Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Padova: Când sacrul întâlnește profanul

Miercuri, 13 iunie 2018, în sărbătoarea sfântului Anton, comunitatea catolică română din Padova a participat la procesiunea anuală în cinstea celui mai iubit dintre sfinți.

Din Africa până în Australia, din Europa până în Asia, sfântul Anton este prezent în devoțiunea populară ca cel mai iubit dintre sfinții Bisericii Catolice. Minunile care nu încetează să se întâmple în viețile multora dintre cei care îl invocă, atenția față de cei săraci și bolnavi, către tinerii în căutarea un scop precis și, mai presus de toate, ideea că sfântul Anton a trăit experiența de imigrant, naufragiind pe coastele din Sicilia în urmă cu 800 de ani, ne determină să-i ducem laude lui Dumnezeu, pentru că, atunci când sacrul întâlnește profanul, se cimentează certitudinea, identificabilă într-un singur nume: sfântul Anton de Padova.

Pe numele lui de botez Fernando, născut în Portugalia și consacrat deja Domnului la vârsta de 12 ani, sfântul Anton este astăzi mai actual ca oricând. Cei 50.00 de pelerini prezenți la 13 iunie la sărbătoare sosiți din toate colțurile lumii, cele câteva milioane care vizitează anual bazilica din Padova unde se află mormântul, limba neputrezită și aparatul vocal al sfântului, ne sensibilizează pe noi, românii catolici din Padova, să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru că avem aproape un sfânt atât de iubit.

Comunitatea catolică română din Padova a fost prezentă la procesiunea anuală, ca reprezentanți ai Diecezei de Iași, purtând cu noi grija și prețuirea păstorilor noștri, a Preasfințitului Petru Gherghel și a episcopului auxiliar, PS Aurel Percă. Din partea comunității noastre au participat membri ai Consiliului Pastoral, membri ai Consiliului pentru Coordonarea Migranților, copiii de la prima sfântă Împărtășanie, cateheți, membri ai corului, oaspeți din țară și numeroși credincioși din comunitate.

În luna iunie a anului 1231, după multe încercări de a aduce pacea în teritoriu, după posturi istovitoare și predici care adunau mii de persoane, sfântul Anton a simțit că sfârșitul îi este aproape. Pe un car tras de boi, a fost adus la Padova, în ultimul pelerinaj al vieții lui unde, la ora 21.30 din ziua de 13 iunie, a fost primit în casa Tatălui ceresc. Începând cu acea zi, în fiecare an la Padova, în ziua de 13 iunie, la ora 21.30, toate bisericile trag clopotele, ceea ce se definește ca fiind Concertul Clopotelor în cinstea sfântului.

Deși suntem departe de casă, sfântul Anton ne învață că oriunde găsim o bucată de pâine, un pahar de apă și o vorbă bună, vom mereu acasă, mereu în pelerinaj spre cer, destinația finală.

Pr. Marius Gabriel Catrințașu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 iunie: Padova: Când sacrul întâlnește profanul


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat