Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Discurs adresat delegației Premiului de Jurnalism Internațional "Biagio Agnes" (4 iunie 2018)

Dragi prieteni,

Fiți bineveniți! Salut și mulțumesc doamnei Simona Agnes, membrilor Juriului și vouă tuturor prezenți, care în diferite moduri ocupați roluri importante în domeniul comunicării. Fundația care promovează Premiul poartă numele lui Biagio Agnes, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști italieni, apărător al serviciului public, care de mai multe ori a intervenit cu privire la rolul jurnalismului ca garant al informației corecte, credibile, autentice și punctuale.

Valorizând învățătura sa, voi toți vă angajați, înainte de toate personal, pentru o comunicare care să știe să pună adevărul înaintea intereselor personale sau de corporații. În afară de asta, observând ceea ce este produs de industria culturală, cu acest Premiu voi semnalați societății jurnaliști și jurnaliste care se remarcă prin responsabilitate în exercitarea profesiei. De fapt, a fi jurnalist are de-a face cu formarea persoanelor, a viziunii lor despre lume și a atitudinilor lor în fața evenimentelor. Este o muncă exigentă, care în acest moment trăiește o perioadă caracterizată, pe de o parte, de convergența digitală și, pe de altă parte, de transformarea mass-media înseși.

Adesea mi se întâmplă să văd, cu ocazia călătoriilor apostolice sau a altor întâlniri, o diferență de modalități productive: de la clasicele troupe de televiziune până la tinerii și tinerele care cu un telefon celular știu să confecționeze o știre pentru vreun portal. Sau și de la radiourile tradiționale la adevărate interviuri făcute tot cu celularul. Toate acestea spun că într-adevăr trăim o transformare presantă a formelor și limbajelor informației. Este obositor de intrat în acest proces de transformare, dar este tot mai necesar dacă vrem să continuăm să fim educatori ai noilor generații. Spuneam că este obositor, și aș adăuga că este necesară o vigilență înțeleaptă. De fapt, "dinamicele mass-mediei și ale lumii digitale, [...] când devin omniprezente, nu favorizează dezvoltarea unei capacități de a trăi cu înțelepciune, de a gândi în profunzime, de a iubi cu generozitate. Marii înțelepți din trecut, în acest context, ar risca să vadă sufocată înțelepciunea lor în mijlocul zgomotului dispersiv al informației" (Enciclica Laudato si', 47).

Nu există rețete, dar aș vrea să subliniez trei cuvinte: periferii, adevăr și speranță.

Periferii. Foarte des, locurile nevralgice ale producerii știrilor se află în marile centre. Însă asta niciodată nu trebuie să ne facă să uităm istoriile persoanelor care trăiesc distante, îndepărtate, în periferii. Sunt istorii uneori de suferință și de degradare; alteori sunt istorii de mare solidaritate care pot să-i ajute pe toți să privească realitatea în mod reînnoit.

Adevăr. Toți știm că un jurnalist este chemat să scrie ceea ce gândește, ceea ce corespunde înțelegerii sale conștiente și responsabile a unui eveniment. Este necesar să fie foarte exigenți cu ei înșiși pentru a nu cădea în capcana logicilor de contrapoziție pentru interese sau pentru ideologii. Astăzi, într-o lume în care totul este rapid, este tot mai urgent să se facă apel mai degrabă la legea grea și obositoare a cercetării aprofundate, a confruntării și, dacă este necesar, chiar a tăcerii decât să se rănească o persoană sau un grup de persoane sau să se delegitimeze un eveniment. Știu că este dificil, dar istoria unei vieți se înțelege la sfârșit, și asta trebuie să ne ajute să devenim curajoși și chiar, aș spune, profetici.

Speranță. Nu este vorba de a relata o lume fără probleme: ar fi o iluzie. Este vorba de a deschide spații de speranță în timp ce se denunță situații de degradare și de disperare. Un jurnalism n-ar trebui să se simtă în ordine numai datorită faptului că a relatat un eveniment, conform propriei responsabilități libere și conștiente. Este chemat să țină deschis un spațiu de ieșire, de sens, de speranță.

Închei amintind una dintre inițiativele pe care Fundația Biagio Agnes, grație tenacității președintei sale, o duce înainte: Forumul de divulgare științifică "Check-Up per l'Italia", proiect născut dintr-o idee a lui Biagio Agnes, care are obiectivul de a aprofunda teme medical-științifice printr-o informație îngrijită care să contrasteze proliferarea informațiilor "fă tu însuți" și a știrilor aproximative, care tot mai des se pot găsi în rețea și care atrag atenția publicului mult mai mult decât știința. Consiliul Pontifical al Culturii de câteva săptămâni a încheiat o întâlnire internațională tocmai despre aceste tematici. În această privință aș vrea să amintesc că "trebuie să se asigure o dezbatere științifică și socială care să fie responsabilă și amplă, în măsură să ia în considerare toată informația disponibilă și să numească lucrurile cu numele lor. Uneori nu se pune pe masă informația completă, ci este selecționată în funcție de propriile interese, fie ele politice, economice sau ideologice" (Laudato si', 135).

Vă mulțumesc iarăși și adresez felicitările mele celor premiați. Și, vă rog, amintiți-vă să vă rugați pentru mine. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat