Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Împărtășanie dată soțului protestant, papa îi frânează pe episcopii germani

De Andrea Tornielli

Cu privire la posibilitatea de a primi împărtășania pentru soțul protestant al unui credincios catolic papa Francisc frânează. Documentul pastoral aprobat în majoritate de Conferința Episcopală Germană și contestat de șapte episcopi din Germania (între care cardinalul Rainer Maria Woelki), "nu este matur pentru a fi publicat" și în schimb este oportun "a lăsa episcopului diecezan evaluarea cu privire la existența unei «grave necesități urgente» care să justifice accesul la împărtășanie, așa cum de altfel s-a făcut până acum. Este ceea ce se citește într-o scrisoare a prefectului (și neo-cardinal) Congregației pentru Doctrina Credinței, Luis Ladaria Ferrer, adresată cardinalului Reinhard Marx, președinte al Conferinței Episcopale Germane. Scrisoarea, trimisă în copie lui Woelki însuși și celorlalți episcopi implicați, a fost publicată în traducere italiană pe blogul lui Sandro Magister.

Materialul ajutător pastoral al episcopilor germani, intitulat "A merge cu Cristos. Pe pista unității. Căsătorii interconfesionale și participarea comună la Euharistie", deschidea în mod sistematic la posibilitatea pentru soțul protestant să primească Euharistia la Liturghia catolică după un colocviu cu parohul care trebuia să verifice dacă soția sau soțul credinciosului catolic aveau aceeași credință în prezența reală a Trupului lui Cristos în ostia consacrată.

Problema accesului la sacramente pentru credincioșii necatolici nu este nouă: se amintește de ea deja în textele conciliare și apoi în enciclicele lui Ioan Paul al II-lea, și este prevăzută de Codul de Drept Canonic în caz de pericol de moarte sau de "altă necesitate gravă" după evaluarea episcopului sau a Conferinței Episcopale. Condiția este ca protestanții "să manifeste, cu privire la aceste sacramente, credința catolică și să fie bine dispuși". Documentul episcopilor făcea un pas în plus față de practica stabilită de a trece prin evaluarea episcopului. Și de fapt se elibera acordarea de motive de "necesitate gravă".

La 3 mai, după scrisoarea cu care șapte episcopi germani cereau intervenția Sfântului Scaun manifestând dezacordul lor față de document, a fost comunicat că papa invita Conferința Episcopală Germană să discute și să găsească pe cât posibil o poziție unanimă. Francisc imediat a fost atacat în mod foarte dur, nu numai de criticii obișnuiți, ci și de cardinali precum arhiepiscopul de Utrecht, cardinalul Willem Jacobus Eijk, care a ajuns să citeze un text din Catehism care vorbește despre Anticrist.

Acum din scrisoarea lui Ladaria, datată la 25 mai și rod a două colocvii cu pontiful, reiese cu detalii mai mari care a fost decizia. Ladaria amintește "colocviul fratern" cu cardinalul Marx și ceilalți episcopi germani implicați direct, care a avut loc la 3 mai și informează că a discutat cu Francisc la 11 mai și apoi la 24 mai. "Ca urmare a acestor întâlniri - adaugă prefectul - aș vrea să vă aduc la cunoștință următoarele puncte, cu consensul explicit al papei".

Ladaria exprimă apreciere față de "multiplele eforturi ecumenice ale Conferinței Episcopale Germane". Apoi amintește că, așa cum a reieșit din colocviile de la 3 mai, "textul materialului ajutător ridică o serie de probleme de relevanță însemnată. De aceea Sfântul Părinte a ajuns la concluzia că documentul nu este matur pentru a fi publicat". "Motivele esențiale" ale deciziei papale sunt rezumate în trei puncte.

Primul: "Problema admiterii la împărtășanie a creștinilor evanghelici din căsătorii interconfesionale este o temă care atinge credința Bisericii și are o relevanță pentru Biserica universală". Al doilea: "Această problemă are efecte asupra raporturilor ecumenice cu alte Biserici și alte comunități ecleziale care nu sunt de subevaluat". Al treilea: "Tema se referă la dreptul Bisericii, mai ales la interpretarea canonului 844 CIC. Deoarece în unele sectoare ale Bisericii există în această privință chestiuni deschise, dicasterele competente ale Sfântului Scaun au primit deja misiunea de a produce o clarificare rapidă a acestor chestiuni la nivel de Biserică universală. Îndeosebi apare oportun să se lase episcopului diecezan evaluarea cu privire la existența unei «grave necesități urgente»".

Așadar, dicasterele vaticane lucrează pentru a clarifica interpretarea canonului 844, documentul nu este publicat (cel puțin în forma pe care o asumase și care fusese aprobată în majoritate de episcopii germani) și rămâne episcopului evaluarea cu privire la existența unei "necesități grave" care să justifice admiterea la Euharistie. "Pentru Sfântul Părinte - conclude Ladaria - este o mare preocupare ca în Conferința Episcopală Germană să rămână viu spiritul colegialității episcopale. Așa cum a subliniat Conciliul al II-lea din Vatican, «Conferințele episcopale pot aduce astăzi o contribuție multiplă și rodnică așa încât sensul de colegialitate să se realizeze concret»", așa cum se citește în constituția Lumen gentium.

Biserica, și Curia Romană în Biserică, are timpii săi de analiză, discuție și eventual răspuns, care nu sunt cei ai unui tweet. După ce i-a întâlnit pe episcopii germani și a pregătit un rezumat al colocviilor, prefectul fostului Sfânt Oficiu s-a reunit de două ori cu pontiful și apoi, cu aprobarea acestuia din urmă, a exprimat în scris episcopilor germani decizia papală.

(După Vatican Insider, 4 iunie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat