Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

ACA în căutarea sfinților la Traian

Cea de-a X-a întâlnire diecezană a adulților din Acțiunea Catolică a fost sâmbătă, 26 mai 2018, în Parohia "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Traian, jud. Neamț. La această sărbătoare au participat 250 persoane din 23 de parohii din toată dieceza, împreună cu preoții spirituali, consiliul diecezan și invitații. Tema acestei întâlniri a fost: "Sfinții de lângă noi", însoțită de motoul anului asociativ "Vei merge la toți cei la care te voi trimite" (Ier 1,7). Pentru a evidenția Centenarul Marii Uniri, sărbătoarea a îmbrăcat strai popular și a avut parfum de tradiție.

Gazdele noastre, părintele Eduard Pătrașcu și membrii Acțiunii Catolice din Traian, și-au deschis inima și brațele, au scos zestrea din cufere și au conferit bisericii un cadru festiv de adevărată sărbătoare. Copiii și tinerii din asociație, precum și corul, și-au adus aportul prin cânt și disponibilitate.

Salutul părintelui paroh Eduard Pătrașcu a dat startul zilei, iar activitatea a fost prezidată de Maricica Andrici, vicepreședinte diecezan al sectorului adulți, care a transmis salutul Cristinei Mare, președintele AC Iași, și a dat cuvântul celor prezenți.

Rugăciunea de deschiderea fost condusă de pr. Iosif Dămătăr, preot spiritual al sectorului adulți, zona Bacău, iar activitatea a continuat cu momentul de formare prezentat de pr. Francisc Fărcășel, care ne-a prezentat enciclica Gaudete et Exsultate a papei Francisc, despre chemarea universală la sfințenie în lumea contemporană.

Prin momentul de formare am fost încurajați să descoperim "clasa de mijloc a sfințeniei" în cei care trăiesc lângă noi, dar și să înțelem că sfințenia nu presupune un efort crescendo, ci așa cum spuneau marii sfinți, "a face lucruri mici cu iubire mare".

Momentul central al zilei a fost sfânta Liturghie, în care părintele Felix Roca, asistent spiritual general, ne-a prezentat darul Bisericii de a face sfinți din oameni păcătoși. Sfințenia este o colaborare dintre noi și Duhul Sfânt. Sfinții sunt oameni păcătoși care iubesc mult!

Un alt moment al zilei a fost plin de emoție prin mărturiile celor care trăiesc provocările vieții cu credință, acceptând că planul lui Dumnezeu e diferit de planul nostru. Familia Talmaciu, părinți tineri a doi copii, din care unul cu probleme majore de sănătate, au vorbit despre miracolul de fiecare zi și iubirea lui Dumnezeu care mângâie în suferință. Maria Andrici a prezentat mărturia a doi copii care văd sfințenia în exemplul părinților și al celor din jur, iar pr. Emil Dumea a povestit despre părinții și bunicii noștri, ca sfinții care au trăit credința cu mult curaj în timpuri grele și riscându-și viața.

Mălaiul și sarmalele au fost hrană pentru trup, iar muzica populară și jocul au aprins călcâiele creștinilor.

Mare a fost bucuria când, în mijlocul paradei costumelor populare, a poposit PS Petru Gherghel, care a trăit la unison cu noi bucuria de a reînnoi tradiția populară prin port și cântec și care la rugămintea noastră a cântat "Ciobănaș cu 300 de oi", variantă personală adresată Măicuței Sfinte.

A fost o zi rodnică, aniversară și tradițională, la care fiecare membru acționar în parte și-a adus contribuția, în care vremea bună, disponibilitatea gazdelor și a pr. Edi Pătrașcu au încununat sărbătoarea și au făcut ca să-și atingă scopul.

Mariana Sofronie

* * *

Mai multe fotografii de la acest eveniment au fost publicate pe pagina de Facebook a Acțiunii Catolice "Sfântul Iosif" din Dieceza de Iași: www.facebook.com/actiuneacatolica.


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat