Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Familia, banii și timpul

Unul dintre cele mai dese răspunsuri pe care le primesc atunci când întreb o familie cu privire la timpul pe care și-l oferă pentru a face și altceva decât să muncească este următorul: "Nu mai avem timp și pentru altceva!" Dar... o ieșire la o cină, într-un parc, o ieșire în doi, un timp doar pentru dumneavoastră ca soți, ca familie, să petreceți timpul și altfel decât muncind?" "Nu ne permitem, părinte, nu avem bani!"

Timp și bani, timpul și banii, cele două elemente fără de care viața de astăzi, trebuie să o recunoaștem, nu-și poate urma cursul "modern". De aici o serie de consecințe...

Poți să nu ai o baie în casă (pentru că nu ai bani), dar cum să nu ai internet sau cablu TV, bineînțeles cu un televizor pe măsură?!

Poți să ai rate la bănci (pentru că oricum mulți au), dar de ce îți permiți o mașină nouă și nu orice marcă?!

Poți să nu știi să scrii sau să citești (pentru că n-ai mai citit și n-ai mai scris de când mergeai la școală), dar cum să nu știi să navighezi pe internet?!

Poți să trăiești viața și "fără Dumnezeu" (pentru că nu ai timp să mergi la biserică), dar cum să nu mergi duminica la un grătar cu prietenii sau cum să nu dormi măcar până la prânz?!

Poți să te plângi toată ziua de lipsurile pe care le ai (pentru că oricum le ai), dar cum să mergi să lucrezi dacă tot primești ajutorul social?!

Poți să faci ce vrei în familie (pentru că oricum ești bărbat și poți), dar cum să te umilești și să recunoști că nu e nicio diferență în demnitate între tine și soție?!

Poți să visezi, să faci proiecte, să te lauzi cu ele (pentru că oricum nu costă), dar cum să le duci la împlinire când tu nici nu reușești să povestești până la capăt visul?!

Poți să cheltui pe cei vrei banii pe care îi ai (pentru că oricum sunt ai tăi), dar cum să-i cheltui doar pe ceea ce este util și absolut necesar?!

Poți să faci ce vrei în viață (pentru că oricum faci ce vrei), dar cum să faci doar ceea ce trebuie?!

Poți să stai cât vrei unde mergi (pentru că oricum nu dai cont la nimeni), dar cum să recunoști că de multe ori pierzi timpul acolo unde mergi?!

Poți să faci ce vrei cu viața ta de familie (pentru că oricum nu mai crezi în ea), dar cum să rămâi singur fără ca cineva să-ți spele, să-ți facă mâncare și altele?!

Poți să spui soțului, soției "te iubesc" (pentru că oricum este soțul tău, soția ta), dar cum să-i spui, că e semn de înjosire?!

Poți să faci ce vrei cu timpul tău (pentru că oricum spui că este al tău), dar știi că nu se mai întoarce?!

Timpul este darul pe care Dumnezeu l-a făcut omului. Doar omul trăiește în timp. Ca atare, îl are!

Banii sunt darul pe care omul și l-ar dori de la Dumnezeu, dar Dumnezeu transcende timpul și ca atare și banii. Timpul și banii sunt pentru om. Există un timp să-i faci și un timp să-i cheltui. Atunci, dacă ai timp, cum poți să spui că nu ai bani? Înseamnă că nu-l folosești bine! Și dacă ai bani, cum poți să spui că nu ai avut și nu ai timp?

Eu cred că le avem pe amândouă, trebuie doar să scotocim în visteria voinței și a recunoștinței, trebuie să vrem, trebuie să recunoaștem, trebuie să credem.

Toate sunt pentru noi, iar noi suntem ai lui Dumnezeu. Și timpul și banii sunt daruri dacă sunt folosite bine. Restul, nu e decât risipă... de timp și de bani...

Familie, știu că le ai pe amândouă, pentru că tu însăți ești o resursă, ești timp pentru că trăiești în timp și ești bani, pentru că trăiești cu ei, pentru că poți, pentru că ești chemată să poți...

Pr. Felician Tiba


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat