Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul Sfântului Părinte adresat prefectului Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață (1 iunie 2018)

Veneratului frate

Domnul cardinal Kevin Farrell

Prefect al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață

Cu bucurie am primit știrea despre publicarea documentului "A da ceea ce avem mai bun din noi", cu privire la perspectiva creștină a sportului și a persoanei umane, pe care Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață l-a pregătit cu obiectivul de a evidenția rolul Bisericii în lumea sportului și cum sportul poate să fie un instrument de întâlnire, de formare, de misiune și sfințire.

Sportul este un loc de întâlnire în care persoane de orice nivel și condiție socială se unesc pentru a obține un rezultat comun. Într-o cultură dominată de individualism și de rebutarea tinerelor generații și a generațiilor bătrânilor, sportul este un loc privilegiat în jurul căruia persoanele se întâlnesc fără distincție de rasă, sex, religie sau ideologie și în care putem experimenta bucuria de a concura pentru a ajunge la o țintă împreună, participând la o echipă în care succesul sau înfrângerea se împărtășește și se depășește; asta ne ajută să respingem ideea de a cuceri un obiectiv centrându-ne numai pe noi înșine. Necesitatea de celălalt cuprinde nu numai colegii de echipă ci și conducătorii, antrenorul, susținătorii, familia, așadar toate acele persoane care cu angajare și dăruire fac posibil să se ajungă de "a da ceea ce este mai bun în ele". Toate acestea fac din sport un catalizator de experiențe de comunitate, de familie umană. Când un tată se joacă cu fiul său, când copiii se joacă împreună în parc sau la școală, când sportivul sărbătorește victoria cu susținătorii săi, în toate aceste locuri se poate vedea valoarea sportului ca loc de unire și de întâlnire între persoane. Marile rezultate, în sport ca și în viață, le obținem împreună, în echipă!

Sportul este și un vehicul de formare. Poate că astăzi mai mult ca oricând trebuie să ne îndreptăm privirea spre tineri, din moment ce, cu cât se începe mai devreme procesul de formare, cu atât mai ușor va fi dezvoltarea integrală a persoanei prin sport. Știm că noile generații privesc și se inspiră de la sportivi! De aceea este necesară participarea tuturor sportivilor, la orice vârstă și nivel, pentru ca aceia care fac parte din lumea sportului să fie un exemplu de virtuți precum generozitatea, umilința, sacrificiul, statornicia și bucuria. În același mod, ar trebui să dea contribuția lor în ceea ce privește spiritul de grup, respectul, un sănătos spirit de întrecere și solidaritatea cu ceilalți. Este esențial ca toți să fim conștienți de importanța pe care o are exemplul în practica sportivă, pentru că este un plug bun în terenul fertil care favorizează recolta, numai să se cultive și să se muncească în mod adecvat.

În sfârșit, aș vrea să subliniez rolul sportului ca mijloc de misiune și sfințire. Biserica este chemată să fie semn al lui Isus Cristos în lume, și prin sportul practicat în oratorii, în parohii și în școli, în asociații... Fiecare ocazie este bună pentru a duce mesajul lui Cristos, "la timp potrivit și la timp nepotrivit" (2Tim 4,2). Este important a duce, a comunica această bucurie transmisă de sport, care nu este altceva decât a descoperi potențialitățile persoanei, care ne cheamă să dezvăluim frumusețea creației și a ființei umane însăși deoarece este făcută după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Sportul poate deschide drumul spre Cristos în acele locuri sau ambiente în care din diferite motive nu este posibil să fie vestit în manieră directă; și persoanele, cu mărturia lor de bucurie, practicând sportul în formă comunitară pot să fie mesagere ale Veștii Bune.

A da ceea ce este mai bun din noi în sport este și o chemare de a aspira la sfințenie. În timpul recentei întâlniri cu tinerii ca pregătire pentru Sinodul Episcopilor, am manifestat convingerea că toți tinerii prezenți acolo fizic sau prin rețelele sociale aveau dorința și speranța de a da ceea ce este mai bun din ei. Am folosit tot această expresie în recenta exortație apostolică amintind că Domnul are un mod unic și specific de a chema la sfințenie pentru fiecare dintre noi: "Ceea ce contează este ca fiecare credincios să discearnă propriul drum și să facă să se evidențieze ceea ce este mai bun în el, ceea ce Dumnezeu a pus în el așa de personal" (Gaudete et exsultate, 11).

Trebuie aprofundată relația strânsă care există între sport și viață, care să se poată lumina reciproc, pentru ca efortul de a se depăși într-o disciplină atletică să folosească și ca stimulent pentru a deveni mai bun ca persoană în toate aspectele vieții. Această căutare ne pune pe drumul care, cu ajutorul harului lui Dumnezeu, ne poate conduce la acea plinătate de viață pe care noi o numim sfințenie. Sportul este un izvor foarte bogate de valori și virtuți care ne ajută să devenim mai buni ca persoane. Așa ca pe atlet în timpul antrenamentului, practica sportivă ne ajută să dăm ceea ce este mai bun din noi înșine, să descoperim fără frică limitele noastre și să luptăm pentru a deveni mai buni în fiecare zi. În acest mod, "fiecare creștin, în măsura în care se sfințește, devine mai rodnic pentru lume" (ibid., 33). Pentru sportivul creștin, sfințenia va fi așadar a trăi sportul ca un mijloc de întâlnire, de formare a personalității, de mărturie și de vestire a bucuriei de a fi creștin cu aceia care-l înconjoară.

Îl rog pe Domnul, prin mijlocirea Fecioarei Preasfinte, pentru ca acest document să producă roade îmbelșugate fie în angajarea eclezială pentru pastorația sportului, fie dincolo de cadrul Bisericii. Tuturor sportivilor și lucrătorilor pastorali care se recunosc în marea "echipă" a Domnului Isus cer cu rugăminte să se roage pentru mine și trimit din inimă binecuvântarea mea.

Din Vatican, 1 iunie 2018
Comemorarea sfântului Iustin martir

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat