Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa, joi, 21 iunie, la Geneva, ecumenismul în centrul călătoriei

De Iacopo Scaramuzzi

Paul al VI-lea a mers acolo în 1969 pentru cei cincizeci de ani ai Organizației Internaționale a Muncii, Ioan Paul al II-lea a vizitat-o cu multiple întâlniri și de numeroase ori (1982, 1984, 1985, 2004), acum papa Francisc călătorește în Elveția, joi, 21 iunie 2018, pentru o vizită de numai o zi la Geneva focalizată asupra ecumenismului.

Jorge Mario Bergoglio dedică ziua de joi celei de 70-a aniversări a Consiliului Ecumenic al Bisericilor (World Council of Churches, WCC), organism, în care Biserica catolică nu este membru, care reunește 349 de Biserici protestante, luterane, anglicane, ortodoxe din peste 110 țări. Este vorba, a explicat directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Greg Burke, în cursul unui briefing de prezentare a "pelerinajului ecumenic", despre a 23-a călătorie internațională și despre a 35-a țară vizitată de papa argentinian, care în orașul istoricului reformator Calvin celebrează Liturghia pentru comunitatea catolică înainte de a se întoarce la Roma, dar nu face etapă în niciuna dintre agențiile internaționale care au sediul la Geneva.

Plecat la 8.30 de la aeroportul roman Fiumicino și sosit la Geneva la 10.10, imediat după ceremonia de bun-venit și întâlnirea privată în aeroport cu președintele confederației elvetice Alain Berset, papa participă la prima dintre cele două întâlniri interconfesionale, o rugăciune în capela ecumenică la sediul Consiliului Ecumenic al Bisericilor. Francisc este primit acolo de doi bărbați și două femei, secretarul general al WCC, Olav Fukse, luteran de origine norvegiană, moderatoarea, teologa anglicană originară din Kenya, Agnes Aubom, și cei doi vice-moderatori, mitropolitul Gennadios de Sassima din patriarhia ecumenică de Constantinopol și episcopesa metodistă americană Mary Ann Swenson.

Papa rostește aici o meditație în italiană, așa cum tot în italiană vor fi cele două intervenții succesive. Urmează vizita la Institutul ecumenic din Bossey, la 25 de kilometri în afara Genevei, unde papa, însoțit de cardinalul Kurt Koch, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, și oaspeții săi ajung împreună la bordul unui autocar. La sosirea lor sunt primiți de decan care, pentru prima dată, este un preot catolic, africanul Lawrence Iwuamadi.

După schimbul de daruri și o primă întâlnire cu studenții, prânzul și, după prânz, a doua întâlnire ecumenică, începând de la ora 15.45. Aici, după discursurile secretarului general Tveit și a moderatoarei Aubom, va lua din nou cuvântul papa Francisc pentru "discursul mai greu" al zilei, a precizat Burke. La începutul întâlnirii, a spus purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Francisc va saluta opt coreeni, patru din Nord și patru din Sud, cele două țări angajate în aceste luni într-un delicat proces de pace.

Ziua de la Geneva a lui Bergoglio se va încheia cu Liturghia pentru comunitatea catolică elvețiană, la 17.30, la Palexpo din Geneva care poate primi 40 de mii de persoane (alții vor putea urmări ceremonia pe ecranele mari instalate în exterior). Omilia papei va fi în italiană, Liturghia va fi celebrată în franceză (în omagiu și pentru episcopii și credincioșii din Franța vecină care vor fi prezenți) și latină, lecturile vor fi și în engleză și germană. La 19.45, rămas-bun de la Elveția și la 20.00 întoarcerea prevăzută la aeroportul roman Ciampino.

Așa cum vrea tradiția, papa va fi însoțit - în afară de cardinalul Koch și, la ultima sa călătorie, de monseniorul substitut Angelo Becciu, cardinal la consistoriul de săptămâna viitoare și viitor prefect al Congregației Cauzelor Sfinților - de comandatul Gărzii Elvețiene, Christoph Graf. De altfel, doi foști membri ai Gărzii Elvețiene îl vor primi pe papa în ținutul elvețian și un fost membru al Gărzii Elvețiene este și coordonatorul local al călătoriei.

Nu este prevăzut, a confirmat Burke răspunzând la o întrebare, un contact cu fraternitatea sacerdotală "Pius al X-lea" (lefrebvriști) care în Elveția, la Econe, au cartierul lor general. În zborul de întoarcere, deși este scurt, papa va răspunde la întrebările jurnaliștilor care-l însoțesc.

(După Vatican Insider, 18 iunie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat