Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Gigi De Palo și îmbrățișarea papei dată copilului down: "Ne-a spus că va aduce multă bucurie"

De Salvatore Cernuzio

Momentul cel mai emoționant pentru Gigi De Palo din "ziua memorabilă" care a fost întâlnirea de sâmbătă a papei cu delegații Forumului Asociațiilor Familiale unde este președinte, a fost când Francisc l-a luat în brațe pe Giorgio Maria, ultimul copil al familiei născut în martie. Și născut cu sindromul Down.

Părinții au descoperit asta abia după naștere. Nu au voit să facă nicio analiză preventivă în timpul lunilor de sarcină. "Și așa tot l-am fi primit, n-am fi făcut nimic altceva. Deci de ce să riscăm viața unui copil cu o analiză așa de invadatoare?", povestește De Palo la telefon cu Vatican Insider în timp ce sună celălalt celular, unul dintre cei cinci copii și el mănâncă "în zbor o înghițitură pentru a nu leșina".

Tatăl Gigi a dat anunțul nașterii lui Giorgio Maria printr-o postare emoționată publicată pe Facebook, definind această venire ca "un cadou neașteptat". Aceleași cuvinte le-a repetat papei Francisc, adăugând: "Sanctitate, se numește ca dumneavoastră!". Și Bergoglio, înconjurat de haosul celorlalți copii ai delegaților Forumului care voiau să-l salute și să-și facă o fotografie, l-a binecuvântat și a spus cuplului: "Vă va aduce multă bucurie în casă". "Deja a făcut-o, a dat un sens și un răspuns la toate așteptările noastre", destăinuiește De Palo.

O frumoasă emoție. Mai ales după ce l-ați auzit pe papa tratând chiar tema avortării copiilor bolnavi...

Da, emoționant mai ales pentru că el nu știa nimic despre Giorgio Maria.

Nu?

Nu, i-am spus după aceea. De fapt, pentru mine și soția mea a fost o emoție foarte puternică auzindu-l pe papa vorbind cu mare seriozitate despre alegeri eugenetice, diagnoze prenatale, despre frumusețea de a primi copiii "așa cum vin"... Ne-am simțit atinși personal pentru că știm ce înseamnă a primi o viață care este demnă independent de faptul că este mai mult sau mai puțin fragilă. Ca noi sunt atâtea familii prezente în Forum care au făcut din primirea celor din urmă centrul. În Sala Clementină astăzi era plin de mame și de tați ai unui copil care pentru lume ar fi fost "un rebut": un copil neputincios de iubit, un copil abandonat de părinții naturali devenit un lucru prețios... Acele lucruri spuse de papa erau cu adevărat foarte puternice, foarte adevărate.

Printre altele rostite toate liber, fără niciun discurs scris.

Da, senzația este că papa Francisc s-a simțit cu adevărat acasă. După salutul meu mi-a spus: "De mulți ani nu auzeam vorbindu-se așa, cu această pasiune, despre familie". Era uimit, implicat. Și noi, care de 25 de ani, încercăm să lucrăm pentru familie, pentru a oferi o narativă nouă a familiei în lumea politică, socială, a asociaționismului, a firmelor, a-l auzi pe papa care a scris Amoris laetitia rostind anumite cuvinte a confirmat că am reușit cu misiunea noastră.

Cu privire la Amoris laetitia, dumneavoastră ați citat-o în discurs lăudând-o ca propunere a "unei frumuseți contagioase" a familiei. Știți că unii nu o consideră așa, ba chiar - cum a spus însuși papa - sunt unii care au diminuat-o sau i-au răstălmăcit conținuturile?

Amoris laetitia a fost un mare cadou, pentru un motiv simplu: ne-a ajutat să facem un raționament despre familie care să nu mai fie defensiv ci propunător. Până acum câțiva ani - eu cel dintâi - ne gândeam la familie ca la ceva apăsător, plictisitor, cenușiu și monoton; acum există o nouă relatare a familiei ca o aventură, o ocazie de dialog și distracție, fără a îndulci... Eu am cinci copii și dificultățile nu lipsesc.

Pot să-mi imaginez...

Este ca atunci când se escaladează un munte. Când ești la jumătate, nu vrei să te întorci înapoi? Și când plouă, n-ai vrea să lași totul baltă? Însă după aceea când ajungi în vârf și vezi panorama înțelegi că a meritat. Tocmai aceasta este viziunea pe care ne-o transmite papa: ceva complicat, real, concret și, tocmai pentru aceasta, foarte frumos. Nu există nicio cumsecădenie catolică nici o viziune îndulcită, "totul trandafiri și flori", despre familie. Putem spune că prin exortația sa, dar și în general cu magisteriul său, Francisc ne învață pe noi familiile să "jucăm la atac", să primerear, să nu răspundem numai la solicitări ci să vorbim pentru că avem multe de spus.

Luând în considerare că dialogul politic face parte din missio a voastră, cum vă veți raporta cu noul guvern?

Ca pentru toate lucrurile noi există atâta speranță pentru o schimbare. Nu pot să spun că există o încredere totală, dar nici o critică totală. Ca Forum, realitate care actualmente are circa 580 de membri, invităm guvernul să fie concret, să nu se oprească asupra temelor care nu aduc valoare adăugată familiilor, folosite pentru "a distrage" de la cele care sunt problemele reale.

Și care sunt aceste probleme?

Una a denunțat-o papa astăzi: faptul că tinerii astăzi nu se pot căsători pentru că lipsesc premisele. Este un scandal! Până la urmă ce pretind tinerii? O casă, un loc de muncă... Dar minimul indispensabil, nu Ferrari și casa la mare! Aceste premise astăzi nu există, atâția tineri nu sunt puți în condiția de a se putea căsători. Însă pare că o temă de acest fel vine mereu după tema firmelor, a băncilor, a Europei. Pentru aceasta îi spuneam papei că suntem "obosiți". Se pare că nu vine niciodată timpul familiei. Înțeleg că este mai ușor să se facă mai degrabă enunțări de principii decât să se facă simulări pentru a înțelege cât de nedrept este ISEE, că este mai ușor să se facă politică mai degrabă despre mass-media decât să se dedice pentru fiscalitate, să se ocupe de concilierea muncă-familie... Numai într-un caz se face numai o mare vorbărie, în celălalt se schimbă istoria și se are incidență asupra vieții persoanelor.

(După Vatican Insider, 17 iunie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat