Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Salutul Sfântului Părinte adresat delegației Patriarhiei de Moscova (Audiență, 30 mai 2018)

Publicăm în continuare salutul pe care Sfântul Părinte Francisc l-a adresat delegației patriarhiei de Moscova, primită în audiență în Auletta din Aula "Paul al VI-lea", înainte de audiența generală, miercurea trecută, 30 mai 2018:

Multe mulțumiri pentru vizita voastre precum și pentru această întâlnire, care ne ajută mult să trăim credința noastră în unitate și speranță de a merge împreună. Sunt bucuros să parcurg cu voi drumul unității: singurul drum care ne promite ceva sigur, pentru că drumul diviziunii ne duce la războaie și la distrugere. Și în fața voastră eu aș vrea să reafirm - în mod special în fața ta, frate drag, și în fața voastră a tuturor - că Biserica catolică nu va permite niciodată ca de la ai săi să se nască o atitudine de diviziune. Noi nu ne vom permite niciodată să facem asta, nu vreau asta. La Moscova - în Rusia - există o singură patriarhie: a voastră. Noi nu vom avea alta. Și când vreun credincios catolic, fie laic, preot sau episcop, ia steagul uniatismului care nu mai funcționează, care s-a terminat, pentru mine este și o durere. Trebuie respectate Bisericile care sunt unite cu Roma, dar uniatismul ca drum de unitate astăzi nu merge. În schimb mie îmi dă mângâiere când găsesc asta: mână întinsă, îmbrățișarea fraternă, a gândi împreună și a merge. Ecumenismul se face mergând. Să mergem. Unii gândesc - dar acesta nu este un lucru corect - că mai întâi trebuie să fie acordul doctrinal, cu privire la toate punctele de diviziune, și apoi mersul. Asta nu funcționează pentru ecumenism, pentru că nu se știe când va veni acordul. Odată am auzit un om al Bisericii, un om al lui Dumnezeu, care a spus: "Eu știu în ce zi va fi semnat acordul doctrinal". L-am întrebat: "Când?" - "În ziua de după venirea lui Cristos glorios". Noi trebuie să continuăm să studiem teologia, să clarificăm punctele, dar între timp să mergem împreună, nu să așteptăm ca să se rezolve aceste lucruri pentru a merge, nu. Se merge și se face și asta, dar a merge în caritate, în rugăciune; ca acest exemplu al relicvelor. A ne ruga împreună, unii pentru alții, în dialog. Asta face mult bine. Întâlnirea cu Sanctitatea Sa Chiril mie mi-a făcut bine, am găsit un frate. Și acum, spiritual, mergem împreună.

Și pentru a termina, două cuvinte. Unul despre respectul catolicilor față de voi, frați ortodocși ruși: Biserica catolică, Bisericile catolice nu trebuie să se amestece în treburile interne ale Bisericii ortodoxe ruse, nici în treburile politice. Aceasta este atitudinea mea și atitudinea Sfântului Scaun astăzi. Și cei care se amestecă nu ascultă de Sfântul Scaun. Asta pentru politică. Al doilea lucru: evlavia. Este importantă rugăciunea unii pentru alții, și rugăciunea personală. Noi cunoaștem noi frați și surori, deci și rugăciune personală. Aș vrea să vă spun un lucru: când ne-am întâlnit cu patriarhul, după aceea el mi-a trimis o relicvă a sfântului Serafim. Eu țin acea relicvă pe noptiera mea, iar noaptea, înainte de a merge la culcare, și dimineața, când mă trezesc, o venerez și mă rog pentru unitatea noastră.

Multe mulțumiri. Să ne rugăm unii pentru alții. Să ne binecuvântăm unii pe alții. Și să mergem împreună. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat