Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghie și procesiune euharistică de Corpus Domini

Solemnitatea Trupul și Sângele Domnului a fost marcată la Iași duminică, 3 iunie 2018, printr-o Liturghie, prezidată de PS Petru Gherghel, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", începând cu ora 17.00. Alături de Excelența Sa au concelebrat PS Aurel Percă, Mons. Ionuț-Paul Strejac și alți 28 de preoți (de la Episcopie, de la parohiile și congregațiile din Iași, precum și de la Institutul Teologic). La această sărbătoare au participat 15 diaconi, seminariștii Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, persoane consacrate, copii, tineri, credincioși catolici și ortodocși, precum și reprezentanți ai oficialităților locale, de față fiind și domnul primar Mihai Chirica. La sfârșitul sfintei Liturghii a urmat o procesiune euharistică solemnă în interiorul catedralei.

În calendarul Bisericii Romano-Catolice, în prima joi după solemnitatea Sfintei Treimi este stabilită solemnitatea Trupul și Sângele Domnului, cunoscută în popor și cu numele de "Joia Verde". În această zi credincioșii cinstesc cu multă venerație prezența lui Cristos în sfânta Euharistie. Din motive pastorale, celebrarea euharistică specifică acestei zile s-a transferat în multe comunități pentru duminica următoare. Acest lucru s-a întâmplat și la Iași.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Paul Budău, paroh și decan de Iași. "Acest mister al tainei sfintei Euharistii doar îl întrezărim și ne bâlbâim cu succes atunci când încercăm să îl înțelegem și să îl explicăm. Cu toate acestea, este minunea ce se petrece sub ochii noștri. Este taina simplității absolute. Acest Dumnezeu pe care nici cerurile nu îl pot cuprinde se lasă cuprins într-o firimitură de pâine și într-o picătură de vin".

Euharistia este hrana rezervată celor care în Botez au fost eliberați din sclavie și au devenit fii; este hrana care îi susține pe drumul lung al exodului prin deșertul existenței umane. Pentru fiecare generație creștină Euharistia este hrana indispensabilă ce îi susține în timp ce traversează deșertul acestei lumi, secătuit de sisteme ideologice și economice care nu promovează viața, ci mai curând una a morții.

Din cauza condițiilor meteorologice neprielnice, procesiunea cu preasfântul sacrament s-a desfășurat în interiorul catedralei. Sfânta Taină a fost însoțită de cântarea copiilor, a tinerilor, a seminariștilor, a credincioșilor și a fanfarei, care intonau cântecele "Azi îi cântă întreg poporul", "Noi vrem pe Domnul", "Pe Isus Mântuitorul" etc. Băieții și fetițele din parohiile din Iași, ce au făcut de curând prima sfântă Împărtășanie, au aruncat frunze și petale înaintea procesiunii cu sfânta taină.

Procesiunea a fost formată din crucea procesională, însoțită de două lumânări, ministranți, copii de la prima sfântă Împărtășanie, diaconii, monstranța cu sfânta ostie, purtată de PS Aurel Percă, însoțit de primarul orașului.

Procesiunea s-a încheiat prin binecuvântarea cu sfântul sacrament, dată de PS Aurel Percă tuturor celor prezenți, și prin cuvântul de final al PS Petru Gherghel, care le-a mulțumit celor de față pentru participarea la celebrarea euharistică solemnă din această zi.

Alin-Corneliu Sabău

* * *

Înregistrarea transmisiunii în direct a sfintei Liturghii și a procesiunii din catedrală:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3 iunie: Iași: Liturghie și procesiune euharistică de Corpus Domini


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat