Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Coreea, novenă de rugăciune. Mons. Lazzaro You: Este nevoie de iertare și reconciliere

De Gabriella Ceraso

Până anul trecut, peninsula coreeană era considerată unul dintre cele mai periculoase locuri pentru pacea în lume. În schimb, grație istoriei din ultimele luni, suntem în fața unei "noi ere": o "nouă sămânță de pace a fost aruncată", ziduri s-au prăbușit și "nu putem decât să mergem înainte". Așa afirmă, în sinteză, la Vatican News mons. Lazzaro You Heung-sik, episcop de Daejeon în Coreea de Sud și responsabil al Comisiei pentru Problemele Sociale din Conferința Episcopală Coreeană, cu ocazia novenei de rugăciune prevăzută de episcopi până la 25 iunie și ca pregătire pentru conferința de la Daegu, din 21 iunie, dedicată viitorului peninsulei coreene.

Prelatul reparcurge etapele schimbării pornind de la Jocurile olimpice de la Pyeongchang, în Coreea de Sud, la care au defilat împreună delegațiile din Nordul și din Sudul țării, divizată de un război, amintește episcopul de Daejeon, început la 25 iunie 1950. Peste 60 de ani, subliniază el, de "diviziuni, invidii, ură" care trebuie și pot acum să lase loc unui "drum senin și încrezător". Cu Jocurile olimpice prelatul amintește și summit-urile între care ultimul, între Coreea de Nord și SUA. Etape importante urmărite constant de rugăciunea papei.

"Papa Francisc ne indică drumul", afirmă mons. You, relansând, în interviul nostru, necesitatea rugăciunii cerând lui "Dumnezeu să miște inimile celor puternici pentru pace nu numai în peninsula coreeană ci în toată lumea" și încredințându-se Duhului Sfânt pentru ca să inspire dialog, căutări de drumuri noi pentru a ajunge în sfârșit la reconciliere:

R.- La 25 iunie 1950 a izbucnit războiul din Coreea. Până anul trecut Coreea era punctul cel mai periculos din lume. Anul acesta, cu Jocurile olimpice de iarnă la Pyeongchang, a fost plantată o nouă sămânță de pace pentru peninsula coreeană. În acel moment s-a născut un nou raport: în aprilie a fost summit-ul între cele două Coreei. Și la 12 iunie a fost summit-ul din Singapore. Deci aceasta este chiar o nouă eră. Cred și chiar sper ca să nu facă pași înapoi Coreea de Nord: ar fi ca și cum deja am trecut pe o punte dar aceasta s-a prăbușit. Trebuie mers înainte! Timp de peste 65 de ani după război, Coreea a trăit între sentimente de invidie, ură, separare; este nevoie cu adevărat de o inimă deschisă, un suflet nou, adică iertare, reconciliere. Deci trebuie îngrijită această fraternitate dintre noi mergând împreună. Astfel Domnul ne va ajuta. Nu numai coreenii sunt divizați în cadrul peninsulei, ci există și raporturi de luat în considerare cu mari puteri: America, China, Rusia și Japonia. De aceea noi ne rugăm ca Domnul să miște inimile americanilor, chinezilor, rușilor, japonezilor pentru a crea acest climat de reconciliere și de pace important pentru Coreea, dar și pentru Asia și pentru lumea întreagă.

Mons. You, v-ați gândit chiar în fiecare zi la o intenție diferită, parcă pentru a coborî oamenii în concretețe: deci rugăciunea pentru frații și surorile care trăiesc în Nord, pentru refugiați, politicieni și chiar pentru evanghelizare...

R.- Da, pentru că rugăciunea este importantă și trebuie tradusă în acțiuni concrete, pentru aceasta am pus în aceste intenții lucruri importante, pentru ca să se poată traduce în practică.

Ați simțit în toată această perioadă apropierea papei, care a atras atenția cu privire la Coreei de mai multe ori...

R.- Îmi amintesc că a făcut asta de opt ori! Și când papa face rugăciunea sa îmi dă și mie o bucurie imensă. Papa mereu ne indică un drum de urmat. Simt asta foarte aproape. De fiecare dată încerc să-l ascult. Pentru ce s-a rugat papa? Ce a spus papa? Îl urmăresc mereu.

Și la oameni ajunge? La credincioși ajunge glasul lui Francisc?

R.- Desigur. În fiecare zi mă întreabă ce spune papa, îi actualizez și încearcă să pună în practică ceea ce el ne învață în fiecare zi.

Mons. You, voi ați organizat și o conferință pentru reconciliere și unitate pentru 21 iunie. Ați intitulat-o: "Viitorul peninsulei coreene prin interschimburile între Sud și Nord". Care este viitorul, după părerea dumneavoastră?

R.- Cred că este important să deschidem inima. Duhul Sfânt suflă când și unde vrea, nu-i așa? Pentru noi, în această nouă eră, este important să ascultăm glasul Duhului Sfânt pentru ca El să poată lucra prin intermediul nostru la dialog, la vederea celuilalt ca un frate și la a bate la uși. Numai așa va veni în sfârșit pacea în peninsula coreeană.

(După www.vaticannews.va, 16 iunie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat