Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pildești: Funeraliile părintelui Petru Budău

Pr. Petru Budău, decedat în dimineața zilei de 5 iunie 2018, a fost condus pe ultimul drum joi, 7 iunie, în comunitatea Pildești. La înmormântare au participat trei episcopi: PS Petru Gherghel, care a prezidat sfânta Liturghie, PS Aurel Percă, PS Cornel Damian, peste o sută de preoți, credincioși din comunitatea parohială și din comunitățile păstorite de părintele răposat.

În mijlocul frumoasei biserici închinate Adormirii Maicii Domnului stătea catafalcul cu trupul neînsuflețit al părintelui Petru Budău, reîntors în satul Pildești pentru ultima sfântă Liturghie. Credincioșii comunității au umplut lăcașul de cult pentru a-i aduce omagiu și a se ruga lui Dumnezeu pentru cel care le-a fost păstor timp de 27 de ani și care cu grijă pastorală neobosită le-a împărțit tainele dumnezeiești. În altar erau prezenți pe lângă preoții colegi ai răposatului, și preoți originari din Pildești, fiii satului, a căror formare și devenire preoțească a fost marcată de prezența celui care le-a fost ani îndelungați paroh. A fost voința testamentară a părintelui răposat de a-și găsi odihna veșnică în cimitirul satului, aflat chiar lângă biserică, în umbra casei Domnului față de care el și-a câștigat pe bună seamă meritul și titlul de ctitor.

În salutul său, PS Petru Gherghel a caracterizat viața sacerdotală a părintelui Petru Budău întrebuințând două cuvinte cheie: sacerdos iustus et devotus, preot drept și devotat. Dreptatea, fermitatea și seriozitatea au fost liniile călăuzitoare ale activității sale în numele lui Dumnezeu și în folosul oamenilor. A fost un om dedicat preoției pe care acum, ajuns în casa Tatălui veșnic, îl așteaptă răsplata celor aleși și cununa celor drepți.

La cuvântul de învățătură, pr. Claudiu Dumea, coleg de promoție al pr. Petru Budău, a subliniat faptul că suntem adunați în biserică pentru a ne lua rămas bun de la părintele Petru, nu adio, deoarece speranța noastră este în revedere în viața de dincolo. Vechea maximă latină, sacerdotum sors, repentina mors, adică soarta preotului este o moarte neașteptată, nu s-a mai verificat în cazul părintelui răposat, ai cărui ultimi ani de viață au fost însemnați de suferință. Domnul l-a chemat acum pe părintele să-și continue funcția, să celebreze alături de Isus, Marele Preot, liturgia cerească. Preotul, chiar și întins în sicriu, este îmbrăcat în veșminte liturgice, deoarece el este preot în veci. Moartea în sine este un eveniment trist, nu vesel. În fața morții, așa cum afirmă un document conciliar ("Gaudium et spes"), enigma condiției umane își atinge culmea. Omul e chinuit nu doar de degradarea trupului, ci și de dispariția definitivă. Dar sămânța veșniciei pe care o poartă, îl face să se răzvrătească împotriva acestui sinistru sentiment. De unde primește soluția la problema morții? Cine îi dă răspunsul definitiv și satisfăcător? Nu filosofia și nici încercarea iluzorie și disperată de a prelungi longevitatea vieții biologice. Răspunsul, în stare să umple orice vid interior și să mulțumească ființa umană, vine numai de la Isus Cristos care s-a numit pe sine cale, adevăr și viață. Ignoranța cu privire la moarte și la ceea ce îi urmează o pot avea ceilalți, de diferite credințe, dar nu creștinul care își întemeiază cunoașterea pe Cristos. Căci pentru creștini, cei morți sunt de fapt doar adormiți întru înviere.

La finalul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel a întărit gândul că părintele Petru, deși tace, își ține astăzi ultima sa predică, în fața comunității pe care a iubit-o și împreună cu care a celebrat atâtea sfinte Liturghii. El a contribuit substanțial la edificarea spirituală a comunității și s-a identificat cu dorința sa profundă de a construi biserica în care are loc celebrarea înmormântării sale, biserică pe care o lasă ca moștenire sfântă celor care au datoria să nu-l uite în rugăciunile lor.

Cuvinte de mulțumire au fost rostite de pr. Paul Budău, parohul și decanul de Iași, nepotul părintelui Petru Budău, care în numele întregii familii a exprimat cuvinte de sinceră recunoștință celor care l-au asistat pe pr. Petru în clipele de suferință și care, prin solicitudinea lor constantă, s-au făcut îngerii lui păzitori. Pr. Leonard, vicarul comunității catolice "Sfântul Nicolae" Bacău, într-un gest patetic și emoționant, a exprimat dorința părintelui răposat de a cere tuturor iertare pentru tot ce a greșit și de a oferi iertare tuturor celor care o așteaptă, laici și preoți. El a concretizat acest gest strângând mâna unui credincios și mâna unui preot.

În numele comunității, două persoane au rostit cuvinte de mulțumire, în proză și în poezie, la adresa părintelui Budău care le-a fost atâția ani alături prin cuvânt, prin îndemn, învățătură, sfaturi și iubire părintească.

După sfânta Liturghie a urmat procesiunea spre cimitir, pe buzele tuturor răsunând, ca o falnică profesiune de credință, cuvintele cântecului "Patria mea este sus". Acolo a început deja să fie patria pentru părintele Petru Budău. Mormântul lui, străjuit de crucea Domnului, se află lângă gardul bisericii, în partea de sud a acesteia, acolo unde mai sunt deja sau vor fi înmormântați alți preoți. Dumnezeu să-l fericească pentru tot binele pe care l-a făcut pe acest pământ și pentru slujirea sa preoțească!

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 iunie: Pildești: Funeraliile părintelui Petru Budău


 

lecturi: 46.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat