Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Omagiu adus prefectului sfinților

De Nicola Gori

Cu un cordial omagiu adus cardinalului Angelo Amato, care la 8 iunie 2018 împlinește optzeci de ani, se deschide al patrulea volum al operei foarte celebre a lui Prospero Lambertini, după aceea papă din 1740 până în 1758 cu numele de Benedict al XIV-lea. Volumul tocmai publicat din De servorum Dei beatificatione et beatorum beati (iv, 1, Citt? del Vaticano, Libreria Editrice Vaticana, 2018, 754 de pagini) este prezentată de fapt, responsabililor și angajaților de la dicaster în dimineața zilei de 8 iunie.

Dedicarea în latinește, care se găsește la începutul cărții, reparcurge etapele principale ale slujirii ca teolog și ca prelat în Curia Romană ale lui Angelo Amato la încheierea deceniului petrecut ca prefect în Congregația Cauzelor Sfinților. De fapt, Benedict al XVI-lea a fost cel care, la 2 iulie 2008, l-a voit la conducerea dicasterului, după ce a fost "colaboratorul său fidel".

Născut la Molfetta - "fiu ilustru al Bisericii din Puglia" se citește în dedicare - și după ce a părăsit ținutul natale împreună cu o carieră promițătoare, a intrat în societatea saleziană a lui don Bosco. Mai înainte în aspirandatul din Torre Annunziata, după aceea în noviciatul de la Portici Bellavista și în sfârșit în colegiul filozofic "Sfântul Grigore" din Catania. Transferându-se la Roma, a obținut licența în filozofie și în teologie la Ateneul Pontifical Salezian.

Hirotonit preot la 22 decembrie 1967, tânărul Amato, după doctoratul în teologie la Universitatea Pontificală Gregoriana, unde inițial a petrecut patru luni în reședința ateniană a iezuiților pentru pregătirea lingvistică în vederea înscrierii la universitate. Înscris la facultatea de teologie din Salonic, a frecventat după aceea cursurile de istorie a dogmelor ale lui Jannis Kaloghirou și pe cele de dogmatică sistematică ale lui Jannis Ramanidis.

Între timp, tânărul teolog a făcut o cercetare despre sacramentul pocăinței în teologia greco-ortodoxă din secolul al XVI-lea până în secolul al XX-lea, publicată după aceea în colecția "Análekta Vlatádon". Întors la Roma, a predat cristologie în facultatea de teologie de la Universitatea Pontificală Saleziană, unde a fost decan din 1981 până în 1987 și apoi din 1994 până în 1999.

La 19 decembrie 2001, Ioan Paul al II-lea l-a numit secretar al Congregației pentru Doctrina Credinței, condusă de peste douăzeci de ani de cardinalul Joseph Ratzinger. Și la 6 ianuarie 2003, în bazilica vaticană a primit hirotonirea episcopală din mâinile papei Wojtyła.

În cei zece ani pe care i-a avut la conducerea Congregației Sfinților, care pentru această ocazie îi urează cardinalului "tot binele cu inimă recunoscătoare", au fost canonizați 100 de fericiți și au fost beatificați 1233 de venerabili. Printre primii: Angela de Foligno, Pietro Favre, Francesco de Laval, Giuseppe de Anchieta, Ioan al XXIII-lea, Ioan Paul al II-lea, Tereza de Calcutta, Giuseppe Gabrirele del Rosario Brochero, Francisc și Iacinta Marto. În cele 146 de rituri de beatificare celebrate, prezidată aproape întotdeauna în cele cinci continente de cardinalul prefect, au fost ridicați la cinstea altarelor, între alții, Giuseppe Puglisi, Odoardo Focherini, Álvaro del Protillo, Paul al VI-lea, Óscart Arnulfo Romero (Vladimir Ghika, Anton Durcovici, Veronica Antal, adaos al traducătorului).

Alți fericiți, a căror minune a fost recunoscută în lunile trecute, vor fi canonizați la 14 octombrie. De fapt, în consistoriul ordinar public pentru votul despre unele cauze de canonizare, desfășurat la 19 mai, papa Francisc a anunțat că vor fi ridicați la cinstea altarelor Giovanni Battista Montini, arhiepiscopul martir din San Salvador, împreună cu doi preoți diecezani, o soră germană și o călugăriță spaniolă.

Și despre minuni se vorbește în textul lui Prospero Lambertini tocmai publicat și care este dedicat cardinalului Amato. Este vorba despre al patrulea volum din ediția originală în latină, care în traducerea italiană este împărțit în trei părți. Așa cum explică părintele capucin Vincenzo Criscuolo, raportor general al dicasterului, în prezentarea la volum, tema deosebită a întregii prime părți din acest volum "face referință numai la chestiunile referitoare la minuni". Există câteva "fire roșii", sau "orientări de fond", care "însuflețesc practic toată tratarea despre minuni".

Primul este constituit de convingerea lui Lambertini că Biserica, "sau mai bine zis Congregația Riturilor, se pronunță cu multă seriozitate și mare scrupulozitate în procedurile complexe referitoare la aprobarea minunilor". Al doilea este reprezentată de importanța fundamentală rezervată părerii medicilor în evaluarea cu privire la vindecările miraculoase, mai ales în raport "cu gravitatea bolii și la obținerea instantanee a vindecării". Al treilea face referință la dorința viitorului Benedict al XIV-lea de "a pregăti cu lucrarea sa un ghid sigur și criterii oportune de discernământ pentru consultanții Congregației Riturilor în formularea evaluării lor cu privire la evenimentelor miraculoase". Și un ultim fir roșu este constituit "de referința continuă și constantă la diferiții erudiți din știința medicală din timpul său".

În sfârșit este interesant capitolul despre "vindecarea divină extraordinară a șchiopilor și a celor care nu erau în stare să meargă". Îndeosebi se face referință la o minune atribuită mijlocirii lui Tereza de Ávila. Un copil de patru ani, șchiop din naștere, nu reușea să stea în picioare și nici măcar întins nu se putea mișca. Pruncul a fost dus în chilia din mănăstirea unde a locuit Tereza a lui Isus și, în ultima zi a novenei, a fost vindecat pe loc. A fost notat că "a fost eliberat de contracție și a început să meargă fără greutate cu picioarele sale". Acest fapt a fost atribuit de auditorii de la Rota unei minuni de gradul al doilea, "adică ținând cont de gravitatea bolii, de rugăciunea precedentă și de vindecarea obținută în mod rapid și perfect". Prin mijlocirea marii Tereza.

(După L'Osservatore Romano, 8 iunie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat