Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Summit-ul din Singapore. Mons. Kim Hee-joong (președinte al episcopilor): "Peninsula coreeană, din loc explozibil în centru al păcii mondiale"

De M. Chiara Biagioni

"Liderii religioși din Coreea vor face tot ce pot mai bine împreună cu tot poporul coreean pentru a transforma peninsula coreeană dintr-un loc explozibil de conflicte în centru al păcii mondiale". Așa scrie Conferința Coreeană a Religiilor pentru Pace (KCRP) într-o declarație a președintelui său, arhiepiscopul catolic Kim Hee-joong, cu privire la "întâlnirea istorică" dintre Coreea de Nord și Statele Unite care s-a ținut ieri la Singapore. "O zi profund emoționantă", destăinuiește arhiepiscopul care a trimis declarația la agenția SIR. Coreea așteaptă "o pace durabilă în peninsulă, la aproape 68 de ani de la izbucnirea războiului din Coreea din 25 iunie 1950 și 65 de ani de la acordul de armistițiu, care a fost semnat la 27 iulie 1953". Și ceea ce se întâmplă în această intensă perioadă de tratative între diplomațiile internaționale pune "bazele pentru începutul unei lungi călătorii care va determina destinul peninsulei coreene și viitorul păcii mondiale". Conferința Coreeană a Religiilor pentru Pace (KCRP) exprimă "respect față de liderul nord-coreean Kim Jong-un pentru îndrăzneața leadership arătată și președintelui Statelor Unite, Donald Trump, în ajungerea la acordul istoric. Și dă sprijinul său deplin declarației comune". Miza este mare și implică întreaga regiune. "Coreea de Sud și de Nord - scrie de fapt mons. Kim Hee-joong - tinde astfel să întreprindă drumul spre prosperitate și pace cu țările limitrofe, pe baza succesului întâlnirii inter-coreene și a întâlnirii nord-coreene și Statele Unite". Agenția SIR l-a intervievat.

"Iubitul popor coreean". Așa s-a adresat papa Francisc duminica trecută la Angelus unicului popor din Coreea și l-a numit "iubit". Ce efect v-au făcut aceste cuvinte?

Înainte de toate, mulțumim mult Sfântului Părinte care ne iubește pe noi coreenii cu inima și se roagă pentru noi, sprijinind dialogul între Sud și Nord Coreea și între Nord Coreea și Statele Unite. De fapt, cuvintele și rugăciunile Sfântului Părinte ne încurajează să mergem cu răbdare spre pace. Consider și că cuvintele papei au avut un efect asupra celorlalte țări puternice pentru ca să participe la drumul păcii întreprins în peninsula coreeană.

Cât de importante sunt aceste colocvii din Singapore?

Cred că aceste colocvii din Singapore sunt foarte importante atât pentru coreeni cât și pentru lumea întreagă. Deoarece cred că reprezintă astăzi o "trambulină de lansare" pentru pacea lumii. Peninsula coreeană risca să devină un loc explozibil ca Ierusalimul. Însă acum ar putea contribui la pacea în întreaga regiune asiatică și în lume.

Ce auspiciu vreți să exprimați și pentru ca procesul de pace să continue și să nu se oprească. Ce vreți să spuneți președintelui Trump și liderului Kim Jong-un?

Sper ca președintele Trump și liderul Jong-un să continue să meargă împreună nu numai pentru țările lor, ci și pentru valoarea mondială a păcii, pentru toți oamenii din lume. Au responsabilitatea de a construi civilizația păcii pentru toată omenirea și nu o istorie de război.

Cum trăiește acest pas istoric poporul din Coreea? Dar catolicii? Ce așteptări și ce speranțe sunt?

Poporul din Coreea trăiește acest important pas istoric cu speranța păcii în peninsulă, pentru că aproape toți coreenii, în ultimii 70 de ani, au trăit cu preocuparea războiului. Noi vrem să trăim într-o coexistență pașnică între Nord și Sud, să restaurăm reconcilierea poporului coreean și să realizăm unitatea pașnică a țării.

(După agenția SIR, 13 iunie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat