Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Zi de reculegere la Piatra Neamț pentru persoanele consacrate din zona Bacău

După o primă tentativă, din cauza vremii nefavorabile care nu ne-a permis desfășurarea zilei noastre de reculegere în ziua de 16 iunie, când era plănuit, noi, persoanele consacrate din zona Bacău, ne-am reorganizat pentru sâmbătă, 23 iunie 2018, de această dată cu destinația Piatra Neamț - Bicaz.

Ca de fiecare dată, punctul de întâlnire a fost Curia Provincială a Fraților Franciscani, de unde am pornit la drum dis-de-dimineață, cu entuziasm, dar și cu multă credință și speranță în Dumnezeu pentru ca vremea să fie de partea noastră. Deși la început de drum vremea era instabilă și chiar ploioasă, noi totuși ne-am continuat traseul nostru, abandonându-ne în providența și milostivirea divină.

Ajunși la biserica "Sfântul Iosif Muncitorul" din Piatra Neamț, pr. paroh Petrică Dăncuț ne-a primit cu multă disponibilitate, dându-ne posibilitatea să celebram sfânta Liturghie în noua biserică încă în construcție. Arhitectura acesteia i-a impresionat pe toți participanții. După un moment de pregatire a cântărilor și ocazie de spovezi, a urmat sfânta Liturghie prezidată de pr. Alexandru Olaru OFMConv, împreună cu pr. Sandro Solari SDB, la care am fost îndemnați să-i aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru toate harurile primite pe parcursul acestui an pastoral.

La omilie, pr. Alexandru, pe baza cuvântului ascultat, a scos în evidență cât este de importantă abandonarea constantă în providența divină: "Nu vă îngrijorați pentru viața voastră: ce veți mânca sau cu ce vă veți îmbrăca (cf. Mt 6, 25). Cu această pildă Isus ne atrage atenția asupra deșertăciunii grijii pentru cele lumești". Făcând referință la păsările cerului și crinii câmpului, din Evanghelie misei, care se dezvoltă atât de frumos urmând-și cursul lor firesc, părintele, ni l-a prezentat de exemplu pe sfântul Francisc de Assisi care îl lăuda pe Dumnezeu în toate creaturile sale, trăind în sărăcie asemenea lui Isus, abandonându-se providenței divine.

Ca persoane consacrate - ne-a îndemnat părintele predicator - trebuie să asumăm tot mai mult logica lui Dumnezeu și nu a societății de astăzi: "Fiți înțelepți ca șerpii și simpli ca porumbeii" (Mt 10, 16), adică, să asimilăm tot mai mult sentimentele lui Cristos cel umil și sărac cerând înțelepciunea necesară pentru vremurile noastre de astăzi asemenea lui Solomon care în rugăciunea sa nu a cerut bogății Domnului, dar mai mult, a cerut "o inimă ascultătoare, să discearnă între bine și rău" (1Rg 3, 9), astfel să împlinim mereu voința Domnului. "Deci nu vă îngrijorați pentru ziua de mâne, căci ziua de mâine se va îngriji de ea însăși. Ajunge zilei necazul ei" (Mt 6, 34).

Referitor la trăirea vieții comunitare, pr. Alexandru ne-a dat-o de model pe Sfânta Fecioară care ne învață abandonul și umilința. Maria a acceptat în mod perfect situația sa de micime și a fost fericită în această condiție deoarece a văzut-o ca pe un motiv de particulară atenție din partea lui Dumnezeu: "Sufletul meu tresaltă de bucurie în Dumnezeu, Mântuitorul meu, pentru că a privit la smerenia slujitoarei sale" (Lc 1, 46-48). Umilința este dificilă atunci când există motive de mândrie! Este dificil, de obicei, să fim mulțumiți de propria noastră condiție ascunsă sau umilă. Să spunem și noi asemenea Mariei: "Fie mie după cuvântul tău". Să-i cerem ei să ne ajute să fim mulțumiți, încrezători, dar și umili în viața noastră religioasă. Și a încheiat cu îndemnul papei Francisc: "Să nu uităm trecutul; avem un Tată care ne-a pus în mișcare. Să avem un viitor bucuros, plin de speranță, deoarece pășim către o promisiune; Domnul este fidel, nu dezamăgește. Cât privește prezentul, să facem ce putem, dar în mod concret, fără iluzii și fără să uităm că avem un Tată în ceruri care ne-a ales" (Papa Francisc, Capela Casei "Sfânta Marta", 22 iunie 2013).

După această primă jumătate a zilei, fiind ultima ieșire din acest an, itinerarul nostru a continuat cu plimbarea cu telegondola, una dintre atracțiile zonei, de unde se poate admira întreaga întindere a orașului. Pornind, deci, de la gara din Piatra am ajuns în stația de sosire de pe dealul Cozla, circa 2 km de traseu, în care am putut contempla frumusețile naturii, având în fața noastră o panoramă deosebită asupra orașului, dar și a Dealului Pietricica și a lacului Bâtca Doamnei care îți încântă privirea și îți oferă o viziune de ansamblu a zonei, iar muntele Ceahlău se poate vedea semeț cum veghează asupra ținutului ca un veșnic străjer neclintit.

Deoarece soarele a ieșit cu putere de după nori, acest lucru ne-a încurajat și mai mult să continuam călătoria noastră în natură și să-l lăudăm pe Domnul cu Cântarea celor trei tineri: "Binecuvântați-l, toate lucrările Domnului pe Domnul, binecuvântați-l ceruri, ape, soare și lună, vânturi și ploi, munți și dealuri, păsări și tot ce mișcă în ape, pe Domnul, lăudați-l și preamăriți-l în veci! (Cf. Dan 3, 57-88). Astfel am urcat la barajul Bicaz, făcând o plimbare și cu vaporașul pe lac, circa 30 de minute, unde sora Emanuela Bereșoae nu a încetat să ne îndemne să-l preamărim pe Domnul cu cântece specifice de laudă lui Dumnezeu: Ce bine e când frații, Cerul și marea, Când în mine este Duhul Sfânt și altele.

După această frumoasă experiență și după o zi plină de bucurie și de comuniune, ne-am întors acasă încărcați de energie pozitivă, aducându-i mulțumire lui Dumnezeu pentru tot ce ne-a dăruit în viața noastră, în special în acest an pastoral dar nu în ultimul rând și în această zi binecuvântată. Trebuie să amintim aici că sr. Emanuela a împărtășit cu noi și cei 25 de ani de viața consacrată petrecuți la Gioseni, pe care i-a împlinit pe data de 27 mai și pe această cale îi spunem: La mulți și binecuvântați ani în via Domnului!

Mulțumind încă odată organizatorilor, în special comisiei zonale, pentru buna desfășurare, ne-am îndreptat spre casele noastre, având prezentă în mintea noastră adevărata preocupare care este aceasta: "a nu-l pierde" niciodată pe Domnul și a menține mereu aprinsă dorința pentru împărăția cerurilor.

Comisia din zona Bacău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 iunie: Zi de reculegere la Piatra Neamț pentru persoanele consacrate din zona Bacău


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat