Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa în Irlanda îi va vizita pe cei fără adăpost și va vizita sanctuarul din Knock

De Iacopo Scaramuzzi

Vizită la centrul de primire pentru cei fără adăpost în prima zi, scurtă călătorie cu avionul la sanctuarul marian din Knock în ziua a doua. Sunt noutățile călătoriei pe care papa Francisc o va face la 25 și 26 august 2018 în Irlanda pentru Întâlnirea Mondială a Familiilor. În programul oficial, publicat luni de Vatican, nu este prevăzută așadar o etapă la granița cu Irlanda de Nord.

Jorge Mario Bergoglio merge în Irlanda pentru a încheia Întâlnirea Mondială a Familiilor care se va desfășura de la 21 la 26 august 2018. Programul difuzat luni, 11 iunie 2018, de Sala de Presă a Sfântului Scaun arată însă o serie de alte activități în timpul celor două zile ale papei.

Francisc ajunge în Irlanda sâmbătă, 25 august la ora locală 10.30 (12.30 în România din cauza a două ore diferență de fus orar). Prima întâlnire, vizita de curtoazie la președintele Michael D. Higgins în reședința Aras an Uachtarain în nordul Dublinului. Apoi papa întâlnește autoritățile, societatea civilă și corpul diplomatic la Castelul din capitală. După-amiază Bergoglio vizitează în mod privat un centru de primire pentru familiile fără adăpost. În sfârșit, seara la 19.45 prezidează în Corcke Park Stadium încheierea Întâlnirii Mondiale a Familiilor.

Ziua următoare, duminică, 26 august, papa Francisc merge cu avionul spre Knock. Este vorba despre o localitate în nord-vestul țării vestită pentru sanctuarul său marian, ridicat pe baza aparițiilor mariane de la sfârșitul secolului al XIX-lea. În principalul sanctuar irlandez, pe care deja Ioan Paul al II-lea l-a vizitat în 1979, Francisc se va opri câteva ore și va recita în jurul orei 10.30 Angelus duminical.

Apoi pontiful se va întoarce la Dublin cu avionul, unde la ora 15.00 va celebra liturghia în aer liber în Phoenix Park și, înainte de a se întoarce în Italia, va întâlni episcopii în conventul surorilor dominicane. La ora 23 este prevăzută sosirea la Roma. Așadar nu este în agendă, așa cum speraseră episcopii nord-irlandezi, o vizită la granița cu Irlanda de Nord, unde este consistentă prezența protestantă și încă vie amintirea recentului conflict.

Contextual cu publicarea în Vatican a programului călătoriei, organizatorii au publicat la Dublin programul Congresului pastoral al Întâlnirii Mondiale a Familiilor, care se va desfășura timp de trei zile, de la 21 la 24 august. Din cele 200 de persoane din toate continentele care este prevăzut să intervină, 91 sunt femei laice, 65 sunt bărbați laici și 44 sunt preoți, călugări și călugărițe. Exortația apostolică Amoris laetitia a papei este tema-călăuză a congresului și a temelor alese. O masă rotundă, vineri 24, va fi dedicată temei "salvgardării copiilor și adulților vulnerabili" și vor lua parte, printre alții, cardinalul Sean O'Malley de Boston, președinte al Comisiei Pontificale pentru Tutelarea Minorilor, Marie Collins, femeie irlandeză victima când era mică a unui preot pedofil și în trecut membru al aceleiași comisii pontificale, din care a demisionat după aceea. Este prima dată când o Întâlnire Mondială a Familiilor găzduiește o masă rotundă despre această temă.

Printre celelalte teme tratat, subliniază o notă a organizatorilor, iezuitul nord-american James Martin va vorbi "cum pot parohiile să susțină familiile cu un membru care se identifică drept Lgbti+". Sunt multe temele tratate în diferitele mese rotunde: de la pregătirea pentru căsătorie la bucuria angajării și a căsătoriei sacramentale în cultura de astăzi, de la solidaritatea între generații la impactul tehnologiei în viața familială, de la angajarea în favoarea naturii la relația dintre firme și familie. Printre "provocările-cheie pe care multe familii le înfruntă în ziua de azi", se va vorbi apoi despre următoarele teme: lipsa de locuință, dependențe, violența în familie, migranți și refugiați, dezabilități, despărțire și divorț.

S-au înscris deja 30.000 de persoane din 103 țări diferite. "Numărul cel mai mare din orice Întâlnire Mondială a Familiilor", conform organizatorilor. Circa 6.000 au 18 ani sau mai puțin. Peste un sfert dintre participanți este constituit din perechi între 29 și 40 de ani. S-au semnalat deja 5.500 de voluntari. Desigur, organizatorii vor pune la dispoziție un program de însoțire pentru adolescenți și copii.

Vizita papei, a comentat arhiepiscopul Diarmuid Martin de Dublin, "nu trebuie văzută ca un eveniment izolat. Are loc în timp ce Biserica din Irlanda luptă pentru a găsi un nou loc în societatea și în cultura irlandeză, foarte diferit de cel dominant pe care l-a avut în trecut. Papa Francisc este mai ales un om liber. Ne arată cum putem trăi într-o lume în care credința pare marginală dar reușește totuși să atingă inimile și să le provoace pentru a reflecta și a discerne valorile vitale fundamentale pentru societate. Ceea ce face este să găsească moduri pentru a convinge inimile la ceea ce implică învățătura lui Isus, nu prin impunere sau judecare ci prin convingere și atracție".

(După Vatican Insider, 11 iunie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat