Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Corpus Domini: Euharistia este relatarea vieții lui Isus

De Enzo Bianchi

În fiecare an, la sfârșitul timpului pascal, Biserica celebrează solemnitatea Corpus Domini, definită, conform noului titlu datorat reformei liturgice, solemnitatea Preasfântului Trup și Sânge al lui Cristos.

Această solemnitate a fost instituită în secolul al XIII-lea în Occidentul latin pentru a afirma învățătura euharistică împotriva celor care o interpelau în mod neconform cu tradiția Bisericii romane. De atunci, poporul creștin o trăiește ca o mărturisire a lui "Dumnezeu cu noi", a Domnului prezent în inima Bisericii în semnele euharistice ale pâinii și vinului, hrană și băutură absolut necesare pentru mântuirea creștinului.

Pentru aceasta mărturisire de credință a fost prevăzut un pelerinaj, o procesiune pe străzile orașului sau ale satului, al cărui semn sacramental a fost cântat, venerat, arătat, pentru a amintit că toți trebuie să privească la Domnul Isus Cristos relatat în acea pâine frântă ca viață oferită, trup care s-a dăruit până la moarte și continuă să se dăruiască, deoarece Cristos ne-a iubit până la capăt (cf. In 13,1).

În regimul de creștinătate, procesiunea de Corpus Domini era ocazia unei manifestări publice a credinței catolice, în piață, însă astăzi în orașul de acum secularizat acest lucru nu este întotdeauna posibil, nici nu este mereu înțeles chiar de catolici. Și totuși n-ar trebui să uităm mesajul acestei sărbători în întregimea sa și chiar în însemnătatea sa scandaloasă. În această privință, este util de amintit că tocmai discursul lui Isus despre trupul său de mâncat și despre sângele său de băut i-a scandalizat nu pe dușmanii săi sau pe ascultătorii săi ci chiar pe discipolii săi, care au reacționat exprimând intolerabilitatea cuvintelor sale și îndepărtându-se de El (cf. In 6,60-67).

Așadar, Isus în Euharistie a semnificat dăruirea vieții sale pentru noi și acea viață, trupul său și sângele său asumate de la noi, face în așa fel încât noi să nu mai fim noi cei care trăim ci Cristos însuși trăiește în noi (cf. Gal 2,20).

În Euharistia pe care o primim este toată viața Fiului lui Dumnezeu, este pătimirea, moartea și învierea sa, este glorificarea sa și prezența sa care este mereu prezență a "Celui care vine", a Dumnezeului care vine.

Dar dacă afirmăm credința în pâinea și în vinul făcute de puterea Duhului sfântul Trup și Sânge ale lui Cristos pe masa cinei Domnului și dacă discernem această realitate, conform apostolului Paul trebuie să știm și să discernem trupul lui Cristos care este Biserica și, în ea, înainte de toate pe săraci (cf. 1Cor 11,23-32). Există acolo realitatea concretă a adunării euharistice care este trupul lui Cristos și discernământul trebuie făcut și față de ea. Ce înseamnă asta? Că în discernământul trupului lui Cristos, sau mai bine zis al cărnii lui Cristos, trebuie recunoscuți în mod absolut cei nevoiași, cei săraci, cei suferinzi, cei bolnavi, cei din urmă și cei rebutați din societate. Și ei sunt sacrament al lui Cristos, sunt carnea lui Cristos în lume, și cel care nu recunoaște acest adevăr, atentează profund chiar împotriva celebrării euharistice. Ar fi zadarnică o mărturisire de credință dreaptă în Euharistie semnificată de pâine și de vin, dacă n-am ști să recunoaștem carnea lui Cristos în aceia cu care El s-a identificat, așa cum va apare la judecata universală: atunci Domnul îi va chema la sine pe binecuvântații care l-au hrănit, l-au vizitat, l-au primit și l-au îngrijit în cei din urmă față de care au devenit aproapele, s-au apropiat (cf. Mt 25,31-36). A scris teologul Giuseppe Colombo: "Este de șters complet din imaginarul creștin ideea naivă despre Euharistie ca realitate autosuficientă căreia să i se atribuie acțiuni sau reacții personale. În acest sens Euharistia nu este Isus Cristos, pentru că ar fi un «al doilea» Isus Cristos care s-ar adăuga la Isus al istoriei... În realitate Isus Cristos este unul singur și nu poate să fie dublat".

Iată, așadar, o urgență clară de înțeles și de repus în centrul credinței noastre: Euharistia este relatarea vieții lui Isus dăruită nouă ființelor umane, este trup și sânge ale Domnului care ne cere să fie recunoscut în toți cei cu care El a voit să se identifice. Carnea lui Cristos este umanitatea suferindă din această lume și Euharistia vrea să semnifice viața lui Isus solidar și în comuniune deplină cu aceia care asemenea Lui sunt săraci, flămânzi, străini, bolnavi...

Și acesta este trupul lui Cristos care merge pe străzile noastre, stă la intersecții, stă în piețe și întinde mâinile spre noi pentru ca să-l discernem, să-l recunoaștem și în milostivire să acționăm cu sentimentele lui Cristos însuși.

Oare Isus nu ne-a cerut să mergem pe străzi pentru a-i invita pe cei care apar ca rebutați ai societății la ospățul împărăției?

Ar fi într-adevăr coerent cu credința catolică faptul ca în vederea procesiunii de Corpus Domini să nu se împodobească numai străzile pentru a primi sacramentul euharistic, ci să se reușească să fie priviți și recunoscuți cei nevoiași ca sacrament al lui Cristos, arătându-le lor milostivire (cf. Lc 10,37).

(După agenția SIR, 2 iunie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat