Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc către Forumul Familiilor: Familia este numai aceea între bărbat și femeie

"Provoacă durere s-o spun: astăzi se vorbește despre familii diversificate, despre diferite tipuri de familie. Da, este adevărat: familie este un cuvânt analog, se spune și «familia stelelor», «familia animalelor». Dar familia imagine a lui Dumnezeu este una singură, cea între bărbat și femeie. Se poate întâmpla să nu fie credincioși dar dacă se iubesc și se unesc în căsătorie sunt după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Pentru aceasta căsătoria este un sacrament mare". Asta a spus papa Francisc, vorbind liber, adresându-se delegației Forumului Asociațiilor Familiale primită sâmbătă 16 iunie în audiență cu ocazia celor 25 de ani de la întemeiere.

După ce a ascultat salutul lui Gigi De Palo, președintele Forumului Familiilor, papa a lăsat textul scris ("mi se pare un pic rece", a spus el) pentru a se adresa auditoriului său în manieră colocvială. Și făcând astfel a atins multe teme discutate: de la avortul selectiv la infidelitate, la criticile care au fost făcute exortației apostolice Amoris laetitia. Așadar nu a vorbit expres despre "Factorul Familie" și despre importanța ca o țară să investească în familie, teme care erau prezente în textul scris, care a fost încredințat și considerat citit.

Invitând cuplurile să citească exortația sa apostolică despre bucuria iubirii citată puțin mai înainte de De Palo ("Citiți - a sugerat papa - capitolul al patrulea, este miezul lui Amoris laetitia, vorbește despre spiritualitatea de fiecare zi"), Francisc a făcut referință la dezbaterea apărută în jurul ei. "Unii au redus Amoris laetitia - a spus el - la o cazuistică sterilă «se poate - nu se poate»: n-au înțeles nimic". În exortația apostolică "nu se ascund problemele" și pentru aceasta logodnicii trebuie să fie ajutați în pregătirea căsătoriei. "Familia este o aventură frumoasă și astăzi, o spun cu durere - a adăugat papa - vedem că de atâtea ori se gândesc să înceapă o familie, să facă o căsătorie, ca și cum ar fi o loterie. «Hai, dacă merge, merge, dacă nu merge ștergem treaba și începem încă o dată»". Francisc a stigmatizat această "superficialitate" față de "darul cel mai mare pe care Dumnezeu l-a dat omenirii: familia".

O altă temă delicată asupra căreia papa a voit să intervină, în fața soților, este cea a fidelității. "Un lucru care în viața matrimonială ajută mult - a spus el - este răbdarea, a ști să se aștepte. Există în viață situații de crize puternice, urâte, unde ajung și timpuri de infidelitate". Francisc a lăudat "răbdarea iubirii care așteaptă. Atâtea femei, dar și bărbatul uneori face asta, în tăcere au așteptat, privind în altă parte, așteptând ca soțul să se întoarcă la fidelitate". Aceasta - a subliniat Francisc - este "sfințenia care iartă totul pentru că iubește".

Pontiful a povestit acest episod: "Odată o femeie, la Buenos Aires, mi-a spus: «Voi preoții sunteți șmecheri: studiați opt ani pentru a deveni preoți și apoi după câțiva ani treaba nu merge, o scrisoare frumoasă la Roma și îți dau permisiunea și tu poți să te căsătorești. În schimb nouă, care ne dau un sacrament pentru toată viața, ne mulțumiți cu trei sau patru conferințe de pregătire, și acest lucru nu e corect»". "Este nevoie de conferințe de pregătire - a comentat Francisc cu privire la pregătirea la căsătorie - dar este nevoie de bărbați și femei prieteni care să-i ajute pe tineri să se maturizeze pe acest drum". Și a sugerat: "Astăzi este nevoie de un catecumenat pentru căsătorie, cum există un catecumenat pentru botez". Pregătirea la căsătorie este importantă "și pentru ulterioara educare a copiilor. Nu este ușor să-i educăm, sunt mai zvelți decât noi în lumea virtuală, știu mai multe decât noi", a afirmat papa. "A educa la jertfa vieții familiale nu este ușor!", a exclamat în sfârșit cuprinzând ambele momente: formarea la căsătorie și educația pe care soții o vor da copiilor.

Francisc a tratat și tema avortului selectiv. "Am auzit spunându-se că este la modă - a spus el - sau măcar este obișnuit ca atunci când în primele luni de sarcină se fac studii pentru a vedea dacă pruncul nu se simte bine sau vine cu ceva, prima ofertă este: «scăpăm de el»". "Uciderea pruncilor: pentru a rezolva viața liniștită se elimină un nevinovat". "Când eram copil - a adăugat Francisc - profesoara care preda istorie ne spunea despre prăpastie, pentru a-i arunca acolo, pentru a salvgarda puritatea copiilor. O atrocitate, dar noi facem același lucru". "Pentru ce - s-a mai întrebat papa cu glas tare - nu se văd pitici pe stradă? Pentru că protocolul atâtor medici spune: vine rău, să scăpăm de el". "Secolul trecut - a ritmat pontiful - toată lumea s-a scandalizat pentru ceea ce făceau naziștii. Astăzi facem același lucru dar cu mănuși albe".

Familia, se citește în discursul care fusese pregătit, "se află în centrul proiectului lui Dumnezeu. "Fiind leagăn al vieții și prim loc al primirii și al iubirii, ea are un rol esențial în vocația omului". Din păcate în societatea noastră, adesea ispitită și condusă "de logici individualiste și egoiste" adesea "pierde sensul și frumusețea legăturilor stabile, a angajării față de persoane, a îngrijirii fără condiții, a asumării de responsabilități față de celălalt, a gratuității și a dăruirii de sine. Pentru acest motiv - continuă papa - se înțelege cu greu valoarea familiei și se ajunge să fie concepută după aceleași logici care privilegiază individul în loc să privilegieze relațiile și binele comun".

"Este un paradox autentic - denunță discursul lui Francisc - că nașterea copiilor, care constituie cea mai mare investiție pentru o țară și prima condiție a prosperității sale viitoare, reprezintă adesea pentru familii o cauză de sărăcie, din cauza sprijinului scăzut pe care-l primesc sau a ineficienței atâtor servicii". "Sensibilitatea pe care o duceți înainte cu privire la familie - continuă discursul adresat președintelui Gigi De Palo și celorlalți delegați - nu este de etichetat drept confesională pentru a o putea acuza - în mod greșit - de parțialitate. Ea se bazează în schimb pe demnitatea persoanei umane și de aceea poate să fie recunoscută și împărtășită de toți, așa cum se întâmplă atunci când, și în contexte instituționale, se referă la «Factorul Familie» ca element de evaluare politică și operativă, multiplicator de bogăție umană, economică și socială".

(După www.avvenire.it, sâmbătă, 16 iunie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Discursul Sfântului Părinte Francisc adresat delegației Forului Asociațiilor Familiale (16 iunie)


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat