Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Moinești: Curs de formare pentru lectori și animatorii cântului liturgic

Sâmbătă, 16 iunie 2018, la Moinești a avut loc cursul de formare pentru lectorii și animatorii cântului liturgic din parohiile Decanatului de Moinești. Au participat preoți, persoane consacrate și credincioși din parohiile Moinești, Pustiana, Frumoasa, Bogata, Dofteana, Dărmănești și Brusturoasa.

Isus Cristos ne învață: "Ascultați! Semănătorul a ieșit să semene!"

Au urmat acest îndemn preoți, credincioși și persoane consacrate din parohiile Moinești, Pustiana, Tărâța, Frumoasa, Bogata, Dofteana, Dărmănești și Brusturoasa participând la un curs de formare pentru lectorii și animatorii cântului liturgic desfășurat în ziua de 16 iunie 2018 la Parohia "Înălțarea Domnului" din Moinești, județul Bacău, sub îndrumarea preoților formatori Eduard Pătrașcu și Ciprian Antălucă.

În prima enciclică a Sfântului Părinte papa Francisc, Evangelii gaudium, suntem invitați să fim părtași la bucuria răspândirii cuvântului lui Dumnezeu, să fim colaboratorii și intermediarii lui. Să reînnoim întâlnirea cu Dumnezeu prezent la sfânta Liturghie, ascultând, proclamând lecturile și cântând psalmi, participând la sfintele sacramente și formându-ne continuu din punct de vedere biblic și liturgic.

Fiecare credincios poate să contribuie la înfrumusețarea liturghiei. Scopul este să-l preamărim pe Dumnezeu, să înțelegem textele liturgice, să proclamăm împărăția și iubirea lui față de oameni. Isus are mâinile noastre pentru a continua lucrarea de mântuire, are picioarele noastre pentru a-i călăuzi pe oameni pe căile sale, are gura noastră pentru a povesti minunile sale. Noi suntem unica sau uneori chiar ultima șansă pe care Dumnezeu o are pentru a transmite oamenilor că îi iubește; suntem de multe ori unica Biblie pe care oamenii o mai citesc azi și pe care Dumnezeu continuă să o scrie mai departe! Avem responsabilitatea de a fi instrumente vii în exprimarea credinței, să clădim omul din interior care se reînnoiește zi de zi prin slujirea lui Dumnezeu și a comunității. Să lăsăm pe Dumnezeu să lucreze prin noi, să fim slujitorii Bisericii, proclamând cuvântul Său, făcându-l cunoscut în mod public ca o veste nouă și de mare importanță.

Parabola semănătorului arată că nu se întoarce cuvântul lui Dumnezeu fără să aducă rod. El trebuie anunțat, vestit ca să răsune! Ca participarea noastră să fie cât mai rodnică trebuie să ne pregătim. Să nu fim zgârciți cu Dumnezeu, ci să dăruim tot ceea ce suntem, așa cum suntem! Pregătirea presupune meditarea textului din lecționar, perceperea sensului și a structurii liturgiei cuvântului, motivațiile raportului dintre litugia cuvântului și liturgia euharistică.

Lucrând pe grupe am socializat, am împărtășit din experiența dobândită, am analizat lecturile liturgice, deslușind genul literar de care aparține, mesajul sau tema și cuvintele/frazele-cheie care trebuie marcate prin intonație și meditarea cuvântului lui Dumnezeu.

"Fericit este cel care citește!" (Apocalips 1,3). Mai fericit este cel care transmite cuvântul lui Dumnezeu, îi face pe ceilalți membrii ai comunității să-i înțeleagă sensul, să cultive o iubire suavă și vie față de Sfânta Scriptură.

A fi lector și cântăreț bisericesc sunt adevărate provocări menite să ne crească devenirea noastră de buni creștini, gata să urmăm pe Păstorul cel Bun în răspândirea iubirii sale și evanghelizarea lumii!

Mulțumim bunului Dumnezeu și preoților formatori pentru minunatul prilej de a ne întâlni, de a discuta și de a pune întrebări si de a rămâne deschiși în fața Creatorului vieții. De asemenea, mulțumim pr. paroh Ludovic Butnărașu pentru găzduire și pentru generozitate, precum și pr. decan Augustin Benchea pentru prezență și pentru încurajare.

Prof. înv. primar Serafina Ambăruș-Bînțu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 iunie: Moinești: Zi de formare pentru lectori și animatorii cântului liturgic din Decanatul de Moinești


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat