Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa îl îmbrățișează pe Tomasz, fost pușcăriaș nevinovat

De Andrea Tornielli

Papa Francisc după audiență l-a întâlnit și l-a îmbrățișat. Cei care-l însoțeau pe Tomasz Komenda, un bărbat de 41 de ani, erau părinții. Veniți împreună la Roma pentru a se ruga la mormântul sfântului Ioan Paul al II-lea, la încheierea - din păcate tardivă - a unui coșmar halucinant. Acela care l-a dus în celulă timp de două decenii un tânăr de douăzeci de ani, acuzat că a violat și asasinat o tânără de cincisprezece ani. În 2000, doi experți de la Universitatea din Wroclaw au spus că semnele lăsate pe corpul victimei erau ale dinților lui Tomasz. Nu era adevărat, însă tânărul a trebuit să aștepte îndelung înainte ca nevinovăția sa să fie recunoscută și astfel să poată ieși din închisoarea în care era închis.

În închisoare, așa cum se întâmplă adesea pentru persoanele recunoscute vinovate de acest tip de delicte care implică minori, Tomasz a îndurat umiliri de tot soiul din partea colegilor de celulă. Proiectul bărbatului, în sfârșit liber, și al rudelor sale era acela de a recita o rugăciune în fața mormântului sfântului papă polonez. Însă un preot prieten a aflat despre prezența sa și l-a însoțit la audiența generală și apoi la întâlnirea cu Francisc.

Papa era în mod vizibil emoționat. A dăruit rozarii lui Tomasz și părinților săi. S-a fotografiat cu ei. Și pentru prânz bărbatul a fost invitat la casa monseniorului Konrad Krajewski, elemozinerul pontifical și neo-cardinal. Prânzul este pregătit de Enzo, un fost pușcăriaș care a ispășit douăzeci de ani de închisoare și acum colaborează cu Elemozineria Pontificală. Când i-a fost povestită întâmplarea lui Tomasz Komenda, Enzo, care în fiecare săptămână pregătește mâncare caldă distribuită săracilor și celor fără adăpost din gările din Roma, s-a înduioșat: "Știu ce înseamnă să fii înăuntru pentru aceste delicte și știu ce-ți fac ceilalți pușcăriași", a spus el. Apoi a asigurat: "Voi pregăti pentru Tomasz un prânz așa cum n-a mai avut niciodată înainte și cum n-ar fi putut să-l aibă vreodată în spatele gratiilor".

(După Vatican Insider, 13 iunie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat