Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sărbătoarea sfântului Anton. Pr. Zamengo: "Era un migrant naufragiat pe coastele siciliene, să ne inspirăm de la el"

De Riccardo Benotti

"Sfântul Anton era un migrant, care a naufragiat pe coastele siciliene. Inspirându-ne de la el ar trebui să înțelegem că este posibil a uni nordul și sudul, nu numai al Italiei". Părintele Giancarlo Zamengo, director general al "Mesagerul sfântului Anton", se gândește la o sărbătoare diferită în calendar astăzi la Padova pentru a-l aminti pe sfântul portughez: "Este adevărat, întrebările cu privire la primire sunt multe. Desigur că trebuie să fie împărtășită cât mai mult posibil, pentru că nu este corect a descărca responsabilitatea numai asupra unora. Dar nu putem uita că este o valoare care ne caracterizează ca italieni și ca oameni".

De ce este așa de iubit sfântul Anton?

Prin el Domnul a voit să manifeste o dimensiune a credinței: darul harului. Anton este sfântul minunilor, persoanele știu că atunci când îi cer lui Dumnezeu prin mijlocirea sa, ceva se întâmplă. Experimentăm asta încontinuu, cu minuni care ne surprind și pe noi frații.

Ce reprezintă sfântul pentru persoane?

În timp a devenit o prezență prietenoasă, un însoțitor de călătorie care face parte din familie. Un prieten care ne permite să înfruntăm dificultățile și preocupările. Mulți ne povestesc că sunt cinstitori pentru că mama sau bunica erau la fel. Este o legătură care se transmite din tată în fiu.

Și depășește și granițele Italiei?

Devoțiunea este prezentă în toată lumea. Frații noștri din bazilică sunt în pelerinaj cu relicva: în America, Canada, Australia. Nu este vorba numai de italieni care au mers să trăiască în străinătate, este o devoțiune răspândită chiar și în țările musulmane. La Istanbul avem o biserică dedicată sfântului cu frați de-ai noștri, care în fiecare marți se umple cu musulmani care merg să caute un ajutor de la sfântul Anton.

Cum se conciliază devoțiunea față de sfânt cu o societate care se îndepărtează tot mai mult de credință?

Evlavia populară este un instrument prețios, prin care Biserica este evanghelizată de cei săraci și de cei simpli. De cei din urmă de pe pământ. Cum să nu rămânem uimiți când oamenii simpli și buni vin numai să pună mâna pe mormântul sfântului, pentru a-i cere să le fie aproape în viață?

Sunt multe minunile atribuite sfântului Anton, și totuși astăzi se crede mai greu că minunile au loc cu adevărat...

Minunea este continua intrare năvalnică a lui Dumnezeu în viața și în evenimentele oamenilor, o imprevizibilitate care iese din schemele noastre. Ne spun asta persoanele care vin să ne vorbească, de exemplu, despre imposibilitatea de a avea un copil certificată de medici. După ce au încercat toate căile, apoi dintr-o dată i se deschide darul vieții. Ca să nu vorbim despre micile haruri zilnice, ca în fața unui accident de mașină care ar fi putut avea consecințe dramatice și în schimb n-a fost așa. Persoanele simt prezența sfântului Anton. Ne spun: am văzut un frate în acel moment. Nu putem să nu credem.

"Mesagerul sfântului Anton" iese în șapte ediții cu peste jumătate de milion de abonați: cui se datorează atâta succes?

Revista este tipărită în mai multe limbi în afară de italiană: germană, franceză, engleză, română, portugheză, poloneză. Se naște din devoțiunea față de sfânt în fiecare colț al lumii. Sfântul Anton este un învățător al Bisericii și a fost considerat mereu un mare teolog. Pentru aceasta frații au simțit responsabilitatea de a da un mesaj de calitate prin intermediul revistei. Suntem un instrument atent la realitatea lumii de astăzi, la complexitatea sa și la truda de a conjuga credința cu viața.

(După agenția SIR, 13 iunie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat