu Comunitatea "Sfântul Egidiu" și "Kirche in Not". "Am participat la această întâlnire - explică Parolin - tocmai pentru că, așa cum știți, Sfântul Scaun este în prima linie în apărarea și în promovarea libertății religioase și vede cu preocupare extremă ceea ce se întâmplă în lume unde minoritățile, fie etnice fie religioase, nu sunt respectate, ba chiar de multe ori sunt combătute adesea până la dispariția lor. Cred că orice inițiativă care se ia în acest domeniu, orice acțiune care se face, trebuie să fie sprijinită". "Persecuțiile religioase continuă să crească în manieră incredibilă", a spus Parolin, luând cuvântul la întâlnire, asigurând că "Sfântul Scaun nu va înceta niciodată să denunțe aceste situații pentru toate grupurile etnice și religioase care pot să îndure acest gen de discriminări. Există nevoia de dialog și de reconciliere pentru a putea vindeca aceste răni și a promova libertatea religioasă". Educația tinerilor și rolul liderilor religioși: acestea sunt - spune secretarul de stat al Vaticanului - cele două fronturi pe care Sfântul Scaun încurajează să se acționeze. Pentru că "nu va exista pace fără instruire adecvată a generațiilor viitoare" și pentru că toți astăzi - guvernele și societatea civilă - sunt chemați să afirme că "nu ar trebui să existe nicio violență în numele religiei". Însă un rol special trebuie să-l desfășoare liderii religioșii: "Trebuie să demasc violența care dăunează religiei și numelui lui Dumnezeu", afirmă Parolin. "Violența și crezul religios sunt incompatibile". După întâlnire, agenția SIR l-a intervievat.

Eminență, la 7 iulie la Bari, se va ține o zi de reflecție și de rugăciune cu privire la situația dramatică din Orientul Mijlociu. Cât de mult ține papa Francisc la această întâlnire și de ce?

Ține mult la asta. Inițiativa pornește de la el. A încercat să-i implice pe toți conducătorii Bisericilor creștine și să-i implice într-o lucrare comună în favoarea păcii, subliniind că la nivel ecumenic contribuțiile pe care Bisericile creștine pot să le aducă la soluționarea marilor probleme din Orientul Mijlociu, mai ales a conflictelor și a căutării păcii.

Ce mesaj vor papa și patriarhii să lanseze lumii și comunității internaționale pentru creștinii persecutați?

Este înainte de toate un mesaj de apropiere și de încurajare. Acești creștini foarte des au nevoie să-i simtă cu adevărat apropiați pe frații lor și pe surorile lor din lumea întreabă. Uneori, nu se pot da soluții imediate, însă este important ca să știm că situația lor este la inima Bisericilor. După aceea, desigur, vor sublinia contribuția pe care o pot aduce comunitățile creștine la soluționarea problemelor cu privire la drepturile fiecărei persoane și ale fiecărui grup. Mi se pare că în mod fundamental acestea vor fi teme.

Legată de problema din Orientul Mijlociu este și problema fluxurilor migratoare: persoane care fugind de război, de sărăcie, de persecuție, înfruntă Mediterana pentru a ajunge în Europa. Dar, din păcate, este din aceste zile știrea că pentru ei porțile europene se închid. Întrebarea este: unde este Europa? Și mai ales, cu adevărat închiderea porților poate să fie soluția?

Iată întrebarea. Unde este Europa? Mai există? Și, așa cum se spune, dacă ești, dă-mi un semn. Cred că trebuie să fie un răspuns comun la această întrebare. Desigur, porțile închise nu sunt un răspuns. Însă răspunsul poate să vină numai de la o colaborare între toate țările europene. Cred că trebuie să se insiste asupra acestui lucru. Problematica migrațiilor cere implicarea tuturor. Nu poate să fie respinsă numai pe umerii unora ci trebuie să fie asumată responsabil de toată Europa și de toată comunitatea internațională, însă întotdeauna în acea linie și în acel orizont de umanitate și solidaritate care nu poate să lipsească acestor probleme.

Veți vorbi despre asta mâine și cu președintele Macron?

Desigur, va fi una dintre temele care se vor trata cu președintele francez.

În consistoriul din 28 iunie, Luis Raphael I Sako, patriarh de Babilonia al caldeilor, în Irak, va fi creat cardinal și Orientul Mijlociu va avea un cardinal în plus. Cum trebuie citit acest semn?

Papa voia în mod evident să sublinieze atenția sa față de țară. Un Irak care își îndreaptă pașii spre o anumită soluție și o stabilitate mai mare. Este probabil țara din Orientul Mijlociu care în acest moment pare că poate să ofere mai multe speranțe, și în lumina recentei evoluții politice. Numirea semnifică o atenție deosebită față de această zonă și sperăm să poată ajuta la întărirea acestor simptome de pace și de speranță care există.

(După agenția SIR, 25 iunie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat