Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Târgu Frumos: Sărbătoarea Mirului și a hramului comunității

În Parohia Târgu Frumos, 26 de copii au primit sacramentul sfântului Mir, duminică, 10 iunie 2018, prin impunerea mâinilor și ungerea cu sfânta Crismă, de către Preasfinția Sa Petru Gherghel, episcop de Iași, în sărbătoarea patronului spiritual al comunității, sfântul Anton de Padova.

Cu puțin timp înainte de ora 12.00, episcopul de Iași a fost întâmpinat în fața bisericii de preotul paroh Mihail Daniel Farcaș, de tinerii candidați la Mir, tineri cu suflet curat și inima deschisă, vizibil emoționați, dar nerăbdători să primească plinătatea Duhului Sfânt în Sacramentul Mirului, și de asemenea, de un număr mare de credincioși.

Preasfinția Sa, în cuvântul de primire, a mulțumit pentru frumoasa și calda ospitalitate oferită și a amintit că a venit să confere sacramentul sfântului Mir, sacramentul maturității creștine, rugându-l pe Duhul Sfânt împreună, toți cei prezenți, în cadrul sfintei Liturghii, să reverse darurile și harurile sale asupra candidaților.

La sfânta Liturghie a fost prezent și preotul ortodox Neculai Zugravu, paroh la biserica "Sfânta Parascheva" din Târgu Frumos, consătean cu episcopul Petru Gherghel.

Procesiunea intrării candidaților, în biserică, spre altar, însoțiți de episcop și preoții concelebranți s-a făcut, în cântec, pe frumoasele și înălțătoarele cuvinte: Tineri, voi ce ați crescut/ Și pe Domnul l-ați cunoscut, Fericiți astăzi să fiți și din inimi să-i mulțumiți./ Pe Isus ce-l iubiți, lumii, voi să-l vestiți/ cu refrenul / Căci Domnul mare și sfânt, În misiune azi ne trimite/ S-aducem pacea pe pământ/ Și să vestim al său cuvânt/ urmat de cântecul Vino, Duhule Sfinte/ Peste noi revarsă darurile tale.

Începutul sfintei Liturghii a adus câteva cuvinte ale părintelui paroh adresate Preasfințitului pentru acceptare invitației de a fi alături, din nou, de comunitatea din Târgu Frumos, în acest moment de mare însemnătate în viața creștină.

În cadrul cuvântului de învățătură, episcopul Petru Gherghel a reliefat importanța conținutului definiției date sacramentului Confirmațiunii și a harurilor Duhului Sfânt, în viața tinerilor candidați dar și a tuturor credincioșilor și a adresat tuturor invitația de a fi creștini plini de bucurie, inspirați și călăuziți de Duhul Sfânt, subliniind că numai în acest fel putem rămâne alături de Cristos și numai pe acest drum vom găsi sensul și țelul vieții. A fost o zi de Rusalii la Târgu Frumos, zi de prezență a Duhului Sfânt. Ca suport al imaginii plastice, a intervenției Duhului Sfânt în viața fiecăruia, Preasfinția sa a prezentat câteva spice de grâu în totalitate: rădăcină, pai cu noduri și spic, simbolizând Botezul, apoi viața cu urcări și coborâri. Pentru a aduce rod bogat, trebuie să ne încredem că Duhul Sfânt ne însoțește în toate zilelor vieții noastre.

Episcopul a purtat un dialog cu doi tineri candidați la sfântul Mir, iar răspunsurile date apoi de toți copiii au emoționat întreaga adunare. Preasfințitul a apreciat pregătirea lor și că au urcat, plini de curaj, o nouă treaptă importantă în viața lor creștină.

Momentul emoționant, atât pentru tineri, cu lumânarea aprinsă, lumina lui Cristos, lumină primită la Botez, cât și pentru cei prezenți a fost acela în care, fiind însoțiți de nași, candidații l-au primit în viața lor pe Duhul Sfânt, care, prin acest sacrament, a întărit și a confirmat darurile primite prin taina Botezului.

Candidații au participat activ la sfânta Liturghie: citirea lecturilor, cântarea psalmului rugăciunea credincioșilor, prezentarea darurilor (inclusiv porumbei, personificarea Duhului Sfânt) la ofertoriu și au contribuit cum au știut mai bine că această celebrare să rămână mult timp de acum înainte în mintea, inima și sufletul celor prezenți.

În încheiere, un tânăr a adresat un cuvânt de mulțumire Excelenței Sale Petru Gherghel, pentru grija lui pastorală și părintească față de toți credincioșii Diecezei de Iași și materializat prin primirea unei amintiri și a unui buchet frumos de flori din partea preoților concelebranți prezenți, părinților, nașilor și întregii comunități.

Înainte de binecuvântarea finală Preasfințitul a amintit și de foștii parohi, pr. Fabian Doboș, prezenți acum fiind, pr. Iulian-Eugen Kropp și pr. Iulian Faraoanu care au administrat mai demult taina sfântului Botez proaspeților miruiți, care împreună cu Euharistia și Confirmațiunea formează ansamblul "sacramentelor inițierii creștine", a căror unitate trebuie păstrată.

Lansarea porumbeilor, în fața bisericii, a produs o intensă bucurie și amintiri de neșters tuturor celor prezenți.

A fost o zi magnifică, o zi cu binecuvântări cerești, la Târgu Frumos.

Vino, Duhule Sfinte, peste noi revarsă darurile tale!

Adrian Petruț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 iunie: Târgu Frumos: Sărbătoarea Mirului și a hramului comunității


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat