Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Martori de speranță

Interviu luat secretarului general al WCC, Olav Fykse Tveit

De Riccardo Burigana

Starea dialogului ecumenic și vizita iminentă a papei Francisc la Geneva sunt câteva teme asupra cărora pastorul luteran Olav Fykse Tveit, secretar general al World Council of Churches (WCC) s-a oprit într-un interviu dat la L'Osservatore Romano.

Care a fost impactul rugăciunii ecumenice de la Lund din 31 octombrie 2016?

Întâlnirea de la Lund a fost o piatră de hotar a dialogului ecumenic: a dat tonul pentru un an de comemorare și reconciliere, așa încât este un punct de referință în multele întâlniri care au animat anul 2017. Eu însumi am putut să trăiesc experiența cât de prezentă este rugăciunea ecumenică de la Lund, condusă de papa Francisc și de episcopul luteran Munib, în întâlnirile la care am luat parte pentru a cinci suta aniversare a începutului Reformei. Asta s-a întâmplat pentru că rugăciunea de la Lund n-a fost un moment al dialogului dintre catolici și luterani, ci a fost gândită pentru toată lumea, propunând o lectură împărtășită asupra Reformei Bisericii din secolul al XVI-lea. Cu însăși celebrarea sa a pus problema despre direcția drumului ecumenic, deschizând o reflecție asupra parcursurilor și asupra modelelor de unitate în lumina a ceea ce a fost făcut în deceniile precedente.

Cum merge programul Pilgrimage of Justice and Peace? Și când vor fi anunțate tema și locul următoarei adunări a Consiliului Mondial al Bisericilor?

Când la Busan, în 2013, în ultima adunare generală a WCC, a fost decis să se promoveze programul Pilgrimage of Justice and Peace, a fost clar că acesta era mult mai mult decât un simplu program; cu asta se voia să se arate ce dorea să facă WCC în lumina istoriei sale și a prezentului drumului ecumenic. Pentru aceasta, încă de la primii pași, programul s-a articulat într-o serie de inițiative care voiau să promoveze și să aprofundeze mărturia ecumenică a misiunii, în dialogul dintre religii, în diaconie, în educație, în construirea păcii, în apărarea drepturilor umane, mai ales între cei marginalizați. Fără a voi să fac un bilanț al acestui program, trebuie spus că pe de o parte n-a fost ușor pentru mulți membrii să decline într-o perspectivă ecumenică termenul "pelerinaj", datorită istoriei sale și datorită semnificației sale; pe de altă parte a fost o experiență deosebit de semnificativă din moment ce, în atâtea locuri, împreună, creștinii au descoperit ce cere Dumnezeu pentru a trăi unitatea. A căuta dreptatea și pacea nu este un program politic; este vorba de a trăi valorile creștine cu care să se învingă conflictele. Tocmai pentru asta Pilgrimage of Justice and Peace are o dimensiune ecumenică, dar nu este circumscrisă la participarea creștinilor; este deschis bărbaților și femeilor de bunăvoință, care sunt mereu bineveniți. Cât privește următoarea adunare generală, tema și locul vor fi decise în următoarea reuniune a Comitetului central al WCC.

Care este poziția Consiliului Mondial al Bisericilor cu privire la implicarea mișcării ecumenice în dialogul dintre religii?

Implicarea mișcării ecumenice în dialogul interreligios nu este deloc în discuție; este vorba despre o decizie pe care WCC a luat-o cu ani în urmă. În ultimele timpuri, s-a simțit necesitatea de a reafirma această decizie, și în lumina climatului care s-a creat. Pentru aceasta WCC a voit să reafirme rolul fundamental pe care religiile îl au în construirea păcii. Cu privire la acest aspect există o mare sintonie cu Biserica catolică, așa cum dau mărturie, între altele, contactele frecvente și continue cu Consiliul Pontifical pentru Dialogul Interreligios. Cu papa Francisc am împărtășit această angajare la Assisi, relansând ideea că pentru creștini este o datorie a construi pacea: iubirea lui Cristos îi determină pe creștini să devină constructori de pace, așa cum spune apostolul Paul cu mare claritate.

Ce credeți despre rolul papei Francisc pe drumul ecumenic?

Răspunzând la această întrebare aș vrea să disting două planuri: cel al Bisericii luterane și cel al WCC. Ca pastor luteran văd în Francisc un pasionat "coleg" al vestirii Evangheliei, așa cum demonstrează cuvintele sale și gesturile sale, care ajută atât de mult la înțelegerea cum trebuie să trăiască creștinii cuvântul lui Dumnezeu punându-se în slujba celor din urmă din lume. Ca secretar general al WCC, trebuie să recunosc că lucrarea pentru unitate a papei Francisc este o încurajare de a ne aminti că trebuie să facem împreună tot ceea ce putem, continuând drumul pe care deja îl împărtășim de mulți ani în acea dimensiune globală care este una dintre particularitățile dialogului ecumenic. Trebuie să se definească o agendă pentru următorii ani care să ne permită să trăim tot mai mult unitatea, înfruntând și problemele care încă-i despart pe creștini, așa cum a solicitat de atâtea ori papa Francisc. În această fază a drumului ecumenic poate fi util să se țină în minte modelul Treimii pentru a înțelege unitatea care trebuie să-i conducă pe creștini la o tot mai mare împărtășire, grație unei implicări depline în pelerinajul ecumenic.

Care este semnificația iminentei vizite a papei la Geneva?

Această vizita este unul din roadele unui drum ecumenic, între Roma și Geneva, care a început cu decenii în urmă; este vorba despre un pasaj cu adevărat relevant din acest drum, o etapă, desigur nu un punct de sosire pentru că există atâtea teme pe care suntem chemați să le aprofundăm, la nivel local, național și global, cum ar fi păstrarea creației, construirea păcii, educarea tinerilor la dialog, dreptatea economică, pentru a aminti numai câteva, într-o agendă pe care vrem s-o ducem înainte pentru a favoriza o împărtășire tot mai deplină. Această vizită are și o dimensiune spirituală: în îmbrățișarea fraților se mărturisește acea iubire a lui Dumnezeu care este stimulentul pentru dialogul ecumenic, care se naște din întâlnire; drumul ecumenic are o dimensiune teologică, culturală, istorică, dar este mai ales întâlnirea fraților în lumina lui Cristos. Această dimensiune spirituală îmbogățește drumul nostru și este un mesaj pentru toți creștinii din lume, care sunt chemați să trăiască împărtășirea, pornind de la întâlnirea cu celălalt, care este întâlnirea cu Dumnezeu.

Cum vedeți viitorul dialogului ecumenic între Geneva și Roma?

Sper ca să se poată găsi tot mai multe ocazii pentru a lucra împreună, pentru a ne ruga împreună, pentru a merge împreună. WCC și Biserica catolică, deși cu diferențele lor profunde, trebuie să fie glasuri și martori de speranță în drumul ecumenic și în lume, așa încât să contribuie, așa cum încearcă să facă de peste 50 de ani, împreună, la cultivarea speranței de a trăi unitatea, pornind de la iubirea și de la grija pe care unul o are față de celălalt, așa încât să facă tot mai puternică vestirea Cuvântului lui Dumnezeu.

Asta trebuie s-o facem, suntem chemați s-o facem, nu pentru noi înșine, ci din ascultare față de cuvintele lui Isus Cristos care ne cere să ne punem unul în slujba celuilalt pentru a face cunoscută iubirea sa față de lume.

Ce doriți să spuneți cititorilor cotidianului L'Osservatore Romano?

Aș vrea să cer să se roage pentru WCC, pentru vizita papei, pentru drumul ecumenic care trebuie să implice tot mai mulți creștini, în așa fel încât să poată trăi împreună, cu creativitate, cu bucurie și cu eficacitate, vocația creștină de a fi constructori ai Împărăției lui Dumnezeu pe pământ, pelerini ai dreptății și ai păcii.

(După L'Osservatore Romano, 12 iunie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat