Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Exerciții spirituale pentru laici

În perioada 22-24 iunie 2018, la Centrul Social "Gaudium et Spes" din Traian, au avut loc exerciții spirituale pentru laici.

Perioada de reculegere și-a propus să ne învețe ceea ce știam, dar nu știam bine, să ne învețe ceea ce nu știam, dar nu știam că nu știm și să ne învețe ceea ce știam, dar știam că nu știm cum se face bine sau mai bine.

Au fost zile de taina în care harurile primite nu încap în cuvinte. Zile în care și copii au învățat și ne-au învățat și pe noi prin desenele făcute.

Rugăciunea este o întâlnire cu cineva.

Rugăciunea este ca respirația, când inspirăm mulțumim lui Dumnezeu pentru că fără el nu am putea face acest lucru și expirăm cerându-i iertare și ajutor. Seara și dimineața să conștientizăm că "respirăm" pe Dumnezeu.

Rugăciunea ca o haina. Așa cum ne îmbrăcam diferit pentru timpuri diferite, așa este și rugăciunea diferită pentru momente diferite. Nici o formă de rugăciune nu o înlocuiește pe alta așa cum nici o formă de a ne îmbrăca nu înlocuiește pe celelalte.

Rugăciunea de dimineață să o facem pentru a lumina limitele și întunecimile din noi, pentru a ști cum să ne comportăm cu alții și pentru a conștientiza mai ales că suntem într-o permanentă prezență a lui Dumnezeu.

Rugăciunea este foc, este incandescentă. Până nu ajungem la saturație în rugăciune în nici un caz nu trebuie să ne oprim.

Există o regulă a celor 4 pppp (tot suntem învățați cu pps-urile !!! ) și anume rugăciunea trebuie să fie personalizată - adică pentru cineva anume; practică adică pentru ceva anume; posibilă - adică fără pretenții imposibil de realizat și să poată fi probată practic adică rezultatele să fie concrete verificabile.

Rugăciunea este o stare și la ea se ajunge începând cu rugăciunile scurte, săgetătoare.

Rugăciunea este un mod de a deschide ochii pentru binefacerile primite, pentru mântuirea primită, pentru înzestrările personale primite. Rugăciunea ne ajută să privim cum Dumnezeu sălășluiește în creaturi și în toată creația și el nu încetează să trudească pentru ca noi să avem tot ce avem. Toate darurile bune sunt o rază sau o reflectare a ceea ce este el și tot ce avem, am primit de la el.

Exercițiile practice de rugăciune au lămurit că nu este nevoie de foarte mult timp, ci mai ales să știm care sunt etapele de parcurs și de exersat pe viitor.

Foarte important este să ne rugăm practic și așa cum putem ca să ajungem să ne rugăm cum trebuie.

Pentru sănătatea noastră spirituală trebuie să păstrăm o dietă bogată și variată în rugăciuni.

Mulțumim bunului Dumnezeu pentru ocazia oferită de aceste zile de a fi învățați cum să ne întâlnim cu el, pentru efortul părintelui Marius Taloș și al părintelui Adrian, pentru toate persoanele prezente, pentru că efortul comun a făcut posibil dialogul nostru în comun și individual cu Dumnezeu.

Cristina Bejan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22-24 iunie: Traian: Exerciții spirituale pentru laici


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat