Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vaslui: Administrarea sfântului Mir

O comunitate mică, dar plină de suflet, o parohie - ca o familie, iată ce s-a putut vedea sâmbătă, 9 iunie 2018, în sărbătoarea administrării sacramentului Mirului, de către episcopul Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel, în Parohia "Sfinții apostoli Petru și Paul" din Vaslui. O familie în sărbătoare în așteptarea noilor Rusalii, o familie în sărbătoare împreună cu păstorul ei primit în mod tradițional cu pâine și sare în timp ce comunitatea cânta "bine ați venit în mijlocul nostru". Totul vorbește de bucurie și de sărbătoare. Cei opt candidați pentru primirea sacramentului sfântului Mir sunt în prima linie cu flori proaspete în mâini expresie a frumuseții și prospețimii sufletești, pregătiți și emoționați.

În lăcașul sfânt, nu mare, dar cochet și împodobit pentru marele eveniment, intră procesiunea întâmpinată de comunitatea care-și salută păstorul: "Iată marele preot". Continuă Liturghia cu implicarea directă a candidaților care proclamă cuvântul Domnului în fața comunității pregătită să absoarbă apa vie a cuvântului divin. Urmează momentul emoționant al dialogului Excelenței Sale cu noii candidați, emoție și bucurie, sensibilitate părintească și avânt tineresc mai mult sau mai puțin timid în a dialoga. După reînnoirea promisiunilor de la Botez, iată marele moment al noilor Rusalii. Prin impunerea mâinilor și ungerea cu sfânta Crismă, cei opt tineri, rând pe rând, primesc pecetea darului Duhului Sfânt.

După Cuvântul Domnului și sacramentul Mirului, urmează cuvântul membrilor comunității care se ridică spre Domnul cu invocații prezentate de cei ce au primit Mirul, invocații care continuă cu prezentarea darurilor care simbolic au reflectat conștientizarea rolului Duhului Sfânt ca făuritor al unității în expresia creștină a relațiilor dintre cei ce se apropie de Dumnezeu, chemați să fie sarea pământului care să dea gust vieții societății și lumina lumii într-o lume care preferă întunericul. Au cerut expres acești tineri ca Duhul să-i facă permeabili la Cuvântul care toate le-a creat pentru a putea deveni ei înșiși izvoare de apă vie în această societate. Pentru aceasta și-au golit inimile de falsele valori, realitate reprezentată prin purtarea unui coș golit, pentru a face cât mai mult spațiu plinătății darurilor Duhului Sfânt care umple inima de bucurie divină.

Invitați însuși de Isus la masa divină prin vocea episcopului, împreună cu tinerii, întreaga comunitate răspunde cu bucurie și se apropie de banchetul divin. Moment de bucurie deplină, de rugăciune comună în armonie cu toți cei din familia parohiei noastre, dar și cu invitații speciali la acest eveniment. Suntem la masa lui Cristos, în jurul episcopului nostru și cei care au lucrat în această vie "podgoria Vaslui", pentru că unul i-a botezat pe acești tineri, pr. Sebastian, altul i-a însoțit în maturizarea credinței, pr. Bogdan, și cel care îi însoțește actual pe calea credinței, pr. Valerian. Alții au venit din parohiile vecine: pr. Ștefan Ciubotaru, pr Petru Olariu, decanul de Iași pr. Paul Budău, pr. Adrian Blăjuță și pr. Ștefan-Cătălin Rotăraș. Trăim bucuria împărtășirii la masa Domnului împreună cu întreaga familie parohială din Vaslui.

În încheiere, unul din tinerii care au primit sacramentul Mirului, în numele celor miruiți, dar și al comunității prezintă mulțumirile care se ridică către sfânta Treime, episcop și participanți, convins că dacă memoria va putea uita ce a învățat, din inimă nu se va putea șterge această sărbătoare, inimă unde împreună cu Duhul Sfânt îl vor avea și pe păstorul care le-a împărtășit pecetea darului Duhului Sfânt.

Încheierea de fapt nu este un final, ci o prosecutio cu îndemnurile episcopului și bucuria care este trăită de toată comunitatea la terminarea Liturghiei, în curtea bisericii, după care va continua în familii. Această continuare a bucuriei este un îndemn pentru ca voioșia Duhului Sfânt în creștini să nu aibă niciodată un moment final, ci să se exprime oriunde se află fiecare creștin, pentru a continua în mod absolut natural și deplin în veșnicie.

Parohia Catolică Vaslui
Departament Cateheză

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9 iunie: Vaslui: Administrarea sfântului Mir


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat