Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Argentina, va fi fericit episcopul Angelelli ucis în timpul dictaturii

De Andrés Beltramo Álvarez

Episcopul argentinian Enrique Angelelli va fi fericit. Ieri papa Francisc a aprobat decretul cu care recunoaște martiriul păstorului din La Rioja ucis "din ură față de credință", dând astfel cale liberă pentru ridicarea la cinstea altarelor a prelatului și a însoțitorilor săi: preoții Carlos Murias și Gabriel Longueville și laicul Wenceslao Pedernera. Toți au fost asasinați în timpul unei perioade întunecate din istoria argentiniană, dictatura militară din 1976-1983. Încă n-a fost comunicată data beatificării, dar deja se vorbește despre o ipoteză pentru luna noiembrie.

Știrea a fost comunicată chiar de pontif lui Marcelo Colombo, actual episcop de La Rioja, printr-un telefon. "În cuvintele sale călduroase și paterne, comunicându-mi această minunată noutate, Sfântul Părinte Francisc m-a încurajat să încep cât mai repede lucrările pregătitoare pentru beatificare", revelează păstorul într-o scrisoare trimisă credincioșilor din dieceza sa la 8 iunie.

Papa era bucuros și emoționat. Pentru aceasta a ales să comunice asta personal, anticipând buletinul Congregației pentru Cauzele Sfinților difuzat astăzi, la ora 12, de Sala de Presă a Sfântului Scaun. Însă Jorge Mario Bergoglio are o legătură specială cu Enrique Angelelli (1923-1976), pe care l-a cunoscut ca iezuit și cu care a menținut contactele până la moarte, petrecută la 4 august 1976, pe lângă Punta de Llanos, pe strada națională 38 până la ieșirea din orașul riojan Chamical.

În acea zi, împreună cu părintele Arturo Pinto, Angelelli se întorcea acasă după ce a celebrat o liturghie ca omagiu pentru Carlos de Dios Murias și Gabriel Longueville, asasinați cu puțin timp înainte, în luna iulie, în aceeași zonă. Pentru aceasta, mulți ani lumea de acolo i-a numit "martirii din Chamical". De aici decizia episcopului Colombo de a cere Vaticanului să demareze procesul pentru o cauză unică.

În mod paradoxal, primele cauze de beatificare ale grupului inițiate formal au fost cele a lui Murias și Longueville. După aceea s-a deschis cea a lui Angelelli, precum și a lui Pedernera, lider muncitor laic catolic foarte activ în pastorație, ucis de 20 de gloanțe trase de patru "encapuchados" dimineața devreme a zilei de 25 iulie 1976. Martori oculari ai uciderii au fost soția Coca și fiicele María Rosa, Susana și Estela.

Toate cele patru ucideri se înscriu în același context istoric și politic și făceau parte dintr-un plan pentru a distruge o "Biserică în ieșire", ca aceea din La Rioja în acea vreme, care se pusese de partea muncitorilor exploatați în acele ținuturi. Având în frunte un episcop cu glas profetic, care denunța fără frică nedreptățile și excesele regimului. Pentru acest motiv, după moartea sa, Angelelli a devenit o figură emblematică pentru oraș, dar și un motiv de deranj pentru un anumit establishment politic.

La 4 august se vor împlini 42 de ani de la moartea sa. Pentru acea dată se va ține o ceremonie specială dedicată martirilor "pentru a celebra viața care vine de la Domnul și pe care Enrique, Carlos, Gabriele și Venceslao au oferit-o din iubire față de Dumnezeu și față de oameni", așa cum explică monseniorul Colombo. În scrisoarea sa amintește și că la 24 august va fi aniversarea a cincizeci de ani de la începutul slujirii pastorale a lui Angelelli la La Rioja, în 1968.

"Cu adevărat emoționat de a vă putea comunica această veste atât de sperată - se mai citește în scrisoarea episcopului - îi mulțumesc lui Dumnezeu care ne-a permis ca dieceză și împreună cu frații franciscani conventuali să însoțim acest proces canonic care a scos în evidență noblețea martirilor noștri, martori ai Împărăției lui Dumnezeu cu sângele lor".

În următoarele săptămâni, anticipează prelatul, vor fi comunicate alte detalii despre ceremonia de beatificare "care cere de acum rugăciunea noastră". "Dumnezeu să binecuvânteze La Rioja și Biserica sa! Dumnezeu să binecuvânteze poporul riodan!", conclude el.

Dieceza de La Rioja a propus Sfântului Scaun luna noiembrie pentru a fixa ceremonia de beatificare. Posibilitățile trebuie să mai fie discutate, luând în considerare și că, pentru acea dată, va fi un nou prefect în funcție la Dicasterul Sfinților, fostul substitut de la Secretariatul de Stat, Giovanni Angelo Becciu, cardinal la 28 iunie. Deci, cea a lui Angelelli și a martirilor argentinieni ar putea să fie prima sa beatificare și, dacă protocolul va fi menținut, ar fi natural ca el să fie trimis ca reprezentant al papei pentru a prezida ceremonia.

Un alt aspect care nu trebuie neglijat este locul și logistica, pentru că trebuie gândit un loc care să aibă capacitatea de a primi o mare mulțime care vine și din diecezele vecine. În special de la Cordoba, unde Angelelli a petrecut mare parte din viața sa sacerdotală. Orașul La Rioja se prezintă între timp ca o alternativă valabilă. Oricum toate aceste aspecte vor fi revelate de monseniorul Colombo, care, de altfel, din 9 august se va transfera la Mendoza pentru a asuma prin voința papei la conducerea acelei arhidieceze.

(După Vatican Insider, 9 iunie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat